Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ - ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
Κατάθεση «ανησυχίας» από την ΕΕ που συμβάλλει στη διόγκωσή του

Χωρίς δεσμεύσεις το Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ, με δεδομένη την κατασταλτική πολιτική που θα δυναμώσει

Από τη Σύνοδο των υπουργών της ΕΕ
Από τη Σύνοδο των υπουργών της ΕΕ
Το οξυμένο πρόβλημα του μεταναστευτικού - προσφυγικού ζητήματος ήταν στην ατζέντα της συνεδρίασης του Συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, που ολοκληρώθηκε χτες. Κατά τη διάρκεια των εργασιών επιβεβαιώθηκε η υποκρισία των αστικών κυβερνήσεων της λυκοσυμμαχίας, που έχει συμβάλει στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε μια σειρά χώρες, προκαλώντας τα καραβάνια των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, την Ασία κ.α.

Οι υπουργοί, ανάμεσά τους και αυτός της κυβέρνησης της ΝΔ, υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, συμφώνησαν στα γνωστά ευχολόγια περί «κοινών αξιών της ΕΕ για σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αλλά επιβεβαίωσαν ότι το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό αποτελεί ένα ακόμα πεδίο όπου εκφράζονται τα σύνθετα ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια. Σε αυτά περιλαμβάνεται και η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και ενδεχόμενη επαναδιαπραγμάτευσή της, που είναι αυτή που έχει εγκλωβίσει και στη χώρα μας χιλιάδες ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες, που επιβιώνουν σε άθλιες συνθήκες και δεν μπορούν να πάνε σε χώρες που επιθυμούν, όπως και να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.

Στο ίδιο μοτίβο των «καλών προθέσεων» κινήθηκε και η συνέντευξη, που ακολούθησε τη συνάντηση των υπουργών, της φινλανδικής προεδρίας και των απερχόμενων επιτρόπων της ΕΕ, του Δ. Αβραμόπουλου για τη Μετανάστευση Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένεια και του Τζουλιάν Κινγκ για την Ασφάλεια της Ενωσης. Εκεί υπήρξε ενημέρωση για τη συζήτηση που έγινε για τις τρεις διαδρομές της μετανάστευσης, δυτική, κεντρική και ανατολική, όπου διαπιστώθηκε ότι η λεγόμενη «αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών - μελών» είναι μόνο το προκάλυμμα για την ένταση της καταστολής σε βάρος των προσφύγων. Τους υπουργούς άλλωστε απασχόλησαν και άλλα ζητήματα, όπως η «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, των δικτύων της», της «ασφάλειας της ΕΕ», των κυβερνοεπιθέσεων, του «ακροδεξιού εξτρεμισμού», όταν ιδεολογία της ΕΕ είναι ο αντικομμουνισμός και η παραχάραξη της Ιστορίας, όπως επίσης και το ζήτημα των τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5G, όπου διαγκωνίζονται ισχυροί μονοπωλιακοί όμιλοι και είναι πεδίο σφοδρού ανταγωνισμού ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.

Διαπιστώσεις και δυσκολία κοινής στάσης

Ειδικά για τις ροές από την Ανατολική Μεσόγειο, διαπιστώθηκε ότι έχουν αυξηθεί κατά πολύ το προηγούμενο δίμηνο από την Τουρκία προς την Ελλάδα (με πάνω από 5.000 αφίξεις), αλλά διατυπώθηκε σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία εγκλωβισμού, ΕΕ - Τουρκίας, και ότι και οι δύο πλευρές είναι δεσμευμένες να το κάνουν. Ωστόσο, η πραγματικότητα για άλλη μια φορά δείχνει ότι η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες - μετανάστες για να διεκδικεί οικονομικά και άλλα ανταλλάγματα στο πλαίσιο της σύνθετης διαπραγμάτευσης που διεξάγει σε όλη την ευρύτερη περιοχή.

Επίσης, στη συνάντηση των υπουργών της ΕΕ κατατέθηκε και η λεγόμενη κοινή «πρωτοβουλία Ελλάδας, Κύπρου, Βουλγαρίας για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου», που ζητάει, με δεδομένη την επιδείνωση της κατάστασης λόγω των εξελίξεων στη Συρία, «τη θεσμοθέτηση ενός λειτουργικού κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού για τις επιστροφές», την τήρηση της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και τη συμφωνία συγκεκριμένων μέτρων, υποτίθεται για το χτύπημα των διακινητών, όπως και περισσότερα κονδύλια για το ζήτημα της μετανάστευσης από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Οπως αναφέρθηκε και στη συνέντευξη Τύπου για το θέμα, δεν υπήρξε καμία δέσμευση, αλλά η συζήτηση συνεχίζεται, όπως και για τη λεγόμενη «Διακήρυξη της Μάλτας» (πρωτοβουλία της Μάλτας, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας) για μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου με ανακατανομή των προσφύγων σε πολλές χώρες.

Είναι πάντως χαρακτηριστική η δήλωση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, που προμηνύει και την ένταση της αντιμεταναστευτικής, κατασταλτικής πολιτικής της ΕΕ. Οπως είπε, «αν αφήσουμε όλες τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ (να φροντίσουν οι ίδιες για τον εαυτό τους), δεν θα υπάρξει ποτέ κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο και αν δεν υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο, υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει και πάλι ανεξέλεγκτη μετανάστευση σε όλη την Ευρώπη. Το έχουμε δει προηγουμένως και δεν θέλω να συμβεί ξανά». Αποδεικνύεται έτσι ότι το ζήτημα του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί από αυτούς που συνέβαλαν στη δημιουργία του.

  • Στο μεταξύ, άλλοι 377 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν στη Λέσβο προχτές και χτες. Το ίδιο διάστημα, πέρασαν 244 στη Χίο και 28 στη Σάμο.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ