Τρίτη 13 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δεκάδες πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα

Μεγάλη καταστροφή στην Ελαφόνησο, με τη φωτιά να αναζωπυρώνεται την Κυριακή

ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ
ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ
Δεκάδες πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα εκδηλώθηκαν το Σαββατοκύριακο, αλλά και τη Δευτέρα, με την Πυροσβεστική να βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που ευνοούσαν το ξέσπασμα και την εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών.

Συνολικά, από τις 7 το βράδυ της Παρασκευής έως τις 7 το βράδυ της Δευτέρας, εκδηλώθηκαν 179 δασικές πυρκαγιές και επιχείρησαν 1.983 πυροσβέστες, 776 οχήματα, 51 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, περιοδικά επιχείρησαν 25 αεροσκάφη, 26 ελικόπτερα και 19 PZL.

Το δυσκολότερο και πιο επικίνδυνο μέτωπο ήταν στην Ελαφόνησο, όπου λόγω των θυελλωδών ανέμων η φωτιά που ξέσπασε πριν τις 10 το πρωί του Σαββάτου αναζωπυρώθηκε το πρωί της Κυριακής απειλώντας τουριστικές εγκαταστάσεις και οικισμούς. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, το βράδυ της Κυριακής, η φωτιά ήταν σε ύφεση. Το Σάββατο εκκενώθηκαν προληπτικά κατασκήνωση και ξενοδοχείο, απεγκλωβίστηκε σώα από σπηλιά μια γυναίκα, ενώ πολλοί παραθεριστές αποχώρησαν από το νησί. Την Κυριακή οι καιρικές συνθήκες ήταν δύσκολες, με τους ανέμους να φτάνουν κατά διαστήματα ακόμη και τα 8 μποφόρ. Μετά την αναζωπύρωση που υπήρξε, το μέτωπο της πυρκαγιάς ήταν διάσπαρτο σε διαφορετικές εστίες. Στην περιοχή σήμανε συναγερμός καθώς αποφασίστηκε η εκκένωση του οικισμού Παναγιά και της κατασκήνωσης της παραλίας του Σίμου.


Οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν ενισχυθεί και πλέον επιχειρούσαν συνολικά 121 πυροσβέστες, 23 οχήματα, 2 αεροσκάφη, άλλα 2 μικρότερα PZL, 5 ελικόπτερα καθώς και το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής για συντονισμό από αέρος. Επίσης, συνέδραμαν ελικόπτερο και δύο μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού, 4 οχήματα ΟΤΑ και μία υδροφόρα. Αναλυτικότερα οι παραπάνω δυνάμεις αναλύονται σε: 60 πυροσβέστες με 23 οχήματα, 2 αερομεταφερόμενες ομάδες πεζοπόρων από την 1η ΕΜΑΚ με 14 πυροσβέστες και 6 ομάδες πεζοπόρου με 47 πυροσβέστες από τις Περιφέρειες Αττικής, Δ. Μακεδονίας και Πελοποννήσου.

Νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής στη Βάρδα Ηλείας εκδηλώθηκε πυρκαγιά κοντά στα πρώτα σπίτια της πόλης και κοντά στο Κέντρο Υγείας, καίγοντας καλάμια, ξερά χόρτα και καλλιέργειες. Στο σημείο έσπευσαν 35 πυροσβέστες με 17 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα και ένα ελικόπτερο. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χωρίς να αναφερθούν ζημιές σε σπίτια.

Πυρκαγιά σημειώθηκε αργά το μεσημέρι της Κυριακής σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή της Αργυρούπολης στο Κιλκίς. Εξαπλώθηκε σε χαράδρες και δεν απείλησε κατοικημένη περιοχή. Στο σημείο επιχειρούσαν 40 πυροσβέστες από τη Θεσσαλονίκη και τους γύρω νομούς, με 18 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα των 6 ατόμων το καθένα.

Υπό μερικό έλεγχο ήταν η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής σε δασική περιοχή στο Βροντερό Πρέσπας κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Στο σημείο επιχείρησαν πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής με 14 άνδρες, 5 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Φλώρινας με 14 άνδρες, ενώ το έργο της κατάσβεσης συνέδραμαν υδροφόρο όχημα και σκαπτικό μηχάνημα του δήμου Πρεσπών.

Επικίνδυνες φωτιές σε πολλές περιοχές

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ
ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ
Φωτιά ξέσπασε αργά το μεσημέρι της Κυριακής στο Μουζάκι Ζακύνθου σε χαμηλή βλάστηση. Η Πυροσβεστική έφτασε στο σημείο και έλεγξε την πυρκαγιά που δεν επεκτάθηκε περισσότερο. Πυρκαγιά σημειώθηκε και στη συμβολή των οδών Αμαρυσίας Αρτέμιδος και Πρωταγόρα στο Μαρούσι, όπου επιχείρησαν 12 πυροσβέστες με 5 οχήματα. Αλλες φωτιές σημειώθηκαν στην Αρλα δυτικής Αχαΐας, όπου κινητοποιήθηκαν 31 πυροσβέστες με 14 οχήματα, στην Παυλιάδα Αμφιλοχίας, όπου επιχείρησαν 28 πυροσβέστες με 13 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ.

Η φωτιά που ξέσπασε στον Μαραθώνα το μεσημέρι του Σαββάτου ανησύχησε τους κατοίκους της περιοχής. Οι ανησυχίες επιτάθηκαν όταν εκδηλώθηκε φωτιά και στο Ζούμπερι. Εκκενώθηκαν δε προληπτικά οι παιδικές κατασκηνώσεις. Και οι δύο φωτιές οριοθετήθηκαν και τέθηκαν υπό έλεγχο χάρη στην καθοριστική συμβολή των εναέριων μέσων. Με το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στον Μαραθώνα στις 3 μ.μ. σηκώθηκαν 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, τα οποία, με τις επίγειες δυνάμεις, την έθεσαν σε ύφεση. Αμέσως μετά στράφηκαν στο κοντινό μέτωπο στο Ζούμπερι.

Φωτιές είχαν εκδηλωθεί το Σάββατο και στη Σέτα Ερέτριας, όπου επιχείρησαν 42 πυροσβέστες με 19 οχήματα, 2 πεζοπόρα τμήματα, 2 οχήματα ΟΤΑ και ένα μηχάνημα έργου, στον Ασπρόπυργο, όπου επιχείρησαν 45 πυροσβέστες με 20 οχήματα, ομάδα ΜΕΤΠΕ και 2 υδροφόρες της Περιφέρειας, στα Σβορωνάτα Κεφαλονιάς, όπου επιχείρησαν 13 πυροσβέστες με 6 οχήματα πεζοπόρο τμήμα, 2 PZL και υδροφόρες ΟΤΑ, στο Μάνδαλο Σκύδρας στην Πέλλα, όπου κινητοποιήθηκαν 13 πυροσβέστες με 6 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα, αλλά και σε υπαίθριο χώρο στη συμβολή της Πειραιώς με την Αθηνών στο δήμο Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη, όπου επιχείρησαν 15 πυροσβέστες με 6 οχήματα.


Παράλληλα, χτες, Δευτέρα, εκδηλώθηκαν πυρκαγιές στο Πλατύ Κομποτίου Αρτας. Επειδή η φωτιά «φούντωνε» οι αρχικές δυνάμεις ενισχύθηκαν φτάνοντας τους 34 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 4 πεζοπόρα τμήματα με 32 πυροσβέστες, ένα αεροσκάφος, 2 PZL, 2 ελικόπτερα. Αλλες φωτιές εκδηλώθηκαν στον Δορίσκο του Εβρου, όπου επιχειρούσαν 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα, στον Αγκώνα της Κεφαλονιάς όπου επιχειρούσαν 20 πυροσβέστες με 6 οχήματα και δύο PZL, στον Αετό Τριφυλίας, όπου επιχειρούσαν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα, σε αγροτική έκταση στην Μπούκα Αχαΐας, όπου κινητοποιήθηκαν 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα και στο Γλυκορίζι Μεσσηνίας όπου επιχείρησαν 18 πυροσβέστες με 8 οχήματα, 1 αεροσκάφος και 5 PZL.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org