Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΔΕΗ ΑΕ
Στέλνουν στο λαό το λογαριασμό της «απελευθέρωσης» και των ανταγωνισμών στην Ενέργεια

Εξαγγελίες για αυξήσεις στα τιμολόγια, σαφάρι στα λαϊκά νοικοκυριά για να πληρώσουν τα χρωστούμενα και νέα επίθεση στους εργαζόμενους

Δεν φτάνει η αδυναμία χιλιάδων νοικοκυριών να πληρώσουν το ρεύμα, θα δουν τώρα ξανά και τα τιμολόγια να αυξάνονται
Δεν φτάνει η αδυναμία χιλιάδων νοικοκυριών να πληρώσουν το ρεύμα, θα δουν τώρα ξανά και τα τιμολόγια να αυξάνονται
Το λογαριασμό στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να γίνει η ΔΕΗ ΑΕ «ένας παίκτης που θα παίζει επί ίσοις όροις στην ενεργειακή αγορά», ετοιμάζεται να στείλει η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας ακάθεκτη την πολιτική της «απελευθέρωσης», που με συνέπεια υπηρέτησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του νέου προέδρου της επιχείρησης, Γ. Στάσση, ο οποίος, μιλώντας χτες στη χτεσινή Γενική Συνέλευση των μετόχων, προσδιόρισε ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της τρέχουσας «ταμειακής δυσκολίας» της επιχείρησης, εκτιμώντας ότι το ταμειακό πρόβλημα της ΔΕΗ είναι στα 800 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα δωδεκαμήνου, έναντι 750 εκατ. ευρώ που διαρρεόταν έως τώρα.

Η «αναπτυξιακή τροχιά» της ΔΕΗ και το «καινούριο επιχειρηματικό σχέδιο» περιλαμβάνουν αύξηση της τιμής του ρεύματος, μέτρα για την «εισπραξιμότητα» των οφειλών με ένταση των εκβιασμών στα λαϊκά νοικοκυριά και τους μικρούς επαγγελματίες, επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως αποτυπώνεται στις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Τα σχέδια της σημερινής κυβέρνησης, στην ίδια ρότα με την πολιτική που εφάρμοσαν οι προηγούμενες, έχουν το βλέμμα στραμμένο στο στόχο να γίνει η εταιρεία πιο θελκτική στους επενδυτές, στο πλαίσιο προετοιμασίας ενός επόμενου γύρου πώλησης παραγωγικών μονάδων της εταιρείας σε άλλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Τα μέτρα που ετοιμάζουν

Πιο αναλυτικά, η κυβέρνηση σχεδιάζει αυξήσεις ύψους 10% στα τιμολόγια της ΔΕΗ, προσπαθώντας να χρυσώσει το χάπι με διαβεβαιώσεις πως οι αυξήσεις αυτές «δεν θα γίνουν αισθητές» από τα λαϊκά νοικοκυριά, αφού θα αντισταθμιστούν υποτίθεται από τη μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα από 13% στο 6%.

Στο τραπέζι της συζήτησης βρίσκεται και η πρόταση για πλήρη κατάργηση του πριμ έγκαιρης εξόφλησης, με την «έκπτωση συνέπειας» να έχει ήδη μειωθεί από την 1η Απρίλη στο 10% από 15% επί των χρεώσεων προμήθειας του εκκαθαριστικού λογαριασμού.

Το ύψος των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος απειλεί να ανεβάσει και το σενάριο της επιβολής «ρήτρας ρύπων» στα τιμολόγια της ΔΕΗ, το οποίο μεταφράζεται σε επιβάρυνση των καταναλωτών από τις χρηματιστηριακές αγοραπωλησίες πάνω στα δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όταν η τιμή των ρύπων άνθρακα θα ανεβαίνει στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πάνω από ένα επίπεδο.

Οσον αφορά τους εργαζόμενους, η ατζέντα περιλαμβάνει απολύσεις, μειώσεις μισθών και επιδείνωση των συνθηκών δουλειάς, σε μια επιχείρηση που τα εργατικά «ατυχήματα» και η εργολαβική εργασία ήδη τσακίζουν κόκαλα.

Με εκβιασμούς, εξώδικα...

Ξεχωριστό κεφάλαιο στα σχέδια «εξυγίανσης», «διάσωσης» και επαναφοράς της ΔΕΗ σε τροχιά «ανάπτυξης» αποτελεί η ένταση των εκβιασμών και απειλών προς λαϊκά νοικοκυριά, εργαζόμενους, ανέργους και αυτοαπασχολούμενους που έχουν ανεξόφλητες οφειλές, λόγω της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και στους όρους ρύθμισης της οφειλής τους που επιβάλλει η επιχείρηση.

Η ΔΕΗ έχει ήδη συμφωνήσει να συνεργαστεί με τρεις εταιρείες που «ειδικεύονται» στην είσπραξη οφειλών, χρησιμοποιώντας και ένδικα μέσα, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για «σαφάρι» με εξώδικα σε περίπου 890.000 πελάτες, με συνολικό χρέος άνω του 1 δισ. ευρώ.

Υποτίθεται πως η διαδικασία θα ξεκινήσει από τους 65.000 οφειλέτες που χρωστούν συνολικά περί τα 700 εκατ. ευρώ, δεν θα περιοριστεί όμως σε αυτούς αλλά θα συνεχιστεί στους υπόλοιπους.

Ο σχεδιασμός, που είχε ξεκινήσει να υλοποιείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει ακόμα «τιτλοποίηση» οφειλών για πώληση σε επενδυτικά ταμεία (funds), ή κατάθεση ως εχέγγυου αυτών των τιτλοποιημένων οφειλών για τη δανειοδότηση της επιχείρησης.

...και διακοπές ρεύματος

Στο πλαίσιο των εκβιασμών για να εισπραχθεί μεγαλύτερο μέρος από τα ανεξόφλητα χρέη, αναμένεται να συνεχιστούν και να ενταθούν οι εκβιασμοί που καλούν τα λαϊκά στρώματα να προσέλθουν στο ταμείο, οι διακοπές ηλεκτροδότησης που βυθίζουν στο σκοτάδι χιλιάδες νοικοκυριά που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα χρωστούμενα για το ρεύμα, σε συνδυασμό με τα χρέη τους σε τράπεζες και Δημόσιο και με την κλιμακούμενη φοροληστεία των εισοδημάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, κατά τη διάρκεια του 2018 το σύνολο των εντολών που δέχτηκε πανελλαδικά για αποκοπές από όλους τους προμηθευτές διαμορφώθηκε στις 536.647, από τις οποίες οι 228.674 ανακλήθηκαν (λόγω εξόφλησης του χρέους και σε αρκετές περιπτώσεις μετά την επίσκεψη συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ), και οι 298.992 εκτελέστηκαν, αφήνοντας σε εκκρεμότητα για αποκοπή μόλις το 2% επί του συνόλου.

Για το πρώτο τρίμηνο του 2019 ο ΔΕΔΔΗΕ έχει δεχτεί 192.480 εντολές για αποκοπές λόγω χρέους. Οι 55.491 έχουν ανακληθεί λόγω εξόφλησης ή ρύθμισης και οι 87.113 έχουν ήδη εκτελεστεί, με τις εκκρεμότητες να διαμορφώνονται στο 26%, ποσοστό που - όπως αναφέρει - θα μειωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, με τη συνέχιση της εκτέλεσης των εντολών.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org