Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταγγέλλει τις εντεινόμενες εκβιαστικές πιέσεις από την Τράπεζα Πειραιώς...

... με τις «πλάτες» της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας, που αρνούνται να παρέμβουν

Το απαράδεκτο ραβασάκι με τη «δήλωση πρόθεσης» που μοιράστηκε στους εργαζόμενους του RBU
Το απαράδεκτο ραβασάκι με τη «δήλωση πρόθεσης» που μοιράστηκε στους εργαζόμενους του RBU
Σε μια επίδειξη απόλυτης εργοδοτικής ασυδοσίας η Τράπεζα Πειραιώς έστειλε χτες ραβασάκι σε εργαζόμενους του τμήματος «κόκκινων» δανείων (RBU) που δεν δέχθηκαν, παρά τις τεράστιες πιέσεις, να μετακινηθούν στην εταιρεία «Intrum Hellas» (την πλειοψηφία της ελέγχει η σουηδική «Intrum»), ζητώντας να υπογράψουν χαρτί με το οποίο αποδέχονται να εργαστούν «στη νέα εταιρεία με σύμβαση δανεισμού», διάρκειας από τρεις έως εννιά μήνες. Και μάλιστα χωρίς να τους δώσει εγγράφως τους ακριβείς όρους εργασίας - δανεισμού τους. Το χρονικό περιθώριο που έδωσε η εργοδοσία στους εργαζόμενους να απαντήσουν ήταν αρχικά μέχρι σήμερα, ενώ και στη συνέχεια το μετέθεσε για την Παρασκευή.

Η τράπεζα έχει ουσιαστικά τη στήριξη της κυβέρνησης, καθώς το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής επισημαίνει ότι το υπουργείο Εργασίας αρνήθηκε να παραλάβει την καταγγελία που έκανε απαιτώντας την παρέμβασή του.

Της εξέλιξης αυτής είχαν προηγηθεί η πρώτη επιστολή της τράπεζας, που ουσιαστικά διατύπωνε τον εκβιασμό προς τους εργαζόμενους του RBU «ή αποδέχεστε τη μετακίνηση ή απολύεστε», καθώς και η δεύτερη επιστολή της προς όλους τους εργαζόμενους της τράπεζας, τους οποίους παρότρυνε να πάνε στην «Intrum Hellas». Είναι προφανές ότι παρά τις πιέσεις που άσκησε η εργοδοσία όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν επιτεύχθηκε ο σχεδιασμός της για τη μετακίνηση 1.300 εργαζομένων, γι' αυτό και προχώρησε σε αυτήν τη νέα μεθόδευση.

Παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας

Ακολούθησε η άμεση παρέμβαση του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος στο υπουργείο Εργασίας και στο υπαγόμενο σε αυτό Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, τα οποία αρνούνται να παρέμβουν άμεσα για να σταματήσουν αυτήν την πρακτική εργοδοτικής ασυδοσίας.

Το Σωματείο στην παρέμβαση προς το υπουργείο επισημαίνει σε κείμενό του: «Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας καταγγέλλει την προσπάθεια της Τράπεζας Πειραιώς να "μεταφέρει" στη σουηδική εταιρεία - fund, "Intrum", 1.300 εργαζόμενους, παρά την άρνησή τους. Για το λόγο αυτό οι συνάδελφοί μας δέχονται καθημερινά πρωτοφανείς εκβιαστικές πιέσεις.

Τελευταίο κρούσμα της εργοδοσίας είναι η μεταφορά τους με τη μορφή του δανεισμού στην "Intrum". Δείγμα του αυταρχισμού της διοίκησης της τράπεζας είναι ότι σήμερα καλεί τους εργαζόμενους να υπογράψουν χωρίς να γνωρίζουν το αντικείμενο της δανειακής σύμβασης.

Το Σωματείο μας ζητά από το υπουργείο Εργασίας άμεσα να παρέμβει σ' αυτήν την αντεργατική συμπεριφορά της Τράπεζας Πειραιώς και σήμερα να αποσταλεί το ΣΕΠΕ για να σταματήσει αυτήν την παράνομη ενέργεια της τράπεζας».

Τηλεφωνική παρέμβαση για το θέμα έκανε στη γενική γραμματέα του υπουργείου ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ζητώντας να μην κωλυσιεργεί το θέμα.

Ανοίγουν το δρόμο για χιλιάδες νέες απολύσεις στις τράπεζες

Μπροστά στην άρνηση του υπουργείου να παραλάβει την καταγγελία του, το Σωματείο σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Καταγγέλλουμε το υπουργείο Εργασίας της κυβέρνησης της ΝΔ, τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας και την ηγεσία του ΣΕΠΕ οι οποίοι αρνήθηκαν να παραλάβουν την καταγγελία του σωματείου μας που απαιτεί την άμεση παρέμβαση του υπουργείου για να σταματήσουν οι εκβιασμοί της Τράπεζας Πειραιώς προς τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία Διαχείρισης "Κόκκινων" Δανείων (RBU) για να μεταφερθούν ως δανειζόμενοι στην εταιρεία "Intrum" χωρίς να έχουν πάρει καν στα χέρια τους σύμβαση δανεισμού.

Με απίστευτες δικαιολογίες κωλυσιεργούσαν και έκαναν μπαλάκι τα μέλη της διοίκησης του σωματείου μας μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου με στόχο να μην κατατεθεί η καταγγελία τουλάχιστον μέχρι την ώρα που τελειώνει το ωράριο της τράπεζας και λήγει η προθεσμία να δηλώσουν οι συνάδελφοι αν θέλουν να μετακινηθούν ως δανειζόμενοι. Εντέλει αρνήθηκαν να παρέμβουν. Αναφερόμαστε στους εκατοντάδες συναδέλφους που αρνήθηκαν να "αποσχιστούν" από τη δουλειά τους στην Τράπεζα Πειραιώς και τώρα εκβιάζονται με το πρόσχημα ότι θα μείνουν χωρίς αντικείμενο δουλειάς στην τράπεζα να πάνε ως δανειζόμενοι στην "Intrum".

Πρόκειται για πρωτοφανές γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το υπουργείο Εργασίας, όπως και πριν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λειτουργεί προς όφελος των τραπεζιτών, αφήνοντας απροστάτευτους τους εργαζόμενους, αφού είναι καθαρό ότι ανοίγουν το δρόμο για χιλιάδες νέες απολύσεις στις τράπεζες με κάθε μορφή.

Δεν θα τους περάσει. Θα μας βρουν μπροστά τους στον αγώνα για σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org