Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Επετειακές εκδηλώσεις για τα 73 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης

Από τις περσινές αντίστοιχες εκδηλώσεις
Από τις περσινές αντίστοιχες εκδηλώσεις
Στις 4 του Οκτώβρη συμπληρώνονται 73 χρόνια από την απελευθέρωση της Πάτρας από τη γερμανική κατοχή και με αφορμή αυτήν την επέτειο ο δήμος Πατρέων διοργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις. «Εχουμε Ιστορία, έχουμε αγώνες και θυσίες. Κι είμαστε αναγκασμένοι να γνωρίζουμε την Ιστορία μας, να έχουμε ιστορική μνήμη. Ενα μάθημα που κανείς δεν δικαιούται να ξεχνά: Ποτέ πια φασισμός»!

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται είναι:

  • Τρίτη 3 του Οκτώβρη: Πορεία μνήμης, στις 6.30 μ.μ. από τη Δεξαμενή στην πλατεία Γεωργίου, όπου θα μιλήσει ο δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης, και θα ακολουθήσει μουσικό και χορευτικό πρόγραμμα από το Χορευτικό Τμήμα του δήμου.
  • Τετάρτη 4 του Οκτώβρη: Στις 10 π.μ. δοξολογία στη Μητρόπολη Πατρών και στις 11 π.μ. κατάθεση στεφάνων και εκδήλωση στα Ψηλά Αλώνια (στον τόπο εκτέλεσης Ελλήνων αγωνιστών της Αντίστασης).
  • Πέμπτη 5 και Παρασκευή 6 του Οκτώβρη: Ιστορικοί περίπατοι σχολείων και επίσκεψη στους χώρους όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα και οι μάχες απελευθέρωσης της πόλης.

Στο καλαίσθητο φυλλάδιο που κυκλοφορεί ο δήμος καλώντας στις εκδηλώσεις, σημειώνει πάνω σε μια αεροφωτογραφία της πόλης σημεία με ιστορική σημασία όπως την:

-- Αγγλικανική εκκλησία, όπου έπεσαν οι πρώτες βόμβες των ιταλικών αεροπλάνων το πρωί της 28ης Οκτώβρη 1940,

-- την πλατεία Γεωργίου, όπου έγινε η παρέλαση των ελευθερωτών του ΕΛΑΣ στις 4 του Οκτώβρη του '44,

-- τα Ψηλά Αλώνια, όπου έγινε η εκτέλεση 11 αγωνιστών διά απαγχονισμού στις 8 Μάη του '44,

-- το Ρωμαϊκό Ωδείο, όπου έπεσε ο λοχίας του ΕΛΑΣ, Γεώργιος Ράμος,

-- τον Παντοκράτορα, όπου στο καμπαναριό στήθηκε το πολυβόλο που ανέτρεψε την αντίσταση των Γερμανών στο κάστρο,

-- το Κάστρο, όπου ήταν το τελευταίο οχυρό των Γερμανών,

-- την πλατεία Προσφυγικών, όπου έγινε μπλόκο και σύλληψη πάνω από 200 πατριωτών στις 27 του Οκτώβρη του '43,

-- το 15ο και 17ο Δημοτικά Σχολεία, που ήταν ο χώρος συγκέντρωσης των συλληφθέντων στο μπλόκο των Προσφυγικών,

-- τη βίλα Λυμπερόπουλου, όπου υπήρχαν κρατητήρια και γινόντουσαν εκτελέσεις αγωνιστών,

-- το κτήμα Μουρτζούχου, που ήταν χώρος εκτέλεσης αγωνιστών.

Παράλληλα, ο δήμος αναφέρεται αναλυτικά στο χρονικό απελευθέρωσης της πόλης, σημειώνοντας ότι την 1η Οκτώβρη του '44, το 12ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ κατέλαβε τις περιοχές Κλάους, Περιβόλα, Εγλυκάδα, Γηροκομείο. Ενας λόχος κατέλαβε το Δασύλλιο και ένας άλλος από τα Συχαινά κατευθύνθηκε προς την παραλία για να αποκλείσει τη διαφυγή των Γερμανών. Την επομένη, στις 2 Οκτώβρη άρχισε η επιχείρηση απελευθέρωσης της πόλης με γενικευμένη επίθεση από όλα τα τμήματα που απλώθηκε σε όλη την Πάτρα και κράτησε έως αργά το βράδυ. Το πρωί της 3ης του Οκτώβρη παραδίδονται στην αγγλική δύναμη τα Τάγματα Ασφαλείας προδοτών και συνεργατών των Γερμανών του περιβόητου Κουρκουλάκου και η τελική επίθεση αρχίζει. Οι ΕΛΑΣίτες έφτασαν στα Ψηλά Αλώνια και μια ομάδα των ανταρτών κατορθώνουν να στήσουν ένα πολυβόλο στο καμπαναριό του Παντοκράτορα. Εκδηλώνεται επίθεση στο κάστρο και οι Γερμανοί υποχωρούν προς το λιμάνι. Το βράδυ αργά επιβιβάζονται σε πλοία και εγκαταλείπουν την Πάτρα. Στις 6 το πρωί της 4ης του Οκτώβρη οι καμπάνες αναγγέλλουν τη λευτεριά και το τέλος της σκλαβιάς. Οι απελευθερωτές, τα τμήματα του ΕΛΑΣ, παρελαύνουν στην ελεύθερη Πάτρα και οι κάτοικοι, που γέμισαν τους δρόμους, τους υποδέχονται με λουλούδια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ