Κυριακή 4 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
37ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Υπάρχει άλλος δρόμος, είναι με το ΚΚΕ

Eurokinissi

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται στην τελική ευθεία για την επιτυχία του 37ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή». Η μάχη για την επιτυχία του Φεστιβάλ δίνεται σε περίοδο όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης στην Ελλάδα και διεθνώς. Ο ελληνικός λαός και τα παιδιά του ζουν καθημερινά πλέον την περικοπή μισθών και συντάξεων, τη βάρβαρη φορολογία με τον αυξημένο ΦΠΑ, τους έκτακτους φόρους.

Η νεολαία ζει καθημερινά την ανεργία. 45% των νέων είναι άνεργοι, οι υπόλοιποι υποαπασχολούνται και κάποιοι - λίγοι - δουλεύουν σχετικά σταθερά, αλλά με μισθούς πείνας. Ο νέος νόμος - έκτρωμα για τα ΑΕΙ - ΤΕΙ εναρμονίζει πλήρως το Πανεπιστήμιο με τις ανάγκες του καπιταλισμού και ουσιαστικά πετάει απ' έξω τους φτωχούς φοιτητές. Τα σχολεία θα ξεκινήσουν σε μια βδομάδα χωρίς βιβλία και καθηγητές. Χιλιάδες παιδιά εργατοϋπαλλήλων και νέων ζευγαριών έμειναν εκτός παιδικών σταθμών, ακόμα και αυτά τα ζευγάρια που κατάφεραν τα παιδιά τους να γίνουν δεκτά σε παιδικούς σταθμούς, είναι σε αβεβαιότητα τι θα γίνει με τη λήξη του διμήνου, ενώ καλούνται να πληρώνουν και πανάκριβα τροφεία. Η ναρκω-κουλτούρα είναι και με το νόμο επίσημη πολιτική του κράτους απέναντι στη νεολαία.

Επιβεβαιώνεται ότι το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που είπε την αλήθεια στο λαό για τον πόλεμο που ετοίμαζαν απέναντί του η αστική τάξη και τα κόμματά της. Επιβεβαιώνεται για το μνημόνιο, για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, τη συμφωνία της 21ης Ιούλη για τα οποία λέγαμε ότι δεν πρόκειται να απαλύνουν ούτε στο ελάχιστο τα βάρη του λαού, αντίθετα θα οδηγήσουν στην ακόμα πιο γρήγορη χρεοκοπία του. Το ίδιο και περισσότερο καταστροφικά για το λαό θα είναι τα όποια μέτρα πάρουν από εδώ και πέρα. Οι εργάτες και εργάτριες, οι υπάλληλοι, τα παιδιά τους, φοιτητές και μαθητές, μόνο να χάσουν έχουν από όποιο σενάριο διαχείρισης της κρίσης κι αν επικρατήσει. Είτε με ευρωομόλογο, οικονομική διακυβέρνηση, είτε όχι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν πρόκειται να δουν άσπρη μέρα.

Ο πόλεμος που κυριολεκτικά γίνεται εντός της ΕΕ, αλλά και διεθνώς ανάμεσα στις καπιταλιστικές οικονομίες, ανάμεσα στα μονοπώλια, δεν έχει καμία σχέση με τη διασφάλιση ενός καλύτερου ή και έστω και προηγούμενου επιπέδου ζωής για τη φτωχολογιά. Αυτά έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Ο λαός πρέπει να συνειδητοποιήσει πριν είναι αργά ότι η μόνη διέξοδος που τον συμφέρει είναι η πρόταση του ΚΚΕ που οδηγεί στην ανατροπή του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος και η οικοδόμηση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας που θα βάλει οριστικό τέρμα στην ανεργία, στην ανασφάλεια, στις οικονομικές κρίσεις και τις συνέπειές τους.

Επιτακτική ανάγκη η ένταξη της νεολαίας στην πάλη

Υπάρχουν θετικές διεργασίες στη συνείδηση της νεολαίας. Εκφράστηκαν το προηγούμενο διάστημα στην πάλη ενάντια στα μέτρα στους χώρους δουλειάς, στις απεργιακές φρουρές και στις κινητοποιήσεις. Εκφράζονται αυτές τις μέρες στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Σ' αυτούς τους αγώνες πρωτοστατούν το ΠΑΜΕ, το ΜΑΣ, τα ταξικά σωματεία. Είναι θετικό το γεγονός ότι σε πλατιά τμήματα νεολαίας τα αστικά κόμματα δεν έχουν κανένα κύρος, είναι καταγεγραμμένα στη συνείδηση τους ως εχθροί. Η δράση της ΚΝΕ, το ίδιο το Φεστιβάλ έχει στόχο να συναντηθούμε ξανά με όλους αυτούς τους νέους. Να συζητήσουμε εκ νέου την επιτακτική ανάγκη της άμεσης ένταξής τους στην πάλη.

Το σύστημα καταλαβαίνει ότι η αγανάκτηση συνεχώς αυξάνεται και προσπαθεί να βρει τρόπους να αποπροσανατολίσει όποια ριζοσπαστική διάθεση για δράση, να καταλαγιάσει αυτή την αγανάκτηση και βέβαια ταυτόχρονα προετοιμάζεται και για τα χειρότερα με μέτρα κρατικής βίας και καταστολής. Στην υπηρεσία τους μπαίνουν διάφοροι «αντισυστημικοί» αστοί καθηγητές πανεπιστημίων, πρώην σύμβουλοι πρωθυπουργών που περιδιάβαιναν στις «πλατείες» τους προηγούμενους μήνες και δήθεν διαφώτιζαν τα πλήθη με τις απόψεις τους περί δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, οπωσδήποτε όμως στα πλαίσια του καπιταλισμού.

Στην υπηρεσία τους μπαίνουν οι οπορτουνιστές που τα απογεύματα και τις Κυριακές κατέκλυζαν τις πλατείες μαζί με αξιωματούχους, κληρικούς και χρυσαυγίτες, απαιτώντας να φύγουν το Μνημόνιο και οι 300 της Βουλής, αλλά μέσα στους χώρους δουλειάς βάζουν εμπόδια στην οργάνωση των εργατών σε ταξική γραμμή και προσανατολισμό, καταγγέλλουν το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ ως συστημικά.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προβάλλει το δημοψήφισμα ως το «απαύγασμα» της δημοκρατίας, ενώ επί της ουσίας θα είναι μέτρο για να συναινέσει ο λαός και η νεολαία σε αντιδραστικές ρυθμίσεις για τα οικονομικά των κομμάτων, για το νέο καλπονοθευτικό νόμο, για την παραπέρα κατάργηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων κ.ά. Προβάλλουν ως πρόφαση τη λύση υπαρκτών προβλημάτων του σάπιου συστήματος που οι ίδιοι δημιούργησαν για να βάλουν συνένοχο το λαό στην ισχυροποίηση της δημοκρατίας τους που είναι η σύγχρονη δικτατορία του κεφαλαίου.

Προβάλλουν τη συναίνεση ως το καινούριο και ελπιδοφόρο για την προοπτική του τόπου, ενώ χρόνια, δεκαετίες τώρα συναινούν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και τα δεκανίκια τους σε οτιδήποτε αντιδραστικό και αντιλαϊκό. Αυτό που θέλουν είναι η συναίνεση του λαού σε πιθανά μετεκλογικά παζάρια αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος. Η συναίνεση του λαού ότι όλοι φταίμε για το χρέος και τα ελλείμματα, συνεπώς πρέπει και όλοι να πληρώσουμε.

Μέσα σ' όλα, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα η κρατική βία και καταστολή ενισχύονται. Οι κρατικοί μηχανισμοί καταστολής εξοπλίζονται με νέα όπλα και συστήματα ενάντια στις λαϊκές κινητοποιήσεις αξιοποιώντας και τις προβοκάτσιες. Στην Αθήνα έστησαν τους φράχτες της Αστυνομίας, στο Λονδίνο δίκαζαν επί 24ωρης βάσης. Την ίδια στιγμή που οι απολύσεις ακόμα και στο Δημόσιο είναι έτοιμες να υλοποιηθούν, προσλαμβάνουν 1.200 αστυνομικούς.

Ελπιδοφόρο μήνυμα σε λαό και νεολαία

Η επιτυχία του Φεστιβάλ θα είναι απάντηση στα σχέδια των αστών. Η μαζική προσέλευση νέων εργατών και εργατριών, νέων ανέργων, υπαλλήλων, σπουδαστών ΟΑΕΔ και ΙΕΚ, μαθητών και φοιτητών με σκοπό να ακούσουν, να συζητήσουν τις θέσεις του ΚΚΕ για το σύνολο των θεμάτων που μπορεί να απασχολούν ένα νέο άνθρωπο. Η μοναδικότητα του Φεστιβάλ είναι ότι προβάλλει ολοκληρωμένα την πραγματική διέξοδο για τη ζωή της νεολαίας. Προβάλλει αξίες και ιδανικά μέσα από συζητήσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, ψυχαγωγία, αθλητισμό. Ενάντια στη σαπίλα της υποκουλτούρας, των χορηγών, των εταιρειών παραγωγών. Η μοναδικότητά του έγκειται στο γεγονός ότι χτίζεται και εμπλουτίζεται το περιεχόμενό του αποκλειστικά από εθελοντές, αγωνιστές, νέους και νέες, μέλη και φίλους της ΚΝΕ. Ο ίδιος ο χώρος που γίνεται το Φεστιβάλ στην Αθήνα, το Πάρκο Τρίτση, αναδεικνύει την ανάγκη του αγώνα για την υπεράσπισή του από μονοπωλιακά συμφέροντα που το ορέγονται. Η μοναδικότητά του έγκειται σε τελική ανάλυση στην προβολή της κοσμοθεωρίας του ΚΚΕ, του μαρξισμού - λενινισμού με τις σύγχρονες επεξεργασίες του Κόμματός μας για τη ζωή που μπορούμε να ζήσουμε, αρκεί να ανατρέψουμε την εξουσία των αστών. Αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική προοπτική για τους νέους και τις νέες της εργατικής τάξης και των λαϊκών οικογενειών.

Χρειάζεται αποφασιστική οργάνωση των εργατών στους τόπους δουλειάς, στα μεγάλα εργοστάσια και επιχειρήσεις, στους χώρους που μορφώνεται η νεολαία, στα ΙΕΚ, τους ΟΑΕΔ, τα σχολεία και τις σχολές, στις λαϊκές συνοικίες όπου ζει η εργατική τάξη και η φτωχολογιά. Να αποκτήσουν δύναμη τα ταξικά σωματεία και οι σύλλογοι των σπουδαστών μέσα από τη μαζική συμμετοχή νεολαίας στη δράση τους. Δύναμη που να αξιοποιείται για να μεγαλώνει την αστάθεια της αστικής εξουσίας. Τα μέτρα και οι νόμοι τους να βρίσκουν μαζική λαϊκή απειθαρχία, ανυπακοή, να οργανώνεται η δράση για να εμποδίζεται η εφαρμογή τους.

Το καπιταλιστικό σύστημα έχει μπροστά του μεγάλα και δύσκολα εμπόδια που οφείλονται στις εγγενείς αντιθέσεις του. Ωστόσο, μόνο η λαϊκή πάλη μπορεί να το ανατρέψει και να ανοίξει το δρόμο για την εργατική - λαϊκή εξουσία και οικονομία όπου μπορούν να αξιοποιηθούν όλες οι παραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας - και είναι πολλές - προκειμένου η ανάπτυξη να είναι προς όφελος του λαού και όχι μιας χούφτας εφοπλιστών, τραπεζιτών και βιομηχάνων.

Η συστράτευση με το ΚΚΕ δίνει δύναμη και προοπτική στον αγώνα. Οι φετινές εκδηλώσεις του 37ου Φεστιβάλ μπορούν και πρέπει να μεταφέρουν σε χιλιάδες λαού και νεολαίας το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα. Οτι υπάρχει άλλος δρόμος. Είναι με το ΚΚΕ, για τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας, στην πάλη για το Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό.


Του
Γιώργου ΠΑΝΑΓΗ*
*Ο Γιώργος Παναγής είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org