Τετάρτη 31 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΕ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σταθερά για μόνιμες εγκαταστάσεις εγκλωβισμού ξεριζωμένων

«Προχωράμε μπροστά με τη βοήθεια της ΕΕ, με την κατασκευή μόνιμων εγκαταστάσεων στα νησιά, κάτι που αποτελεί καθοριστική αλλαγή, σε σχέση με τα όσα συνέβαιναν στο παρελθόν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ΕΕ για τη συνολική στήριξη που παρέχει στην αντιμετώπιση αυτού του πολύ σύνθετου προβλήματος», δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, μία μέρα μετά την ανακοίνωση της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ι. Γιόχανσον, για χρηματοδότηση των νέων κλειστών - ελεγχόμενων δομών για τους ξεριζωμένους με 276 εκατ. ευρώ. Οι νέες δομές στα νησιά θα είναι, στην ουσία, δομές στέρησης της ελευθερίας των αιτούντων άσυλο, αφού θα είναι κλειστές και ελεγχόμενες, θα έχουν διπλές περιφράξεις τύπου ΝΑΤΟ, με δρόμο ανάμεσα και συστήματα ασφαλείας. Κάνοντας λογοπαίγνια, παρουσίασαν την ίδια, καταστροφική για τα δικαιώματα των ξεριζωμένων, πολιτική ως ...ανθρώπινη.

Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο της συνάντησης του πρωθυπουργού με την επίτροπο της ΕΕ, στο Μέγαρο Μαξίμου. Αξίζει να σημειωθεί πως η επίτροπος εμφανίστηκε προχτές σύμφωνη με την κατασκευή των νέων κλειστών - ελεγχόμενων δομών στα νησιά. Συζήτησαν, μεταξύ άλλων, την πρόταση της Κομισιόν για το νέο Σύμφωνο για τη μετανάστευση, με τον πρωθυπουργό να τονίζει την ανάγκη εξεύρεσης «μιας συμβιβαστικής λύσης που θα εφαρμόσει τη λογική της δίκαιης κατανομής των βαρών ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ».

Το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, το οποίο είναι υπό διαπραγμάτευση, περιλαμβάνει «διαμοιρασμό» της καταστολής και των απελάσεων των ξεριζωμένων, νέες αντιδραστικές ρυθμίσεις για την εκ των προτέρων απόρριψη των αιτημάτων για άσυλο και fast track απελάσεις, συνέχιση της πολιτικής εγκλωβισμού στις χώρες υποδοχής, ενίσχυση του πλέγματος παρακολούθησης και φακελώματος και αναβάθμιση της Frontex ως «λειτουργικού βραχίονα» για την υλοποίηση της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό και το Προσφυγικό. Στο νέο Σύμφωνο παραμένει το κριτήριο της «χώρας πρώτης υποδοχής», ενώ επιβεβαιώνοντας τα περί ...«ευρωενωσιακής αλληλεγγύης», είναι πίσω ακόμη και από τις ελάχιστες προτάσεις για κατανομή προσφύγων και μεταναστών ανάμεσα στα κράτη - μέλη.

Κατά τ' άλλα, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, «υπήρξε κοινή διαπίστωση των δύο πλευρών πως χρειάζονται ουσιαστικές βελτιώσεις στη βάση της αλληλεγγύης, ώστε να μην μετακυλίεται όλη η ευθύνη για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος αποκλειστικά στα κράτη - μέλη πρώτης γραμμής» και τονίστηκε «η ανάγκη πλήρους εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016».

Κατά την έναρξη της συνάντησής τους ο Κυρ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως η επίτροπος είχε «μια ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική επίσκεψη στα νησιά μας, όπου είχατε την ευκαιρία να δείτε από κοντά τις προκλήσεις για την προστασία των συνόρων της ΕΕ». Η Ι. Γιόχανσον ισχυρίστηκε πως με τον αρμόδιο υπουργό, Νότη Μηταράκη, είχαν «μια πολύ παραγωγική» και «καλή ημέρα» και πως τον τελευταίο χρόνο «πετύχαμε πολλά από κοινού, όπως την αποσυμφόρηση των νησιών, αλλά και με αφορμή τη φωτιά στη Μόρια, την κατασκευή νέων δομών. Είναι καλό που έχουμε την ευκαιρία να βρισκόμαστε επιτόπου και να συζητάμε με τους κατοίκους, με τους μετανάστες, με τους δημάρχους, με ΜΚΟ».

Νωρίτερα, η ίδια συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, παρουσία του Ν. Μηταράκη και του αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Στο επίκεντρο και αυτών των συνομιλιών βρέθηκαν το νέο Σύμφωνο και η εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας του 2016. Συναντήσεις έγιναν και με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη και τον υπουργό Μετανάστευσης - Ασύλου, Ν. Μηταράκη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο πλαίσιο της συνάντησης «εξετάσθηκε η εξωτερική διάσταση του Μεταναστευτικού - Προσφυγικού, καθώς και η εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας» με έμφαση σε «συμφωνίες επανεισδοχής με τρίτες χώρες» καθώς και στην ύπαρξη «ειδικής ρήτρας για τη συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης στις συμφωνίες σύνδεσης της ΕΕ με τρίτες χώρες». Τέλος, έγινε ιδιαίτερη αναφορά σε χώρες της Βόρειας Αφρικής.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ