Τη διοργανώνει ο Κοινωνικός Οργανισμός του δήμου στις 6.30 μ.μ., στο χώρο της πλαζ
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στην παιδική κατασκήνωση συμμετείχαν δωρεάν περίπου 1.000 παιδιά σε τέσσερις περιόδους, διάρκειας 15 ημερών η καθεμιά, από τις 19 Ιουνίου έως τις 11 Αυγούστου. Αυτή η πρωτοπόρα πανελλαδικά δράση της δωρεάν παιδικής κατασκήνωσης του δήμου Πάτρας, λειτούργησε με 55 εργαζόμενους, μόνιμους υπαλλήλους του δήμου και του ΚΟΔΗΠ, και συμβασιούχους με 8μηνες και 2μηνες συμβάσεις. Την προσπάθεια στήριξαν με εθελοντική προσφορά αρκετοί πολίτες, ενώ σημαντική συμβολή είχαν φορείς και σύλλογοι της πόλης. Το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε για τη λειτουργία της κατασκήνωσης ξεπέρασε τις 100.000 ευρώ και αφορούσε βασικά τους μισθούς των εργαζομένων με 8μηνες και 2μηνες συμβάσεις, τη μεταφορά των παιδιών, τα αναλώσιμα, τον εξοπλισμό και τα τρόφιμα.
Τα παιδιά φιλοξενήθηκαν στο χώρο της πρώην πλαζ του ΕΟΤ, που για δεκαετίες είχε εγκαταλειφθεί και είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, με κατεστραμμένα κτίρια και λεηλατημένες τις υποδομές της. Η κατασκήνωση λειτουργούσε σε πενθήμερη βάση, από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ. Φιλοξενούσε καθημερινά 250 περίπου παιδιά, ηλικίας από 8 έως 14 ετών, χωρισμένα ηλικιακά σε 12 ομάδες των 20 - 22 παιδιών η καθεμιά, που τη στελέχωναν δύο ομαδάρχες - συνοδοί. Ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε για τη φιλοξενία παιδιών από το ορφανοτροφείο του Σκαγιοπουλείου Ιδρύματος, όπως και ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών. Ολο το πρόγραμμα, το οποίο ήταν δωρεάν, περιλάμβανε μετακίνηση με μισθωμένα λεωφορεία, πλήρη σίτιση (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό), θαλάσσια μπάνια και αθλητικές, εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως: Ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, στίβο, τοξοβολία, badminton, ξυλορακέτες, tae kwondo, πινγκ - πονγκ, σκάκι, θεατρικό παιχνίδι, παραδοσιακούς και μοντέρνους χορούς, ομαδικά παιχνίδια, επιτραπέζια, περιβαλλοντική εκπαίδευση - ανακύκλωση, μπάνιο στη θάλασσα και υδατοσφαίριση.
Οι φορείς που συμμετείχαν ήταν το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών Πάτρας (ΕΣΥΝ) που παρουσίασε το πρόγραμμα πρωτογενούς πρόληψης της εξάρτησης, ο ΣΕΓΑΣ που σε κάθε περίοδο πραγματοποίησε πρόγραμμα Athleticskids, η Πανελλήνια Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, η Πυροσβεστική και η ΕΜΑΚ που παρουσίασαν σεμινάρια πυροπροστασίας. Σημαντική ήταν η βοήθεια για την καθημερινή λειτουργία του ιατρείου της κατασκήνωσης των γιατρών από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, το Καραμανδάνειο και το ΠΕΔΥ, του Ερυθρού Σταυρού όπως και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πατρών.