Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η δομή της έκθεσης

Η φιλοσοφία με βάση την οποία είναι στημένη η έκθεση καθόρισε και την επιλογή των υλικών. Η έκθεση χωρίζεται σε 7 ενότητες.

  • Η 1η ενότητα έχει τίτλο «Οι ρίζες του ΚΚΕ». Περιλαμβάνει την περίοδο που ο σοσιαλισμός από «ουτοπία γίνεται επιστήμη», βασικούς σταθμούς του παγκόσμιου εργατικού κινήματος, τη δημιουργία Κόμματος Νέου Τύπου στις αρχές του 20ού αιώνα, τη μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση. Η ίδια ενότητα περιλαμβάνει και το εργατικό και σοσιαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα.
  • Η 2 ενότητα αφορά στην ίδρυση του Κόμματος, τις αρχές του, τη συγκρότησή του, την πάλη του και την προσφορά του στην εργατική τάξη και το λαό στην οργάνωση των εργατικών και λαϊκών αγώνων. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ενότητα.
  • Η 3η ενότητα έχει τίτλο «Κόμμα Διεθνιστικό - Πατριωτικό». Βασικό στοιχείο που αναδεικνύεται εδώ είναι το γεγονός ότι είχαν περάσει μόλις δύο μήνες από την ίδρυσή του, δηλαδή δεν είχε προλάβει ακόμα να συγκροτηθεί πλήρως και παρ' όλα αυτά αμέσως στάθηκε αντίθετο, αντέδρασε από την πρώτη στιγμή, στην επέμβαση 14 χωρών σε βάρος της Ρωσίας, στις αρχές του 1919. Επίσης σημαντικό γεγονός που αναδεικνύεται σε αυτή την ενότητα είναι η αποχώρησή του, με απόφαση, από τη Β΄ Διεθνή και η προσχώρησή του στη Γ΄ Διεθνή.
  • Η 4η ενότητα έχει τίτλο «Πρωτοπορία στις μεγάλες ανατάσεις του λαϊκού κινήματος στον 20ό αιώνα». Αναφέρεται στο ΕΑΜ, στο Δεκέμβρη του '44, στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ).
  • Στην 5η ενότητα ξεχωρίζει το στοιχείο - που διαπερνάει όλες τις ενότητες - των σκληρών αγώνων και των μεγάλων θυσιών του Κόμματος στα 90 του χρόνια. Περιλαμβάνει διώξεις από την ίδρυσή του, με θεσμική καταστολή, φυλακίσεις, εξορίες, εκτελέσεις, στρατοδικεία, μέχρι και σήμερα.
  • Η 6η ενότητα αφορά την εμπειρία του Κόμματος, την πάλη του κατά του οπορτουνισμού. Εδώ το βάρος δίνεται σε συγκεκριμένους σταθμούς. Γίνεται αναφορά σε κρίσιμες στιγμές που αφορούν την πορεία του Κόμματος. Σχετικές με αυτό το θέμα είναι η 6η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του 1956 και η 12η Ολομέλεια του 1968, όπου κρίθηκε η επιβίωση του Κόμματος.
  • Η 7η ενότητα αναφέρεται στη στρατηγική του Κόμματος, στην πείρα που έχει συσσωρεύσει από την 90χρονη πορεία του, στην ανασυγκρότησή του μετά την κρίση του 1989-1991 με το 14ο Συνέδριο και στα Συνέδρια που ακολούθησαν αναδείχνοντας το στόχο σοσιαλισμός - κομμουνισμός.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ