Σάββατο 12 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 13 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Πιέσεις ΗΠΑ για επανέναρξη διαβουλεύσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας

Και σύνοδος Αλβανίας - Σερβίας - Βόρειας Μακεδονίας για «μίνι Σένγκεν»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Την άμεση επανέναρξη διαπραγματεύσεων, με στόχο την προώθηση της ατζέντας των ΗΠΑ σε βάρος ανταγωνιστών τους στα Δυτικά Βαλκάνια, προώθησε μέχρι τα μέσα της περασμένης βδομάδας σε Πρίστινα και Βελιγράδι ο Ρίτσαρντ Γκρένελ, μια βδομάδα μετά το διορισμό του στη θέση του ειδικού απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου για τον διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας, επιπρόσθετα στην ιδιότητά του ως πρέσβη των ΗΠΑ στη Γερμανία.

Ο Γκρένελ δεν έκρυψε τις προθέσεις του, απαιτώντας από τις ηγεσίες και των δύο πλευρών διαπραγματεύσεις ώστε «στενά και γρήγορα» να πετύχουν μια συμφωνία ομαλοποίησης των μεταξύ τους σχέσεων. Συναντώντας την Τρίτη τον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, ο Αμερικανός διπλωμάτης (ο οποίος κατά το παρελθόν έχει κάνει δηλώσεις που όξυναν τις αντιθέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας, αλλά και μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ) ενθάρρυνε την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με το πρόσχημα ότι τάχα «θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του Κοσόβου και της περιοχής». Ο δε Θάτσι ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τη «συνεχή υποστήριξη στο Κόσοβο» και διαβεβαίωσε τον Γκρένελ πως η Πρίστινα θα επιδείξει «εποικοδομητική στάση» σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις για «λύση που θα ανοίξει την πόρτα στην ανάπτυξη».

Ανάλογες, αν όχι περισσότερες πιέσεις άσκησε ο Γκρένελ και στον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με τον οποίο συναντήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Βελιγράδι. Η σύμβουλος Τύπου του Βούτσιτς, Σουζάνα Βασίλιεβιτς, αποκάλυψε ότι τα πρώτα 10 λεπτά της συνάντησης των δύο ανδρών κύλησαν χωρίς την παρουσία κανενός άλλου προσώπου. Η Βασίλιεβιτς τόνισε πως ο Βούτσιτς «κράτησε σημειώσεις» και για πρώτη φορά δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο της συζήτησης με τον Αμερικανό διπλωμάτη σε συνεργάτες του, αρκούμενη να χαρακτηρίσει τη συνάντηση «δύσκολη». Κατά τα λοιπά, ο Γκρένελ ενημερώθηκε για τις σερβικές θέσεις και εξέφρασε την «προθυμία» των ΗΠΑ «να βοηθήσουν να βρεθεί λύση το συντομότερο».

Η συνάντηση των τριών για «μίνι Σένγκεν»

Το διάστημα επαφών του Αμερικανού διπλωμάτη σε Βελιγράδι και Πρίστινα συνέπεσε με τη σύνοδο που πραγματοποίησαν την Πέμπτη στη σερβική πόλη Νόβι Σαντ οι ηγέτες Σερβίας, Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας, με στόχο τη δημιουργία μιας «μίνι Σένγκεν» μεταξύ των τριών χωρών, ώστε να καταστεί εφικτή «σε μία αγορά 20 εκατομμυρίων ανθρώπων» η ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και εργαζομένων.

Οι τρεις ηγέτες διαβεβαίωσαν πως θα εξειδικεύσουν τις προτάσεις τους ώστε να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο το αργότερο μέχρι το τέλος του 2021, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για τον ερχόμενο Νοέμβρη στην Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ