Τρίτη 13 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΑΝΙΑ
Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών γλίτωσαν τον Υμηττό από τα χειρότερα...

Καμένο σπίτι στο Προσήλι
Καμένο σπίτι στο Προσήλι
Μεγάλη πυρκαγιά, που γρήγορα πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις εξαιτίας των ανέμων, εκδηλώθηκε στις 3.18 τα ξημερώματα της Δευτέρας στην περιοχή Προσήλι Παιανίας στον Υμηττό. Από την πυρκαγιά, που ξεκίνησε από κατοικημένη περιοχή και οι φλόγες της έφτασαν μέχρι την κορυφογραμμή του Υμηττού, κοντά στις κεραίες, κάηκαν τουλάχιστον δύο σπίτια ενώ άλλα δύο υπέστησαν ζημιές. Οι μνήμες από τον Ιούλη του 2015 είναι ακόμα νωπές. Τότε που η φωτιά ξεκίνησε μεταξύ του νεκροταφείου του Βύρωνα και της λεωφόρου Κατεχάκη και έφτασε σε Καρέα, Ηλιούπολη και Αργυρούπολη. Παρά το γεγονός ότι, ευτυχώς, δεν υπήρξε τραγική κατάληξη, χάρη στην υπερπροσπάθεια των πυροσβεστών και των εθελοντών, τα σημαντικά προβλήματα και οι ελλείψεις στον τομέα της πρόληψης και της δασοπυρόσβεσης παραμένουν.

Το μεσημέρι της Δευτέρας η φωτιά ήταν σε ύφεση. Εχουν καταγραφεί καταγγελίες κατοίκων για έκρηξη αλλά και ταυτόχρονες εστίες που ξέσπασαν κοντά στο σημείο της πυρκαγιάς, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στοιχείο που να πιστοποιεί εμπρησμό. Αλλες καταγγελίες κάνουν λόγο για έκρηξη σε πυλώνα της ΔΕΗ. Η Πυροσβεστική έδωσε εντολή εκκένωσης σπιτιών τα οποία υπάρχουν διάσπαρτα στην περιοχή. Με εντολή του αρχηγείου της Πυροσβεστικής τέθηκαν σε γενική επιφυλακή οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Αττικής και σε μερική επιφυλακή οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της υπόλοιπης χώρας.

Μαυρισμένες οι πλαγιές του Υμηττού

Eurokinissi

Μαυρισμένες οι πλαγιές του Υμηττού
Τα μέτωπα της φωτιάς ήταν δύο: Το ένα σε χαράδρα κοντά στον οικισμό της Παιανίας και το δεύτερο στην κορυφογραμμή. Ο μεγάλος κίνδυνος ήταν να μην περάσει την κορυφογραμμή, ενώ υπήρξαν φλόγες ύψους 20 μέτρων σε μικρή απόσταση από σπίτια. Αν οι φλόγες «καβαλούσαν» την κορυφογραμμή θα καιγόταν το Αισθητικό Δάσος της Καισαριανής. Στην πρώτη φάση της επιχείρησης κατάσβεσης ενεπλάκησαν 65 πυροσβέστες με 18 οχήματα. Στην πορεία ενισχύθηκαν και έφτασαν τους 133 πυροσβέστες με 42 οχήματα. Με το πρώτο φως της μέρας άρχισαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα, τα οποία συνέβαλαν στον άμεσο περιορισμό της πυρκαγιάς. Ηταν 5 αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα, 1 συντονιστικό ελικόπτερο και 2 ελικόπτερα του Στρατού. Οι επίγειες δυνάμεις έφτασαν τους 61 πυροσβέστες με 27 οχήματα, 38 πυροσβέστες με 19 οχήματα ΜΕΤΠΕ, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 42 πυροσβέστες, 2 μηχανήματα έργου του στρατού και 2 της Περιφέρειας, εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες των ΟΤΑ.

Λίγα λεπτά μετά την πυρκαγιά διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων από την αστυνομία στην οδό Ιονίου, ενώ λίγο αργότερα διακόπηκε και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στη λεωφόρο Κατεχάκη, από το ύψος της οδού Πίνδου έως και Σακέτα, καθώς και στην Αττική Οδό, στο ύψος της εξόδου για Καισαριανή. Από τις 7.30 το πρωί, πάντως, το τμήμα της Αττικής Οδού προς Καισαριανή και η λεωφόρος Κατεχάκη - Αλίμου, όπου είχε διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων λόγω της πυρκαγιάς στον Υμηττό, είχαν ανοίξει.


Eurokinissi

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φωτιά στην Οινόη(2016-09-22 00:00:00.0)
Στις φλόγες ξανά η Κερατέα(2012-07-20 00:00:00.0)
Μεγάλη πυρκαγιά στη Σάμο(2010-07-22 00:00:00.0)
Πυρκαγιές σε Ηγουμενίτσα και Εύβοια(2009-08-13 00:00:00.0)
Πυρκαγιές σε Σταμάτα, Αιδηψό και Κύθηρα(2008-06-28 00:00:00.0)
Πυρκαγιές σε Βαρνάβα, Μελισσοχώρι(2005-06-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ