Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΑΝΗΣ
Να σημάνει συναγερμός για Συμβάσεις και συνδικαλιστικό νόμο

Για την ανάγκη οργάνωσης και κλιμάκωσης της «πάλης ενάντια στους αντιδραστικούς περιορισμούς στη συνδικαλιστική δράση και στο απεργιακό δικαίωμα των εργαζομένων» μίλησε ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ανέδειξε ότι με τον περίφημο «αναπτυξιακό» νόμο αποκαλύφθηκε τι σημαίνει η ανάπτυξη που παρουσίασε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ. Προνόμια για τους λίγους, κατάργηση των ΣΣΕ για τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα στο γύψο.

Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπονται όροι που σμπαραλιάζουν εντελώς τις κλαδικές συμβάσεις. Ακόμα και τους άθλιους σημερινούς μισθούς, με τις εξαιρέσεις και την υπερίσχυση των τοπικών κλαδικών συμβάσεων έναντι των εθνικών. Δηλαδή ανοίγει ο δρόμος για «ειδικές οικονομικές ζώνες», που θα είναι παράδεισος για τους επιχειρηματίες, κόλαση για τους εργαζόμενους.

«Η προωθούμενη επέμβαση στις διαδικασίες των συνδικάτων δεν είναι ούτε "εκδημοκρατισμός" ούτε "διευκόλυνση", όπως επιχειρεί να την παρουσιάσει η κυβέρνηση. (...) Υπό το πρόσχημα της "αντιμετώπισης του κατακερματισμένου οργανωτικού συνδικαλιστικού συστήματος της χώρας μας" και των "σωματείων" - σφραγίδα (στη δημιουργία των οποίων βέβαια πρωτοστατούν οι ίδιοι οι εργοδότες και οι εργατοπατέρες όλων των μνημονιακών κομμάτων), ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει ο δρόμος για ενίσχυση του φακελώματος των εργαζομένων και του ασφυκτικού ελέγχου των πραγματικών συνδικάτων από το αστικό κράτος και την εργοδοσία.

Στη φάση της αναιμικής ανάπτυξης και με δεδομένες τις εκτιμήσεις των κινδύνων να ξανακυλήσουν οι καπιταλιστικές χώρες στον κύκλο της κρίσης, η ΝΔ θέλει να εξασφαλίζει όχι μόνο τις φοροαπαλλαγές και τα κίνητρα για το κεφάλαιο αλλά και να υπάρχει σιγή νεκροταφείου, συναίνεση και υποταγή στην αντιλαϊκή πολιτική.

Για αυτήν την περιβόητη συναίνεση οι αστικές κυβερνήσεις αξιοποίησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια τις γνωστές ηγεσίες στη ΓΣΕΕ και σε κλάδους, που έβαλαν πλάτη να πάει ο κατώτατος στα τάρταρα, να επικρατήσουν παντού οι "ευέλικτες" σχέσεις, η μισή δουλειά και μισή ζωή».

Παρουσίασε την πλούσια πείρα που υπάρχει και τα τελευταία χρόνια από την προσπάθεια περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος της απεργίας και κάλεσε απέναντι σε αυτήν την επίθεση να σημάνει συναγερμός: «Μπορεί να μην συμφωνούμε σε όλα για το πώς θα οργανωθεί ο αγώνας, αλλά μπορούμε έστω να συμφωνήσουμε οι πολλοί να πάρουμε τα μέτρα μας τις επόμενες μέρες.

Να υπάρξει ένα τσουνάμι συζητήσεων, ζυμώσεων, συσκέψεων και Γενικών Συνελεύσεων σε χώρους, κλάδους και γειτονιές. Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες μπαίνουμε μπροστά, παίρνουμε την πρωτοβουλία, πρωτοστατούμε. Θέλουμε ένα κίνημα που δεν θα βολεύεται με τα ψίχουλα, δεν θα αναζητεί με ποιον τρόπο θα δικαιολογήσει τη χασούρα που έχουμε».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ