Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
Νέα σοδειά φοροελαφρύνσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους

Τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τους επιχειρηματικούς ομίλους επιβεβαίωσε από το Παρίσι ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στη «Φιγκαρό». Μάλιστα, όπως ο ίδιος επισήμανε, το νέο μέτρο, ως πρώτη δόση, θα αφορά τα επιχειρηματικά κέρδη του 2019, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί το Σεπτέμβρη.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί την περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 28% σε 20% σε δύο χρόνια, κάτι που σε ένα τμήμα του ήδη έχει προνομοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ως πρώτη δόση (από το 2019) νομοθετείται η μείωση του συντελεστή επί των επιχειρηματικών κερδών στο 24%, ενώ για τα κέρδη του 2020 θα προβλέπεται περαιτέρω μείωση στο 20% Ενώ, άμεση εφαρμογή (από το 2019) θα έχει και το μέτρο της μείωσης επί των διανεμόμενων μερισμάτων στο 5% από 10%, σε συνέχεια της πολιτικής που εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Καλώ τους επενδυτές της Γαλλίας να συμμετάσχουν στις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα. Και να το κάνουν τώρα για να βρεθούν μπροστά από τις εξελίξεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός καθώς η μείωση της φορολογίας σε συνδυασμό και με τις άλλες παρεμβάσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση αποτελούν κράχτη για την προσέλκυση νέων κερδοφόρων επενδύσεων. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «το ενδιαφέρον των Γάλλων επενδυτών είναι σημαντικό και καλύπτει σειρά τομέων, όπως η Ενέργεια, οι Κατασκευές και ο Τουρισμός».

Αντίστροφα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αναβολή της όποιας μείωσης στους φορολογικούς συντελεστές είχε υποσχεθεί για τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων. Σ' αυτό το φόντο, το ύψος της φοροληστείας ουσιαστικά παραμένει αμετάβλητο ακόμα και σε σχέση με τα επίπεδα του 2015, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην κατακρεούργηση του αφορολόγητου ορίου, σε συνέχεια βέβαια αντίστοιχων παρεμβάσεων των προκατόχων της.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, ενόψει της ΔΕΘ, ξεκίνησε τις επαφές με τους επιχειρηματικούς φορείς, διαμηνύοντας ότι «η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο αφουγκράζονται και λαμβάνουν υπόψη τις επισημάνσεις των παραγωγικών φορέων για την ουσιαστική αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Χρ. Σταϊκούρας συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κ. Μίχαλο. Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, «στη συζήτηση διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για επεξεργασία πολιτικών, οι οποίες εστιάζουν στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, στην ενίσχυση της ρευστότητας και στη στήριξη της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας της υγιούς επιχειρηματικότητας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ