Τρίτη 13 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα της φωτιάς

Για άλλη μια χρονιά ο λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με τις τεράστιες ελλείψεις

στο Πυροσβεστικό Σώμα, γενικότερα στα μέτρα πρόληψης αλλά και καταστολής των πυρκαγιών

Στιγμιότυπα από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ
Στιγμιότυπα από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ
Περιοδεία στην περιοχή Προσήλι της Παιανίας, που επλήγη από τη φωτιά, πραγματοποίησε χτες κλιμάκιο της Τομεακής Οργάνωσης Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Πέτρο Μαρκομιχάλη, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής του Κόμματος. Κλιμάκιο της ΤΟ ήταν στην περιοχή και την ώρα της πυρκαγιάς. Τα μέλη του κλιμακίου συζήτησαν με κατοίκους, ορισμένοι από τους οποίους κατήγγειλαν την ερήμωση του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του δήμου Γλυκών Νερών - Παιανίας, το οποίο δεν διαθέτει κανέναν μόνιμο υπάλληλο, η λειτουργία του βασίζεται σε περίπου 30 διμηνίτες ή τριμηνίτες, που στελεχώνουν δύο οχήματα, με ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας, ενώ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος έχει παραιτηθεί.

Μεταξύ των κατοίκων ήταν ο Απόστολος Παππάς, που έχει εγκατασταθεί στην περιοχή, στην οδό Σερρών, από τη δεκαετία του 1970. «Ευτυχώς, με το που βγήκα έξω τη νύχτα, που έκαιγε η φωτιά, πρόλαβα προτού κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα και έριξα με το λάστιχο νερό στο αυτοκίνητο και στις ελιές. Μετά κόπηκε και το νερό. Στις 3.30 τα ξημερώματα ήρθαν αστυνομικοί και πυροσβέστες. Ευτυχώς η Πυροσβεστική έσωσε την κατάσταση. Ακούστηκε ένας δυνατός κρότος λίγο πιο κάτω, που είναι ο στύλος της ΔΕΗ. Η φωτιά ξεκίνησε από εδώ κοντά. Ηρθε αστυνομικός, με βοήθησε να ντυθώ, γιατί τα είχα χάσει, με πήρε με το αυτοκίνητο και με μετέφερε στα γραφεία του συλλόγου του Προσηλίου. Ηρθε και η Πυροσβεστική και έριξε νερό και γλίτωσε το σπίτι... Βοήθησε και η αλλαγή της φοράς του ανέμου. Αργότερα, επέστρεψα στο σπίτι μου».


Οπως μας είπε ο κυρ-Παναγιώτης, το σπίτι του οποίου κινδύνεψε από τη φωτιά, «εδώ μένουμε με την σύζυγο και την κόρη μας από το 2000. Γύρω στις 3 τα ξημερώματα, ξύπνησε η κόρη μου φωνάζοντας "φωτιά, φωτιά". Βγήκαμε στη βεράντα, ακούγαμε τους πυροσβέστες να φωνάζουν "κατεβείτε κάτω". Κατεβήκαμε στη λεωφόρο Λαυρίου και όταν η κατάσταση πήγε καλύτερα, επιστρέψαμε στις 10 το πρωί. Το σπίτι μας δεν έπαθε κάτι. Είχα φροντίσει να κάνω αποψίλωση στο οικόπεδό μου και γύρω από αυτό, γι' αυτό σώθηκε το σπίτι μας. Λίγα μέτρα πιο κάτω κάηκε το σπίτι του γείτονα... Αυτός έλειπε. Ηταν εδώ οι δύο του κόρες, που αναγκάστηκαν να φύγουν».

Σε δήλωσή του ο Π. Μαρκομιχάλης επισήμανε:

«Αλλη μία πολύ επικίνδυνη πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα στην Αττική στην περιοχή της Παιανίας. Ευτυχώς, μετά από έγκαιρη κινητοποίηση και της Πυροσβεστικής αλλά και των εθελοντών κατοίκων στην περιοχή, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο. Σε αυτό βέβαια βοήθησε και η πτώση της έντασης του αέρα, και έτσι δεν είχαμε περισσότερα σπίτια καμένα, εκτός από το ένα που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής. Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή θύματα. Παρ' όλα αυτά, πρέπει να τονίσουμε ότι δεν χωράει καμία επανάπαυση, κανένας εφησυχασμός, διότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο που είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος πυρκαγιάς καθημερινά.

Δυστυχώς για άλλη μια χρονιά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, γενικότερα στα μέτρα πρόληψης αλλά και καταστολής των πυρκαγιών, για τις οποίες ευθύνεται η σημερινή αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που έχουν μειώσει στο ελάχιστο τα κονδύλια για τη δασοπροστασία, για την αντιπυρική προστασία, για την προστασία της ζωής των λαϊκών οικογενειών. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η ανεπαρκής προετοιμασία για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων. Το ζήτημα αφορά ενδεικτικά: Την έλλειψη ολοκληρωμένων σχεδίων αντιμετώπισης που να λαμβάνουν υπόψη το σύνολο των κινδύνων, την ανεπάρκεια υποδομών και μέσων αντιμετώπισης και προστασίας του πληθυσμού, όπως για παράδειγμα η έλλειψη μέσων, διαδικασιών και οδών διαφυγής και εκκένωσης σε περίπτωση μιας μεγάλης φωτιάς που θα απειλεί κατοικημένες περιοχές, την ανεπάρκεια προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org