Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάλεσμα πάλης ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Πλατιά εξόρμηση στους χώρους δουλειάς προετοιμάζει η Οργάνωση του Κόμματος

Σε θέση μάχης απέναντι στα σχέδια κεφαλαίου - ΕΕ και κυβέρνησης ΝΔ για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ και τις συνέπειες αυτής της πολιτικής, καλεί τους εργαζόμενους, τα εργατικά σωματεία, όλους τους μαζικούς φορείς η Τομεακή Επιτροπή Ενεργειακού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Τις επόμενες μέρες, με ανακοίνωση που εξέδωσε για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ, θα πραγματοποιήσει μαζικές εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς του ενεργειακού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, για να μεταφέρει το κάλεσμα αγωνιστικής οργάνωσης της πάλης ώστε να μην περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου, αλλά και για να συζητήσει πλατιά με τους εργαζόμενους την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προχωράει ακάθεκτη στα θέλω και τις επιταγές του κεφαλαίου για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ. Οι σχεδιασμοί αυτοί δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, μήνες τώρα με πρόσχημα την κακή οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ ΑΕ, η κυβέρνηση και τα επιτελεία της στρώνανε το έδαφος για να παρουσιάσουν ένα σχέδιο "διάσωσης" που ως στόχο έχει να διασφαλίσει τα επιχειρηματικά κέρδη της ΔΕΗ ΑΕ από τη μια και από την άλλη να απελευθερώσει πλήρως την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτόν το δρόμο υπηρέτησε με συνέπεια και ο ΣΥΡΙΖΑ, που με το έργο του τα προηγούμενα 4,5 χρόνια έστρωσε το έδαφος στη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι γνωστές οι συστάσεις για άμεση ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, που περιλαμβάνονται στο "μεταμνημονιακό" μνημόνιο που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση και δεσμεύεται ότι θα υλοποιήσει και η νέα. Η πρόθεση και η πολιτική τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ ήταν και είναι στην κατεύθυνση που οδηγεί στην απελευθέρωση/ιδιωτικοποίηση που συνεπάγεται με πώληση μονάδων ανεξάρτητα της τελικής έκβασης των διαγωνισμών που κρύβουν από πίσω μεγαλύτερα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Αντίστοιχα, με καθοριστική συμβολή της προηγούμενης κυβέρνησης, η "διαδικασία μείωσης των ανεξόφλητων οφειλών" προς την επιχείρηση πέρασε ήδη στη φάση της "τιτλοποίησής" τους, ώστε να αναλάβουν τα funds και λοιπά "κοράκια" την είσπραξη. Ενώ με την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, πάνω από 120.000 νοικοκυριά έμειναν εκτός "κοινωνικού τιμολογίου", επειδή σύμφωνα με τα νέα κριτήρια, ακόμα δεν έχουν πιάσει... πάτο και δηλώνουν "θηριώδη" εισοδήματα άνω των 9.000 ευρώ.

Αποτέλεσμα της πολιτικής απελευθέρωσης η κατάσταση στη ΔΕΗ

Ετσι, λοιπόν, η σημερινή κατάσταση της ΔΕΗ ΑΕ, η μείωση δηλαδή της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη, η ιδιωτικοποίηση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών σταθμών, η μείωση των μισθών και του αριθμού των εργαζομένων της ΔΕΗ, το κυνήγι των λαϊκών νοικοκυριών που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, δεν είναι νέοι κυβερνητικοί στόχοι, που προέκυψαν τάχα τώρα, για τη σωτηρία της ΔΕΗ. Η σημερινή κατάσταση της ΔΕΗ ΑΕ δεν είναι αποτέλεσμα της "κακής" διαχείρισης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οφείλεται στην προώθηση της απελευθέρωσης, που υπάρχει στα προγράμματα και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, που υλοποιούν πιστά.

Η σημερινή οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ σχετίζεται άμεσα:

-- Με τη μείωση του μεριδίου της στην αγορά λόγω της "απελευθέρωσης",

-- Με την επιβάρυνση της λιγνιτικής παραγωγής με την πράσινη πολιτική εμπορίου ρύπων της ΕΕ,

-- Με τη διαφορά στην ύπαρξη κοινωνικού οικογενειακού τιμολογίου σε σχέση με τους ανταγωνιστές της και

-- Με τις δημοπρασίες με τις οποίες η ΔΕΗ πουλούσε, κάτω του κόστους, ρεύμα στους ανταγωνιστές της και το ξαναγόραζε στη συνέχεια.

Το σχέδιο «διάσωσης» φέρνει νέες απολύσεις και ανατιμήσεις

Το σχέδιο που προτίθεται να εφαρμόσει η ΝΔ για την "εξυγίανση" και "διάσωση" της επιχείρησης δεν είναι τίποτα άλλο παρά κατευθύνσεις της ΕΕ, σχεδιασμοί που υπηρετούν τα μονοπώλια και τους ανταγωνισμούς τους στην ίδια την ΕΕ, που ασπάζεται και υλοποιεί η ΝΔ, όπως ακριβώς έκανε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτές οι κατευθύνσεις είναι γνωστό πως θα επιφέρουν μείωση της αξιοποίησης του λιγνίτη στο 17% για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, παράδοση μεγάλου τμήματος του πελατολογίου της ΔΕΗ σε άλλους πάροχους, εξυπηρέτηση του ανταγωνισμού για την ενίσχυση της κερδοφορίας και των άλλων μονοπωλίων που έχουν επενδύσει στην Ενέργεια, δίνοντάς τους μάλιστα τζάμπα ρεύμα μέσα από τα λεγόμενα ΝΟΜΕ που θεσμοθέτησε και υλοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, που έρχεται ως συνέχεια της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνει άμεσα:

-- Παραπέρα προσαρμογή της ΔΕΗ ΑΕ στη μεταλιγνιτική εποχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ειδικά για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας για να λειτουργήσει η ΔΕΗ ΑΕ πιο ανταγωνιστικά στην απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

-- Χιλιάδες απολύσεις στη ΔΕΗ (εθελούσια αποχώρηση, πρόωρη συνταξιοδότηση, διατήρηση του παγώματος στις προσλήψεις, μη ανανέωση των συμβάσεων με έκτακτους εργαζόμενους κ.ο.κ.).

-- Πώληση τμήματος του ΔΕΔΔΗΕ 20% - 30% και του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτες

-- Ανατιμήσεις στα τιμολόγιά της, ακόμα μεγαλύτερος περιορισμός του κοινωνικού τιμολογίου, κατάργηση της μείωσης του 10% σε συνεπείς πελάτες.

Μακροπρόθεσμα η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει, αφού, όπως λέει, εξυγιάνει την επιχείρηση, δηλαδή θα μειώσει τα χρέη της και το μισθολογικό κόστος, θα προχωρήσει στην παραπέρα ιδιωτικοποίησή της, στο ξεπούλημά της με:

-- Παρέμβαση στα μισθολογικά των εργαζομένων της ΔΕΗ ΑΕ.

-- Πώληση μονάδων της ΔΕΗ ΑΕ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους εργαζόμενους των συγκεκριμένων μονάδων (Μελίτη Ι, Μεγαλόπολη).

-- Πώληση υδροηλεκτρικών σταθμών και άλλων θυγατρικών της ΔΕΗ ΑΕ.

Η πολιτική της ΕΕ που ακολουθείται από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά για τη ΔΕΗ ΑΕ, έχει ως αποτέλεσμα το ρεύμα να μετατραπεί σε πανάκριβο εμπόρευμα για τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα.

Την τελευταία δεκαπενταετία, η λαϊκή οικογένεια είδε απανωτές ανατιμήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά βυθίστηκαν ακόμα πιο βαθιά στην ενεργειακή φτώχεια, την ώρα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι παίρνουν ολοένα και φτηνότερο βιομηχανικό ρεύμα, αλλά και θησαυρίζουν αγοράζοντας φτηνά, πουλώντας και εξάγοντας ακριβό ρεύμα.

Μέσα στους χώρους της ΔΕΗ ΑΕ οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα εργασιακών σχέσεων βιώνουν ακόμα πιο έντονα τις συνέπειες αυτής της πολιτικής με την επέκταση του δουλεμπορίου των εργολαβιών, με 12ωρη και 16ωρη εργασία, με έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, ελλείψεις στο υγειονομικό προσωπικό, παλιός εξοπλισμός που εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή των εργαζομένων, μειώσεις μισθών και συντάξεων κ.ο.κ.

Η πρόταση του ΚΚΕ

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ ΑΕ, το λαό στη Δυτική Μακεδονία σε ξεσηκωμό, σε αγωνιστική οργάνωση της πάλης ώστε να μην περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ λέει καθαρά ότι υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης, απευθύνεται στους εργαζόμενους και το λαό και προτείνει έναν πραγματικά διαφορετικό, αλλά ανώτερο τύπο οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, με κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό, εργατικό έλεγχο με στόχο για ολοένα διευρυνόμενη λαϊκή ευημερία. Σε αυτή την οικονομία, στην Ενέργεια θα λειτουργεί ένας Ενιαίος Κρατικός Φορέας Ενέργειας, που θα συμπεριλαμβάνεται η ΔΕΗ, το σύνολο των μονάδων παραγωγής, μεταφοράς, διανομής ηλεκτρικής ενέργειας από όλες τις μορφές Ενέργειας (λιγνίτη, ΑΠΕ, φυσικό αέριο, πετρέλαιο κ.ά.) και ο οποίος θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών και όχι τις ανάγκες κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης μπορεί να διασφαλίσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας με την αξιοποίηση των εγχώριων πηγών, την εξασφάλιση επαρκούς και φτηνής λαϊκής κατανάλωσης, την κατοχύρωση και αύξηση θέσεων πλήρους και σταθερής εργασίας παράλληλα με την ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου, την προστασία του περιβάλλοντος κ.ά.

Οι κομμουνιστές, όπως κάνουν εδώ και χρόνια, θα πρωτοστατήσουν στην οργάνωση και την πάλη των εργαζομένων στη ΔΕΗ ΑΕ, όχι μόνο για να αποκρουστούν οι σχεδιασμοί σε βάρος των εργαζομένων αλλά και για την απαίτηση και διεκδίκηση αιτημάτων που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Το ΚΚΕ παλεύει:

-- Καμία πώληση παράδοση μονάδων (ΑΗΣ - ΥΗΣ) ορυχείων και ορυκτού πλούτου σε ιδιωτικούς ομίλους. Αγώνας ενάντια στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ.

-- Οχι στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ - ΔΕΔΔΗΕ.

-- Καμία μείωση μισθών, όχι στις απολύσεις. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Επιστροφή των συντάξεων στο ύψος του 2009. Επιστροφή της 13ης - 14ης σύνταξης.

-- Καμία διακοπή ρεύματος σε εργατική - λαϊκή οικογένεια. Καμία αύξηση στα τιμολόγια στη λαϊκή κατανάλωση. Ρεύμα φθηνό για το λαό.

-- 7ωρο - 5θήμερο - 35ωρο. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Οχι στην εντατικοποίηση της εργασίας. Αμεσες προσλήψεις προσωπικού και μονιμοποίηση όλου του έκτακτου προσωπικού (8μηνα - 2μηνα, εργολαβικοί). Κατάργηση του δουλεμπορίου των εργολαβιών.

-- Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το έκτακτο προσωπικό (8μηνα - 2μηνα, εργολαβικοί).

-- Μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, στελέχωση και προσλήψεις του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, κανένα κλείσιμο ιατρείου.

Το ΚΚΕ καλεί τα εργατικά σωματεία, όλους τους μαζικούς φορείς να βρεθούν σε θέση μάχης απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, στις συνέπειες αυτής της πολιτικής».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ