Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ
Πάλη για το σχολείο των σύγχρονων λαϊκών αναγκών

Για την «κυβερνητική πολιτική στην Παιδεία σε ευθεία αντίθεση με τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και προσδοκίες», μίλησε ο Γιάννης Δελής, εκπαιδευτικός, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο πανεπιστήμιο - επιχείρηση όπου χωράνε μόνο τα πανάκριβα εμπορεύματα της εκπαιδευτικής αγοράς, όπως τα διάφορα μεταπτυχιακά, τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά, όπου μπαινοβγαίνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις για να το αξιοποιούν στις μπίζνες τους, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ για να προπαγανδίζουν τις σάπιες ιδέες τους, αλλά δεν χωράνε το άσυλο ούτε τα λαϊκά δικαιώματα.

Μίλησε για το Λύκειο που μετατρέπεται σε ένα ατέλειωτο εξεταστικό κέντρο, την επέκταση της μαθητείας που γίνεται κακοπληρωμένη σκληρή δουλειά στα εργοδοτικά κάτεργα.

Αναφέρθηκε στην καθηλωμένη κρατική χρηματοδότηση, την έλλειψη νέων σύγχρονων υποδομών, την εγκληματική αδιαφορία για την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων, την απουσία μόνιμων διορισμών και τα καραβάνια των χιλιάδων αναπληρωτών, αλλά και στο αίσχος της νομοθέτησης της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, χωρίς να διασφαλιστούν προηγούμενα προσωπικό και υποδομές, με αποτέλεσμα νήπια να στοιβάζονται σε υπεράριθμα τμήματα, σε ακατάλληλες αίθουσες, ακόμα και σε κοντέινερ.

Επίσης, μίλησε και για τις ελλείψεις σε Ειδικά Σχολεία και εκπαιδευτικούς που χτυπάνε κόκκινο, με τους γονείς παιδιών με αναπηρία να κουβαλάνε μόνοι τους κάθε μέρα το δικό τους σταυρό, αφού η πλειοψηφία αυτών των παιδιών βρίσκεται εκτός ειδικών δομών.

Ανέδειξε ότι όσα επιθετικά προβάλλει η ΝΔ για την «αυτονομία» των σχολείων, το διαφοροποιημένο σχολικό πρόγραμμα, την αριστία, τις «ίσες ευκαιρίες» και την επιχειρηματικότητα, έρχονται και βαθαίνουν την αντιλαϊκή επίθεση και στην Εκπαίδευση.

«Αυτό που επιδιώκουν είναι από τη μια το κάθε σχολείο να τα βγάζει πέρα μόνο του, αναζητώντας πόρους σε γονείς και χορηγούς μιας και η κρατική χρηματοδότηση λιγοστεύει κι από την άλλη το πρόγραμμα του κάθε σχολείου να διαφοροποιείται, με σκοπό να μαθαίνουν άλλα εδώ κι άλλα εκεί, ανάλογα πάντα με τις οικονομικές δυνατότητες του κάθε σχολείου», είπε.

Κατέληξε αναδεικνύοντας ότι σήμερα «είναι αναγκαίο και ώριμο για το λαό ένα σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σχολείο, ενιαίο δωδεκάχρονο για όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από τη μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία. Ενα σχολείο όπου το κράτος θα έχει την αποκλειστική ευθύνη στη λειτουργία του, ώστε όλα τα παιδιά να μορφώνονται και διαπαιδαγωγούνται ολόπλευρα στο ίδιο το σχολείο, χωρίς να τρέχουν όλο το απόγεμα και να ξοδεύονται για εξωσχολικές δραστηριότητες στον Αθλητισμό και την Τέχνη. Για ένα τέτοιο σχολείο παλεύει το ΚΚΕ και γι' αυτό με σταθερότητα και συνέπεια υπερασπίζεται τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών του λαού μας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ