Σάββατο 12 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 13 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΤΩΠΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ - ΙΤΑΛΙΑ
Να αναδειχθεί ποια είναι η πραγματική αντιπολίτευση για το λαό

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Ενρίκο Μπιλάρντο, μέλος της Εθνικής Γραμματείας του FGC

Χρήσιμη εμπειρία από την πάλη για απόκρουση των αντιλαϊκών σχεδιασμών στην Ιταλία και την προετοιμασία των κινητοποιήσεων του ΚΚ Ιταλίας και της Νεολαίας, που έγιναν στις 5 και 11 Οκτώβρη (βλέπε διπλανό θέμα), κατέγραψε η συζήτηση που είχε ο «Ριζοσπάστης» στα τέλη Σεπτέμβρη με τον Ενρίκο Μπιλάρντο, μέλος της Εθνικής Γραμματείας του Μετώπου Κομμουνιστικής Νεολαίας (Fronte della Gioventu Comunista), ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα για να πάρει μέρος στις κεντρικές εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Η συζήτηση έχει ως εξής:

-- Με το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην Ιταλία, εντάθηκε η προσπάθεια να καλλιεργηθούν αυταπάτες και φρούδες ελπίδες στο λαό ότι δήθεν «η απομάκρυνση Σαλβίνι» σημαίνει κάτι θετικό. Πώς εκδηλώθηκε αυτή η προσπάθεια;

-- Η σημερινή κατάσταση στην Ιταλία είναι πολύ σύνθετη. Υπήρξε αυτή η αλλαγή κυβέρνησης, με τη στήριξη της πλουτοκρατίας, η οποία πιέζει πολύ το λαό να τη δεχτεί και να συμπαραταχτεί μαζί της, στο όνομα του ότι «έτσι θα εμποδιστεί ο Σαλβίνι και δεν θα αναδειχθεί ξανά» (ο Ματέο Σαλβίνι είναι ο ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Λέγκα», που συγκυβέρνησε ενάμιση χρόνο με το «Κίνημα 5 Αστέρων» - M5S. Με φόντο τις πολύπλευρες διαφωνίες με το Μ5S και κυρίως ευρύτερες ενδοαστικές διεργασίες, η «Λέγκα» αποχώρησε από την κυβέρνηση και το M5S σχημάτισε κυβέρνηση με το σοσιαλδημοκρατικό PD).

Η αντιπροσωπεία και το περίπτερο του FGC στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»
Η αντιπροσωπεία και το περίπτερο του FGC στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»
Για μας είναι σαφές ότι πρόκειται για μία κυβέρνηση αντιλαϊκή, αφού αποτελείται από κόμματα καθαρά αντιλαϊκά. Αυτό δεν αλλάζει, όσο κι αν αυτή προβάλλεται ως «η κιτρινοκόκκινη συμμαχία», επειδή συμμετέχουν σε αυτή και κόμματα που θεωρούνται προοδευτικά («κόκκινα»). Το αντίθετο συμβαίνει. Η στήριξη που προσφέρουν κόμματα που αποκαλούνται «αριστερά», αναδεικνύει περισσότερο τι αληθινά εξυπηρετούν αυτά τα κόμματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται και δυνάμεις που συμμετέχουν στην «Ευρωπαϊκή Αριστερά», όπως η «Sinistra Italiana» («Ιταλική Αριστερά»). Ενώ και η «Κομμουνιστική Επανίδρυση» στηρίζει τη νέα κυβέρνηση, αν και δεν συμμετέχει σε αυτή. Ολες αυτές οι δυνάμεις ενισχύουν την αντίληψη ότι πρόκειται για μια «κόκκινη» (προοδευτική) κυβέρνηση, ενώ στην πραγματικότητα το νέο σχήμα συνδέεται (και αυτό) ανοιχτά με την ΕΕ, με το τραπεζικό κεφάλαιο, την τρόικα.

Δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι το PD, που τώρα συγκυβερνά με το M5S, έκανε για χρόνια πολύ μεγάλη ζημιά στο λαό, πρωτοστάτησε για να ξηλωθούν μια σειρά από ιστορικά δικαιώματα των εργαζομένων. Αλλά και το M5S όλους τους προηγούμενους 14 μήνες ενέκρινε σε συνεργασία με τη «Λέγκα» μια σειρά από ιδιαίτερα αντιδραστικούς νόμους, στων οποίων μάλιστα την προώθηση η «Λέγκα» πρωτοστάτησε. Στο όνομα της «αντιμετώπισης των μεταναστών» εγκρίθηκαν μια σειρά από νέα μέτρα καταστολής, που στοχοποιούν πρώτα απ' όλα τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες. Για παράδειγμα, ποινικοποιήθηκαν μορφές κινητοποιήσεων όπως οι καταλήψεις, είτε αυτές αφορούν τις παρεμβάσεις απεργών στο χώρο δουλειάς τους, είτε φοιτητών σε πανεπιστήμια κ.τ.λ.

Ταυτόχρονα με την προσπάθεια να εμφανιστεί η νέα κυβέρνηση ως κάτι ελπιδοφόρο, δυναμώνει η αντίληψη ότι μόνη αντιπολίτευση είναι η Δεξιά και ο Σαλβίνι.

Για μας, είναι κρίσιμο ζήτημα να αποκαλυφτεί και ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της νέας κυβέρνησης, αλλά και ότι η Δεξιά και ο Σαλβίνι δεν είναι η εναλλακτική επιλογή.

-- Ποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει το επόμενο διάστημα το Μέτωπο για την αγωνιστική συσπείρωση των νέων; Ποια θέματα ιεραρχεί ψηλά αυτή την περίοδο;

-- Καταρχήν, στις 5 Οκτώβρη θα γίνει κινητοποίηση, η πρώτη κινητοποίηση ενάντια στη νέα κυβέρνηση, την οποία οργανώνει το κόμμα μας, το ΚΚ Ιταλίας. Με αυτή θέλουμε να αναδείξουμε ότι υπάρχει εναλλακτική, ότι είναι η μόνη, αληθινή αντιπολίτευση και σε αυτή την κυβέρνηση αλλά και στις δυνάμεις της Δεξιάς είναι το ΚΚ.

Μπροστά σε αυτή την κινητοποίηση, προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε και άλλες προοδευτικές, αριστερές δυνάμεις, που αντιτάσσονται ανοιχτά και καθαρά στην κυβέρνηση PD - Μ5S. Για μας, το να γίνουμε υποστηρικτές της νέας κυβέρνησης αποτελεί στην πραγματικότητα την καλύτερη χάρη που θα μπορούσε να κάνει κανείς στον Σαλβίνι, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της «Λέγκας». Δεν πρέπει να αφήσουμε τη «Λέγκα» να καρπωθεί την οργή του κόσμου, χρειάζεται να αναδείξουμε στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα την αληθινή εναλλακτική.

Επίσης, στις 11 Οκτώβρη προετοιμάζουμε μια μεγάλη κινητοποίηση φοιτητών, με στόχο και πάλι να αναδείξουμε τις ευθύνες που έχουν τα κόμματα που τώρα συγκυβερνούν για την κατάσταση στην Παιδεία, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Για παράδειγμα, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που «πέρασε» πριν από λίγα χρόνια, επί κυβέρνησης PD (με πρωθυπουργό τον Μ. Ρέντσι), έδωσε νέες δυνατότητες για την «αξιοποίηση» των φοιτητών ως φτηνών εργατικών χεριών, μέσα από το πλαίσιο που διαμορφώθηκε για την πρακτική άσκηση. Πλέον, μεγάλες εταιρείες όπως τα «McDonald's», ο όμιλος «Zara», η «Finmecanica» (πολεμική βιομηχανία) έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλεύονται νέους με πολύ πιο ευνοϊκούς όρους, ακόμα και εντελώς δωρεάν. Μόνο τα «McDonald's» έχουν το περιθώριο, κάθε χρόνο, να απασχολούν δωρεάν 10.000 νέους.

Το M5S - πριν ξεκινήσει να συγκυβερνά με τη «Λέγκα» - ισχυριζόταν ότι θα καταργήσει αυτήν τη μεταρρύθμιση, αλλά δεν το έκανε. Αυτό που έγινε απλά, είναι μια προσαρμογή στο «σύνολο των υποχρεωτικών ωρών» που κάποιος σπουδαστής πρέπει να έχει συμπληρώσει ως πρακτική άσκηση, χωρίς όμως να αλλάξει κάτι στο καθεστώς που αυτή η πρακτική γίνεται. Μάλιστα, οι εργοδότες αξιοποιούν και αυτές τις προσαρμογές, εκβιάζοντας ουσιαστικά τους νέους να δεχτούν όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες «συνεργασίας», στο όνομα του ότι έτσι μπορεί να προσληφθούν μελλοντικά. Επίσης, ενισχύεται ένας «ανταγωνισμός» μεταξύ των εργαζομένων, παλιότερων και νεότερων. Εμείς από τη μεριά μας προσπαθούμε να παρέμβουμε για να συμμετέχουν στο κίνημα όλοι οι εργαζόμενοι.

Ενα ακόμα βασικό θέμα που προτάσσουμε με την κινητοποίηση της 11ης Οκτώβρη, είναι και η αστυνομοκρατία στα σχολεία, που ενισχύεται και με τα μέτρα για την ασφάλεια που πήρε η προηγούμενη κυβέρνηση (M5S - «Λέγκα»). Προβλέπεται πια η δυνατότητα για την αστυνομία ακόμα και να μπαίνει στα σχολεία με σκυλιά, για να κάνουν έρευνες. Πριν, τέτοια μέτρα ίσχυαν - δοκιμαστικά - για 14 πόλεις. Πλέον, ισχύουν για 100. Μάλιστα, αύξησαν τα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό που δίνουν για την ενίσχυση της καταστολής, ενώ την ίδια ώρα μειώνουν τα κονδύλια για την Παιδεία.


M.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ