Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Ιστορικός περίπατος στη Λευκάδα

Ιστορικό περίπατο στο Βουνί Εγκλουβής, στην τοποθεσία όπου βρισκόταν το Αρχηγείο του ΕΛΑΣ τον Ιούνη του '44, διοργάνωσαν το απόγευμα της Κυριακής 11 Αυγούστου οι Οργανώσεις Λευκάδας της ΚΝΕ.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν την αλήθεια για την Ιστορία του τόπου τους, για την Εθνική Αντίσταση στη Λευκάδα, για τον ηρωικό αγώνα των Λευκαδιτών ανταρτών και για τη μάχη στο Λαϊνάκι στις 16 - 17 Ιούνη του '44.

Η μάχη στο Λαϊνάκι (ένα ύψωμα μεταξύ των χωριών Αγιος Ηλίας, Φτερνό και Αλατρο), γνωστή και ως Μάχη της Λευκάδας, δόθηκε από τον ΕΛΑΣ ενάντια στις γερμανικές δυνάμεις κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Σκοπός της επιχείρησης ήταν να παρενοχληθούν οι γερμανικές δυνάμεις και να καταληφθούν ορισμένες θέσεις - κλειδιά που κατείχαν οι συνεργάτες τους.

Οι αντάρτες του ΕΛΑΣ, μόνιμοι και εφεδρικοί, αντιμετώπισαν υπέρτερες δυνάμεις τη δεύτερη μέρα των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να χάσουν αυτή τη μάχη, παρά την αυτοθυσία που επέδειξαν.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Χανς Φλάισερ, που έχει μελετήσει τα γερμανικά αρχεία, 48 ΕΛΑΣίτες σκοτώθηκαν στη μάχη. Αλλοι 80 περίπου σφαγιάστηκαν μετά το σπάσιμο του μετώπου και την άτακτη υποχώρηση στην πεδιάδα της Βασιλικής, ενώ 25 Κεφαλονίτες ΕΛΑΣίτες σκοτώθηκαν στον κάβο της Νηράς. Στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις που ακολούθησαν, κάηκαν 28 σπίτια στην Εύγηρο, που ήταν το προπύργιο του ΕΑΜ στη νοτιοανατολική Λευκάδα, ενώ η «κόκκινη» Εγκλουβή παραδόθηκε ολοσχερώς σχεδόν στις φλόγες (κάηκαν 90 σπίτια).

Το καλοκαίρι του '44 διαπράχθηκαν από τους ΕΔΕΣιτο-Ράλληδες ανήκουστες φρικαλεότητες: Βιασμοί γυναικών, βασανιστήρια, εκτελέσεις και το ρίξιμο μισοζώντανων αγωνιστών στην «τρύπα» (σπηλαιοβάραθρο) στο Αλατρο.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org