Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Απάνθρωπες οι συνθήκες στη Μόρια

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Παπαδάκη

Από την περιοδεία
Από την περιοδεία
Περιοδεία στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στο Καρά Τεπέ και στο ΚΥΤ της Μόριας πραγματοποίησαν ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, και η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του Κόμματος, την περασμένη Παρασκευή.

Στο Καρά Τεπέ, το κλιμάκιο συνόδευσε ο υποδιευθυντής του, Μ. Χατζέλλης, στους χώρους φιλοξενίας, που τους έχουν δώσει την ονομασία «χωριό». Στο χώρο υπάρχουν 261 κοντέινερ, στο καθένα από τα οποία ζει μια οικογένεια. Στο «χωριό» υπάρχουν σχολεία όπου πηγαίνουν τα παιδιά, αλλά και δάσκαλοι για τους ενήλικες να τους μαθαίνουν Αγγλικά, χώροι που απασχολούν τα παιδιά μαθαίνοντάς τα μουσική, ενώ λειτουργεί και ιατρείο με δύο γιατρούς ανά βάρδια (από το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα), ένας γυναικολόγος και ένας ψυχίατρος.

Στη συνέχεια, το κλιμάκιο επισκέφτηκε τη Μόρια, όπου και συναντήθηκε με τον Β. Ντάβα. Εκεί, ο Κ. Παπαδάκης και η Μ. Κομνηνάκα, καθώς και η αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου, συνάντησαν μια τελείως διαφορετική εικόνα! Σήμερα ο αριθμός των προσφύγων - μεταναστών έχει ανέβει στις 10.543, σε μια δομή που μόλις και μετά βίας χωράει 3.000.

Γύρω από το χώρο, μέσα στα ελαιοκτήματα, διάφορες ΜΚΟ, ανεξέλεγκτα, έχουν εγκαταστήσει μικρά αντίσκηνα μέσα στα οποία στοιβάζονται χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές. Μέσα στη δομή υπάρχει ειδικός χώρος όπου στοιβάζονται 840 ανήλικα από 6 χρόνων μέχρι 18. Οι δε εργαζόμενοι (25 μόνιμοι και άλλοι 300 περίπου με διάφορες συμβάσεις) είναι αυτοί που με την αυταπάρνησή τους προσπαθούν και παρέχονται κάποιες υποτυπώδεις συνθήκες διαβίωσης. Την ώρα της περιοδείας μέσα στο χώρο υπήρξε νέα άφιξη 51 προσφύγων.

«Γροθιά στο στομάχι»

Μόρια - από τις ουρές μπροστά στο ιατρείο
Μόρια - από τις ουρές μπροστά στο ιατρείο
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Κ. Παπαδάκης υπογράμμισε ανάμεσα στα άλλα πως «η κατάσταση ιδιαίτερα εδώ στη Μόρια είναι απάνθρωπη. Πάνω από 10.500 άτομα στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης, μέσα σε κοντέινερ, εκατοντάδες παιδιά, χιλιάδες, σε σκηνές, ακόμα και άστεγοι, ζώντας στα χαλίκια ή και έξω από το camp. Με μόλις έναν γιατρό και έναν παιδίατρο και 6 με 7 χιλιάδες ανθρώπους να μην έχουν καν εξεταστεί από γιατρό».

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε ο Κ. Παπαδάκης, βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση στο πλαίσιο συγκρότησης της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί «προστασίας του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής». Αυτός ο «ευρωπαϊκός τρόπος ζωής» είναι η ΕΕ των 120 εκατομμυρίων φτωχών, των 30 εκατομμυρίων ανέργων και των 5 εκατομμυρίων αστέγων. Είναι, για τους πρόσφυγες και μετανάστες, η διατήρηση του αίσχους της Μόριας και όλων των hot spots. Η δε επίτροπος φον ντερ Λάιεν περιέγραψε με δήλωσή της - την οποία επιδοκίμασε και ο νέος υποψήφιος επίτροπος Μ. Σχοινάς - πώς ακριβώς εννοεί η ΕΕ τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής».

«Μιλώντας για "ζωή με αξιοπρέπεια, ανθρώπινα δικαιώματα, αλληλεγγύη" κι άλλα εύηχα, στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λισαβόνας, που αν αναλογιστεί κανείς τι συμβαίνει εδώ στη Μόρια και σε άλλα hot spots, στη Σάμο και αλλού, και μόνο η δήλωση αυτή συνιστά πρόκληση και προκαλεί θυμηδία», πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής. «Αυτή η "γροθιά στο στομάχι" που νιώθει όποιος επισκέπτεται τη Μόρια έχει ονοματεπώνυμο: ΕΕ και κυβερνήσεις. Αλλωστε δικές τους είναι οι προδιαγραφές. Δεν πρόκειται για μία παραφωνία, αφού ανάλογα άθλιες και απαράδεκτες είναι οι συνθήκες και στα άλλα hot spots, την ώρα που πολλαπλασιάζονται τα κέντρα φιλοξενίας, στοιβάζοντας εκεί σε άθλιες συνθήκες χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών».

Μόρια - πρόσφυγες παρατημένοι στην τύχη τους σε χαρτόνια πάνω στα χαλίκια
Μόρια - πρόσφυγες παρατημένοι στην τύχη τους σε χαρτόνια πάνω στα χαλίκια
Στη συνέχεια ο Κ. Παπαδάκης ανέφερε πως όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα της απαράδεκτης Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, που οδηγεί σε διπλό, απαράδεκτο εγκλωβισμό στα νησιά, με όλες τις συνέπειες, και για τους νησιώτες. Αυτή την αντιδραστική Συμφωνία επικαλούνταν μέχρι πρόσφατα ορισμένοι ως «εγγύηση για το σταμάτημα των προσφυγικών ροών». Ομως ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με άλλες δυνάμεις, όπως Ρωσία, Τουρκία, στη Συρία και αλλού, είναι που προκαλεί τα κύματα των προσφύγων, τόνισε. Είναι χαρακτηριστικός ο ρόλος της αστικής τάξης της Τουρκίας, που εντείνει την επιθετικότητά της σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ και παίζει διαπραγματευτικά παιχνίδια με το Προσφυγικό και τις ροές.

Ανταγωνισμοί και παζάρια

«Οι ανταγωνισμοί και τα παζάρια ανάμεσα στα μονοπώλια, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και τα αστικά κράτη είναι τα υλικά με τα οποία φτιάχτηκε και η αντιδραστική Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, γι' αυτό και το πρόβλημα φουντώνει, και αναπαράγεται κι από τη συζήτηση για τη συνέχιση της Συμφωνίας και με ποιους όρους θα γίνει αυτή. Αλήθεια, ποιος δεν θυμάται τα παχιά λόγια για το "τέλος των προσφυγικών ροών" που συνόδευσαν και τον ερχομό της Ευρωπαϊκής Συνοριακής Ακτοφυλακής και του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε ο Κ. Παπαδάκης.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Μ. Κομνηνάκα, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: Τα μέτρα της κυβέρνησης που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από το ΚΥΣΕΑ εντείνουν την εκρηκτική κατάσταση, την καταστολή και τον αυταρχισμό. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητική η στάση της Τουρκίας, που αντιμετωπίζει το Προσφυγικό ως διαπραγματευτικό χαρτί. Αποκαλυπτική είναι η στάση της κυβέρνησης αλλά και των περιφερειακών και δημοτικών αρχών, που κινούνται στη γραμμή της απαρέγκλιτης τήρησης της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και της λεγόμενης αποσυμφόρησης. Πρόκειται για κατεύθυνση που μονιμοποιεί την παραμονή των προσφύγων, εγκλωβίζοντάς τους στα νησιά.

Το ΚΚΕ και η ΤΕ Λέσβου, τόνισε, θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για να παρθούν πρωτοβουλίες και στο πλαίσιο του εργατικού κινήματος για να δυναμώσει η πάλη ενάντια στη Συμφωνία και στην πολιτική της ΕΕ, για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και στήριξη στους νησιώτες, που πλήττονται και από το Προσφυγικό και από το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής ΕΕ - κυβέρνησης, δυναμώνοντας την αμφισβήτηση απέναντι στις αντιδραστικές συμφωνίες και το εκμεταλλευτικό σύστημα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ