Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συνέχεια στις αντιδραστικές αλλαγές με την καθιέρωση του «logbook»

Καταγγελία από την ΟΕΝΓΕ

Τις συνεχιζόμενες αντιδραστικές αλλαγές στην Ιατρική Εκπαίδευση, οι οποίες προωθούνται βήμα - βήμα, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), με αφορμή την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας με την οποία ενημερώθηκαν οι ΥΠΕ και τα γραφεία προσωπικού των νοσοκομείων σχετικά με το βιβλιάριο - «logbook», το οποίο θα προσκομίζει κάθε νεοδιοριζόμενος ειδικευόμενος γιατρός και θα συμπληρώνεται κατά τα έτη της ειδικότητάς του από τον ίδιο, τον «εκπαιδευτή» του και τον διευθυντή της κλινικής του.

«Αντί να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ουσιαστική αναβάθμιση και τη βελτίωση των συνθηκών της Ιατρικής Εκπαίδευσης, ώστε το σύνολο των γιατρών να έχει υψηλού επιπέδου επιστημονική κατάρτιση, αντίστοιχη των σύγχρονων επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας, δημιουργούνται επιπλέον φίλτρα κατά τη διάρκεια της ειδικότητας, φραγμοί για την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας, εντείνεται η κατηγοριοποίηση», επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ και προσθέτει: «Αυτό άλλωστε υπηρετούσε και η νομοθετική ρύθμιση για "βαθμό" στον τίτλο ιατρικής ειδικότητας που θα συνοδεύει ισοβίως τον/την γιατρό, ρύθμιση η οποία έχει "παγώσει" μετά την παρέμβαση της Ομοσπονδίας».

Οπως διευκρινίζει η ΟΕΝΓΕ, με βάση τα «logbooks» που υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΚΕΣΥ (μέχρι στιγμής υπάρχουν για 22 ειδικότητες και 6 εξειδικεύσεις), μεταξύ άλλων:

  • Υπάρχει η δυνατότητα βαθμολόγησης του ειδικευόμενου με το χαρακτηρισμό δεξιότητας «ανεπαρκής», «χρήζει βελτίωσης» και «ικανοποιητική». «Αλήθεια, όποιος βαθμολογηθεί μη επαρκής, τι προβλέπεται; Θα επαναλάβει κάποιο χρονικό διάστημα εκπαίδευσης; Θα πληρώνεται ή θα δουλεύει αμισθί μέχρι να κριθεί κατάλληλος και επαρκής; Και σε ποιο στάδιο εκπαίδευσης; (...) Καταλαβαίνουμε πως θα γίνει μια απαράδεκτη κατηγοριοποίηση των νέων γιατρών, με ό,τι συνέπειες αυτό θα έχει για την επιστημονική τους εξέλιξη, την επαγγελματική τους αποκατάσταση, τα εργασιακά τους δικαιώματα», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ.
  • Μπαίνει σε αρκετές ειδικότητες τμήμα που αφορά υποχρεωτική παρακολούθηση σε συνέδρια, σεμινάρια, ημερίδες και συλλογή μορίων, χωρίς να αναφέρεται πώς θα καλύπτεται το κόστος συμμετοχής. «Βαθαίνει δηλαδή η εξάρτηση του ειδικευόμενου ιατρού από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες και τις εταιρείες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, που κατεξοχήν διοργανώνουν και χρηματοδοτούν τέτοιες δραστηριότητες».
  • Μια σειρά από πράξεις που καθιερώνονται ως απαραίτητες για την εκπαίδευση σε διάφορες ειδικότητες δεν πραγματοποιούνται παρά σε λίγα νοσοκομεία, όπου λειτουργούν εξειδικευμένα κέντρα, στα οποία θα γίνεται rotation των ειδικευόμενων με υποχρεωτική μετακίνηση. «Αυτό αναπόφευκτα θα οδηγήσει στη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ειδικευόμενων στο καθένα από αυτά τα ολιγάριθμα τμήματα, τα οποία δεν θα μπορούν να τους εκπαιδεύσουν στο αντίστοιχο αντικείμενο».
  • Σε πολλές ειδικότητες φαίνεται να μην υπάρχει επαφή της ομάδας που συνέταξε το αντίστοιχο βιβλιάριο με την καθημερινότητα του νοσοκομείου. Δεν υπάρχει συνοχή στα κριτήρια και στον τρόπο που θα αξιολογούνται εκπαιδευτικά οι ειδικευόμενοι από ειδικότητα σε ειδικότητα.
  • Το «logbook» αξιοποιείται και ως μέσο για μεγαλύτερη τρομοκρατία, χειραγώγηση και πειθαναγκασμό των ειδικευόμενων. Χαρακτηριστικά, στο «logbook» της Ρευματολογίας αξιολογείται η «συμπεριφορά και ηθική προς ιατρικό προσωπικό ανώτερης και ίσης βαθμίδας» με τους πιθανούς χαρακτηρισμούς ως «απαράδεκτη», «χρήζει βελτίωσης» μέχρι «εξαιρετική». «Πειθαρχία στους ανωτέρους, να μην τολμήσει κάποιος να σηκώσει κεφάλι. Πώς θα αξιολογηθεί άραγε ο ειδικευόμενος που θα θελήσει να πάρει μέρος σε μια κινητοποίηση ή απεργία;», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί: Να καταργηθούν άμεσα η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση και το σύνολο των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων για ειδικότητες αλλά και για ορισμένες εξειδικεύσεις, που είχε σπεύσει να νομοθετήσει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία. Να καταργηθεί νομοθετικά και η απαράδεκτη διάταξη για βαθμό στον τίτλο ειδικότητας, που έχει «παγώσει».

Διεκδικεί μεταξύ άλλων: Αύξηση - ανάπτυξη των τμημάτων και των κλινικών. Πλήρη στελέχωσή τους με γιατρούς. Εκσυγχρονισμό του ιατροτεχνολογικού τους εξοπλισμού ώστε να χορηγούν πλήρη ειδικότητα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ