Κυριακή 4 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
37ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Περιήγηση στην Ιστορία του ΚΚΕ

Μεγάλη έκθεση για την Ιστορία του Κόμματος θα λειτουργεί τις μέρες του Φεστιβάλ

Πηγή έμπνευσης και διαπαιδαγώγησης για τους νέους κομμουνιστές, η Ιστορία του ΚΚΕ κατέχει ξεχωριστή θέση στις κεντρικές εκδηλώσεις του 37ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που θα γίνουν στις 15-16-17 Σεπτέμβρη στο «πάρκο Τρίτση» στο Ιλιον. Η ΚΝΕ τιμά και προβάλλει την ιστορία του ΚΚΕ με μία μεγάλη έκθεση που θα λειτουργεί όλες τις μέρες του φεστιβάλ.

Αναφερόμενη στην έκθεση η Αννα Αγαθοκλέους, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, σημειώνει, μιλώντας στον «Ρ»: «Ολο το προηγούμενο διάστημα συζητήσαμε στο Κόμμα και στην ΚΝΕ για την ιστορία της εξέλιξης της στρατηγικής του ΚΚΕ, γεγονός που δυναμώνει το Κόμμα μας και μας κάνει πιο ικανούς στο σήμερα, στην πάλη μας για το σοσιαλισμό. Το να γνωρίσουμε την Ιστορία του ΚΚΕ, που αποτελεί και την Ιστορία της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, έχει μια παραπάνω σημασία για τους νέους συντρόφους της ΚΝΕ, αλλά και τους νέους που δίνουν καθημερινά τη μάχη δίπλα στην Οργάνωσή μας και σε αυτόν το στόχο θέλει να συμβάλει η ίδια η έκθεση που θα βρίσκεται και τις τρεις μέρες στο Φεστιβάλ».

Η έκθεση θα είναι διαρθρωμένη σε οκτώ ενότητες. Μέσα από αυτές θα αναδεικνύεται η «Πρωτοπόρα θεωρία - πρωτοπόρα δράση» των κομμουνιστών, με αναφορές στην εξέλιξη της θεωρίας, την ίδρυση του ΚΚΕ, την Οχτωβριανή Επανάσταση κ.ά. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα θα φωτίζουν το ρόλο του ΚΚΕ ως «οργανωτή - καθοδηγητή των λαϊκών αγώνων» με αναφορές σε σταθμούς στην Ιστορία του λαϊκού κινήματος, την αντίδραση του αστικού κράτους. Μέσα από τις αντίστοιχες ενότητες της έκθεσης θα παρουσιάζεται η δράση του ως «Κόμμα διεθνιστικό και πατριωτικό» - κομμάτι του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, ο ρόλος του στην «πρωτοπορία στις κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης», στη δράση του ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΛΑΝ, ΕΠΟΝ, στη δημιουργία της Κυβέρνησης του Βουνού, το Δεκέμβρη του '44, στην ίδρυση του ΔΣΕ.

Στην έκθεση θα περιλαμβάνονται υλικά από τη δράση του ΚΚΕ στο πλευρό των αυτοαπασχολούμενων, των ΕΒΕ, της νεολαίας, για τη γυναίκα, στο φιλειρηνικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, για τις λαϊκές ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα, στην τοπική διοίκηση, η προσφορά του στις Τέχνες και τα Γράμματα.

«Μην καρτεράτε να λυγίσουμε μήτε για μια στιγμή» ονομάστηκε η ενότητα που αφορά τους ηρωικούς αγώνες των κομμουνιστών, που σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας του Κόμματος θυσιάστηκαν, ήρθαν αντιμέτωποι με φυλακές, εξορίες, εκτελέσεις, αισχρές κατηγορίες, παρανομία. Η διαδρομή κλείνει με αναφορά στη στάση του Κόμματος απέναντι στις επιθέσεις που δέχτηκε με τη νίκη της αντεπανάστασης, στην αντιπαράθεση με τον οπορτουνισμό, στη δικαίωση των θέσεών του και έχει θέμα «Το ΚΚΕ στάθηκε όρθιο και προχωρά».

Η έκθεση - πέρα από φωτογραφικό - θα πλαισιώνεται και από οπτικοακουστικό υλικό που θα προβάλλεται από οθόνες, ενώ θα υπάρχουν επίσης και ξεναγοί.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ