Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
45ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
«Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!»

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς το θέμα της φετινής Κεντρικής Εκθεσης

Η Κεντρική Εκθεση του φετινού Φεστιβάλ βρίσκεται στην «καρδιά» του χώρου του πάρκου, μπροστά ακριβώς από την Κεντρική Σκηνή, δίπλα στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Το θέμα της είναι: «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!».

Οπως μας εξηγεί η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, «επιλέξαμε αυτό το θέμα αφενός γιατί φέτος, το 2019, συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς, αφετέρου - και αυτό είναι που θέλουμε να διαπεράσει όλη την Εκθεση, τη συζήτηση που θα ακολουθήσει μετά από μια περιήγηση στην Εκθεση αλλά και όλες τις συζητήσεις στο Φεστιβάλ - γιατί σήμερα είναι πιο επιτακτικό από ποτέ να δυναμώσει ο αγώνας για την άλλη κοινωνία, να δυναμώσει ο αγώνας για την ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος, για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Γιατί η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, οι νέοι και οι νέες βλέπουμε ότι τα όνειρά μας δεν χωράνε στα πλαίσια αυτού του σάπιου συστήματος, ασφυκτιούν, βλέπουμε ότι υπάρχουν δυνατότητες να ζήσουμε πολύ καλύτερα από αυτό το οποίο ζούμε σήμερα. Η "4η Βιομηχανική Επανάσταση", που όλοι μιλάνε γι' αυτήν, δείχνει το δρόμο για το πόσες ανεκμετάλλευτες δυνατότητες υπάρχουν, οι οποίες κάτω από μια άλλη οργάνωση της κοινωνίας, με άλλο σκοπό, άλλο κίνητρο στην παραγωγή, θα μπορέσουν να λειτουργήσουν προς όφελός μας.


Βεβαίως, όταν τα συζητάμε αυτά με πάρα πολλούς νέους - και θέλουμε να αποτελέσει και η Εκθεση αφορμή για να ανοίξει αυτή η συζήτηση - έρχεται ο προβληματισμός ότι "τα πράγματα δεν αλλάζουν", υπάρχει ένας προβληματισμός ότι "ο σοσιαλισμός απέτυχε" όπως μας μαθαίνει συντονισμένα το σύστημα, και για το λόγο αυτό το βασικό σημείο της Εκθεσης, το κεντρικό σημείο, η "καρδιά" της, δεν είναι άλλο από την ίδια την πείρα του διεθνούς κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος και αποδεικνύει ότι ο συσχετισμός μπορεί να αλλάξει. Φυσικά δεν αναφέρομαι σε άλλο γεγονός από την ίδια την Οκτωβριανή Επανάσταση, τη σοσιαλιστική επανάσταση του 1917 στη Ρωσία, αλλά και την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς, που είναι και η τρίτη ενότητα της Εκθεσης».

Αναδεικνύεται η σημαντική προσφορά της Κομμουνιστικής Διεθνούς

Ετσι, η Εκθεση «υποδέχεται» τους επισκέπτες με τα πρώτα ταμπλό, που αντιπαραβάλλουν σε εικόνες τη βαρβαρότητα του σημερινού κόσμου με τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού, σημειώνοντας: «Ο 20ός αιώνας φωτίστηκε από την ηρωική πάλη των λαών για έναν κόσμο χωρίς κρίσεις, φτώχεια, πολέμους, εκμετάλλευση, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό! Αυτό το φως κρατάμε αναμμένο σήμερα, κι ας φαίνεται το σκοτάδι πολύ βαθύ... Με τον αγώνα του τότε και του σήμερα. Με τη γνώση της θεωρίας που σκέφτηκαν τα πιο προοδευτικά μυαλά της ανθρωπότητας. Με τόλμη και αντοχή, που πηγάζει από τη βεβαιότητα ότι το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός! Συνεχίζουμε...».


Αμέσως μετά, στη δεύτερη ενότητα της Εκθεσης, γίνονται αναφορές στον Μαρξ και τον Εγκελς, στην Κομμούνα του Παρισιού, στην ίδρυση της Α' και Β' Διεθνούς, στις πρώτες κατακτήσεις του εργατικού κινήματος στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικά χώρες.

Ακολουθούν, στις συνθέσεις της τρίτης ενότητας της Εκθεσης, εικόνες από τη δράση των κομμουνιστών στη Ρωσία στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, από εργατικές κινητοποιήσεις και από τις συνέπειες της κρίσης του 1903, εικόνες από την επανάσταση του 1905, που αποτέλεσε σταθμό για τη δράση των μπολσεβίκων. Από την τρομοκρατία του τσαρισμού και την επίμονη δράση των μπολσεβίκων στα χρόνια που ακολούθησαν, τις συνθήκες που δημιούργησε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, την επανάσταση του Φλεβάρη του 1917, τις «Θέσεις του Απρίλη», τη δράση μέχρι την ένοπλη εξέγερση του Οκτώβρη.

Σ' αυτήν την ενότητα κυριαρχούν τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης ήδη από τα πρώτα χρόνια της επικράτησης της Επανάστασης, τα άλματα που έγιναν σε όλους τους τομείς και ο αντίκτυπος της Επανάστασης σε άλλες χώρες.

Γιατί, όπως σημειώνεται και στην Εκθεση: «Η Κομμουνιστική Διεθνής ιδρύθηκε στον απόηχο της νικηφόρας Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, σε συνθήκες ανόδου του επαναστατικού κινήματος στην Ευρώπη, καθώς και δράσης πρωτοπόρων εργατών σε όλο τον κόσμο κατά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην επαναστατημένη Ρωσία».


Με κύρια μορφή τις εικόνες και τις λεζάντες, η Εκθεση κάνει εκτενείς αναφορές στην ίδρυση Κομμουνιστικών Κομμάτων και στην ένταξή τους στη Διεθνή, ανάμεσά τους και του ΣΕΚΕ, στα Συνέδρια της Διεθνούς και τη σημασία της αλληλεγγύης που εκφράστηκε στην Οκτωβριανή Επανάσταση, αλλά και στη συνέχεια στην προσφορά της Διεθνούς στους αγωνιζόμενους και καταπιεζόμενους λαούς. Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στην ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς των Νέων, το 1919 στο Βερολίνο, με αντιπροσώπους από 13 χώρες, στο 6ο Συνέδριο της οποίας, το 1935, πήρε μέρα από τη χώρα μας η Ηλέκτρα Αποστόλου. Γενικότερα σε αυτήν την τρίτη ενότητα της Εκθεσης προβάλλεται αναλυτικά η πλούσια δράση της Κομμουνιστικής Διεθνούς σε όλο τον κόσμο.

Οπως σημειώνει η Κ. Τσιουπρά: «Αποδεικνύεται και από τις δύο αυτές ενότητες ότι η σταθερή επιμονή των κομμουνιστών, των μπολσεβίκων εκείνη την περίοδο, η ασταμάτητη επιμονή και η προσπάθειά τους να παρέμβουν στις μάζες, να αναδείξουν το πώς οι ανάγκες τους θα ικανοποιθούν ενισχύοντας την πάλη ενάντια στον καπιταλισμό. Η προσπάθεια αλλωστε αυτή μπόλιασε την εργατική λαϊκή συνείδηση και δράση στις συνθήκες του 1917 και οδήγησε στην σοσιαλιστική επανάσταση του Οκτώβρη, στην ανατροπή της αστικής τάξης. Και βεβαίως αυτό δεν θα μπορούσε παρά να συνδυαστεί και με την πάλη σε μια σειρά από χώρες. Δεν είναι δηλαδή τυχαίο ότι σε συνθήκες που διαμορφώνοταν επαναστατική κατάσταση σε μια σειρά χωρες της Ευρώπης η Οκτωβριανή Επανάσταση επέδρασε καθοριστικά στην εργατική-λαϊκή κινητοποίηση που εκφραζόταν με κύμα απεργιών, συνέβαλε στην εκδήλωση επαναστατικών εξεγέρσεων σε μια σειρά από χώρες, χωρίς δυστυχώς επιτυχής έκβαση, και κυρίως στην ίδρυση Κομμουνιστικών Κομμάτων. Επιστέγασμά αυτής της διαδικασίας ήταν και η ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς.


Ομως, για να μη νομίζουμε ότι αυτά ήταν ιστορία μιας περιόδου που δεν ξαναγίνεται, ή ότι ήταν ένα τυχαίο γεγονός, δεν ξεκινάμε από την ίδρυση της ΚΔ την Εκθεση, αλλά αναφερόμαστε στην ιδιαίτερη συμβολή και των Μαρξ - Ενγκελς και της ίδρυσης της 1ης και 2ης Διεθνούς, πριν από την 3η, Κομουνιστική Διεθνή. Σε όλη τη διαπάλη που ξεδιπλώθηκε, στην ιδιαίτερη συμβολή των Μαρξ και Ενγκελς, τόσο με την προσωπική τους στάση στους αγώνες της εποχής όσο και για την ίδια την οργάνωση της εργατικής τάξης σε "τάξη για τον εαυτό της", όπως λέγανε, δηλαδή για την ίδρυση κομμάτων της εργατικής τάξης με το δικό τους επαναστατικό πρόγραμμα. Ολα αυτά αποτέλεσαν τομή για να γίνει το παραπάνω βήμα στην οργάνωση της πάλης, στη μεγαλύτερη συνειδητότητα, και να φτάσουμε μέχρι το κοσμοϊστορικό γεγονός της οικοδόμησης του σοσιαλισμού, αντλώντας μέσα από αυτήν την πείρα, φωτίζοντας τα καθήκοντα του σήμερα».

Συμπεράσματα από τη διαπάλη που αναπτύχθηκε στους κόλπους της

Στην τέταρτη ενότητα της Εκθεσης, δύο μεγάλα ταμπλό στέκονται στο 3ο, στο 4ο, στο 6ο και στο 7ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς και ξεχωρίζουν βασικά σημεία της διαπάλης που εκφράστηκαν σε αυτά, φωτίζοντας κρίσιμες πλευρές για το σήμερα. Αναλυτικά, μας εξηγεί η Κ. Τσιουπρά:

«Στην τέταρτη ενότητα προσπαθούμε να ξεχωρίσουμε τα βασικά συμπεράσματα από όλη την πορεία του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, όπως εκφράστηκε και από κάποια βασικά Συνέδρια της ΚΔ. Ξεχωρίζουμε τρία συμπεράσματα:

Ενα αφορά την πάλη ενάντια στη σοσιαλδημοκρατία και το πώς εκφράστηκε στις γραμμές της ΚΔ. Βγαίνει ως συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία υποχώρηση από τους κομμουνιστές - ανεξάρτητα από τις συνθήκες - απέναντι στη γραμμή της σοσιαλδημοκρατίας, δηλαδή τη γραμμή του συμβιβασμού απέναντι στην αστική τάξη, το κράτος της και τις κυβερνήσεις της.

Αντίστοιχα, στεκόμαστε σε συμπεράσματα για τη στάση των κομμουνιστών απέναντι στο φασισμό, την ανάγκη να συνδέεται η πάλη ενάντια του με την πάλη ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που τον γεννά και να μην διαχωρίζεται, να μην αυτονομείται. Ακόμα, μπροστά στον κίνδυνο του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της συμμετοχής της χώρας σε αυτόν η ανάγκη η αντίθεση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο να συνδυαζεται με το ζήτημα της πάλης για την εργατική εξουσία, να αντιμετωπίζονται τα καθήκοντα του ΚΚ ενάντια στο πόλεμο ξεκομμένα απ' αυτό το καθήκον όπως πολλές φορές συνέβει.

Τρίτο συμπέρασμα που προσπαθούμε να ξεχωρίσουμε είναι για την ιδιαίτερη παρέμβαση των κομμουνιστών μέσα στις μάζες, που προβλημάτισε κιόλας μια σειρά από Συνέδρια της ΚΔ, το πώς θα γίνεται πιο διεισδυτική, ποια είναι τα μέτωπα πάλης που πρέπει να βγάζει μπροστά, πώς με τις πλευρές που βάζει αυτή η δράση προσπαθεί να τραβήξει και να αφυπνίσει περισσότερες συνειδήσεις».

Τα βασικά διεθνιστικά καθήκοντα σήμερα για ένα Κομμουνιστικό Κόμμα

Στην πέμπτη ενότητα, οι εικόνες και οι λεζάντες του μεγάλου ταμπλό που ολοκληρώνει την Εκθεση είναι βγαλμένες από τις μέρες μας. Οπως εξηγεί η Κ. Τσιουπρά:

«Η τελευταία ενότητα αξιοποιεί όλα αυτά τα συμπεράσματα και προβάλλει τις βασικές πλευρές της πρότασης του ΚΚΕ για το σήμερα. Ξεχωρίζουμε ότι είναι βασικό καθήκον για οποιοδήποτε ΚΚ η πάλη για την ανασύνταξη του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Και το Κόμμα μας - κάτι που φαίνεται μέσα από την πέμπτη ενότητα - παίζει πρωτοπόρο ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια, με τις διεθνείς κομμουνιστικές συναντήσεις στις οποίες πρωτοστατεί, τα σεμινάρια που οργανώνει, με τη δημοσίευση της Διεθνούς ΚΟΜΕΠ ως βήματος διαλόγου, συζήτησης πάνω σε βασικά θεωρητικά - πολιτικά ζητήματα που απασχολούν σε κάθε φάση, και με μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες που παίρνει.

Δεύτερο και εξίσου σημαντικό είναι ότι βασικό διεθνιστικό καθήκον για κάθε ΚΚ, άρα και για το ΚΚΕ, είναι η πάλη για το σοσιαλισμό στη χώρα του. Εδώ ξεχωρίζουμε επίσης κάποιες πλευρές και αναδεικνύουμε τα βήματα που έχουν γίνει, το πώς το ΚΚΕ και η ΚΝΕ βγαίνουν μπροστά για να οργανώσουν την πάλη πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Δηλαδή, στην ενίσχυση της ιδεολογικής και πολιτικής διαπάλης απέναντι σε κάθε μορφή αστικής κυβέρνησης, στο πώς θα προβάλουμε την πάλη για το σοσιαλισμό, στο πώς οι κομμουνιστές πρωτοστατούν στον αγώνα για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος και την ισχυροποίηση της Κοινωνικής Συμμαχίας, με αιχμές σε όλα τα τμήματα, εργαζομένων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, στη νεολαία, στην πάλη ενάντια στο φασισμό και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Για να είναι πιο ευδιάκριτα και τα συμπεράσματα και η ροή της Εκθεσης, δεν μπορούσαμε παρά να χρησιμοποιήσουμε τα λόγια του Λένιν, που είναι διάχυτα στην Εκθεση και περνούν από τη μία θεματική ενότητα στην άλλη, "Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος χαράχτηκε...", για να φτάσουμε στο σήμερα, που είναι και ο οδηγός των συμπερασμάτων που θέλουμε να βγάλει ο περιηγητής από κάθε ενότητα της Εκθεσης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ