Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
«NOVARTIS»
Μεγαλοστελέχη της καλούνται ως ύποπτοι

Σε εξηγήσεις ως ύποπτοι καλούνται τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, 15 στελέχη της μητρικής εταιρείας «Novartis» σε Ελλάδα και Βασιλεία της Ελβετίας, για «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος, αφού η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελ. Τουλουπάκη, μαζί με τους επίκουρους συναδέλφους της Χρ. Ντζούρα και Στ. Μανώλη, αποτιμώντας ένα μεγάλο μέρος της δικογραφίας, εντόπισαν ενδείξεις για τη διακίνηση μαύρου χρήματος, τη χρονική περίοδο 2008 - 2012. Το αδίκημα φέρεται να διαπράχθηκε με τη μέθοδο της δωροδοκίας γιατρών, που σημαίνει πως ουσιαστικά ανοίγει και ο κύκλος της έρευνας για τους γιατρούς.

Στο μεταξύ, ο Ευ. Βενιζέλος προσήλθε χτες στον Αρειο Πάγο και κατέθεσε στον αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ευ. Ζαχαρή, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για το αν υπήρξε ή όχι σκευωρία σε βάρος πολιτικών προσώπων, στην υπόθεση της «Novartis». Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε υποβάλει από την αρχή μηνύσεις για την εμπλοκή του ονόματός του, ενώ η υπόθεσή του αρχειοθετήθηκε γιατί δεν προέκυψε τίποτα.

Σε δηλώσεις του ανέφερε πως «προκειμένου να στηθεί ως δήθεν πολιτικό σκάνδαλο η υπόθεση "Novartis", κάποιοι ασέλγησαν επί των θεσμών με πρώτο θύμα την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης». Πρόσθεσε ότι «αυτό όλο είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που πρέπει να διερευνηθεί εις βάθος, και δικαστικά και κοινοβουλευτικά», και ότι «υπάρχει ζήτημα ποινικών ευθυνών και όχι μόνο πολιτικών προσώπων για τη σκευωρία».

Σήμερα έχει κληθεί να καταθέσει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελής, που είχε εποπτεύσει τις έρευνες για την υπόθεση και έχει προβεί σε καταγγελίες για πολιτικές παρεμβάσεις, ενώ έχει αναφερθεί και στο ρόλο του αποκαλούμενου Ρασπούτιν.

Στη Βουλή η δικογραφία για Λοβέρδο

Δικογραφία με την οποία ζητείται η άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Ανδρέα Λοβέρδου για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο της «Novartis», έφτασε χτες στη Βουλή. Η δικογραφία δεν αφορά κατηγορίες για «ξέπλυμα» χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες, που έχουν εξεταστεί σε άλλη φάση της υπόθεσης. Η Βουλή θα παραπέμψει την υπόθεση στην Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία θα εισηγηθεί στην Ολομέλεια την άρση ή μη της ασυλίας του βουλευτή.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, σε σχετική ανακοίνωση μιλάει για μια ακόμη φορά για «ελεεινή πολιτική σκευωρία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ