Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών

Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν καθημερινά στα νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, αυξημένες ήταν χτες οι ροές προς τα νησιά και ειδικότερα στη Λέσβο.

Αξίζει να σημειωθεί πως τη Δευτέρα 26.378 άνθρωποι παρέμεναν εγκλωβισμένοι στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Αναλυτικότερα, στη Λέσβο ήταν 12.387. Από αυτούς 10.619 βρίσκονταν στο ΚΥΤ της Μόριας, που χωρά μόλις 3.000 άτομα. Αλλοι 3.514 ήταν στη Χίο, στο ΚΥΤ της οποίας μένουν 3.218 άνθρωποι, με χωρητικότητα 1.014. Συνολικά 5.213 ζουν στη Σάμο, το ΚΥΤ της οποίας χωρά 648 άτομα, 1.547 στη Λέρο, το ΚΥΤ της οποίας χωρά 860 άτομα, ενώ σε αυτό διαμένουν 1.330, και 3.151 στην Κω, στο ΚΥΤ της οποίας υπάρχουν 2.626 άνθρωποι, με χωρητικότητα 816.

Την ίδια ώρα, ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισαν το συντονισμό των ενεργειών τους ενόψει των εξελίξεων σε επίπεδο ΕΕ. Ο υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Πετρίδης, και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, κατά τη συνάντησή τους στην Κύπρο διαπίστωσαν ότι η στιγμή είναι κατάλληλη για συντονισμό των δύο κυβερνήσεων, ενόψει και του επικειμένου Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων στις 8/10, στο οποίο αναμένεται ότι θα συζητηθεί το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα.

Το πρόβλημα του διπλού εγκλωβισμού στα νησιά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ και των μέτρων που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πραγματικά ανεπαρκείς και άθλιες μονάδες των hot spots είναι φτιαγμένες με πρότυπα της ΕΕ, πράγμα που αποδεικνύει την υποκρισία της. Ενώ αναγορεύει σε βασικό πρόβλημα προς αντιμετώπιση το Μεταναστευτικό, διαιωνίζει την ίδια κατάσταση. Επιπλέον, τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την επικαιροποίηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, προβλέποντας ακόμα και σενάρια εμπλοκής (πότε δηλαδή θα είναι αιτιολογημένη η στρατιωτική εμπλοκή πλοίων του Λιμενικού και της FRONTEX με πλοία που διακινούν πρόσφυγες και μετανάστες), επιβεβαιώνουν ποια είναι η κατεύθυνση της ΕΕ.

Σε δηλώσεις του για τα επίπεδα μεταναστευτικών ροών στη χώρα μας, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Αλέξανδρος Ζαβός, τόνισε πως «στα επίπεδα 2015 δεν έχουμε φτάσει, όμως αυτή τη στιγμή παίζεται ένα παιχνίδι και από την πλευρά της Τουρκίας, όχι μόνο αμυντικά αλλά και επιθετικά». «Η Ευρώπη κινητοποιείται μόνο σε ό,τι την αφορά άμεσα και η Ελλάδα δεν πρέπει να επαναπαύεται στα ευρωπαϊκά μέτρα για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού», συνέχισε, προσθέτοντας πως η δυναμική της χώρας μας στην ΕΕ δεν είναι η ίδια σε σχέση με χώρες όπως η Ιταλία ή η Γερμανία.

Εξάλλου, χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, ερωτηθείς αν έχουν εφαρμοστεί οι αποφάσεις της ΕΕ για τις προκλήσεις της Τουρκίας σε σχέση και με το Προσφυγικό, απάντησε ότι το τελευταίο διάστημα - με τις επισκέψεις του πρωθυπουργού αλλά και του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια - γίνονται συνεχείς αναφορές στο ζήτημα αυτό και από Ευρωπαίους αξιωματούχους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ