Τετάρτη 17 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Συνεχίζουμε, στους καθημερινούς αγώνες και στη Βουλή, με αποκλειστικό κριτήριο τα λαϊκά συμφέροντα

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Με την ευκαιρία της επίσημης έναρξης της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, που για εμάς είναι μια νέα περίοδος ανάπτυξης αγώνων, μέσα και έξω από τη Βουλή, θα ήθελα να ευχηθώ καλή δύναμη σε όλους τους βουλευτές του Κόμματος, αλλά και στους συντρόφους που εργάζονται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπως και σε όλους όσοι στηρίζουν καθημερινά τη δράση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τα Τμήματα της ΚΕ και τις Κομματικές μας Οργανώσεις σε όλη τη χώρα.

Οι ψήφοι του ΚΚΕ θα κατατεθούν από σήμερα για τη λαϊκή αντεπίθεση, την οργάνωση της πάλης

Ολες και όλοι έχουμε τη συναίσθηση της ευθύνης να ανταποκριθούμε σ'' αυτό για το οποίο μας εμπιστεύτηκαν χιλιάδες άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων, αρκετοί από αυτούς ίσως για πρώτη φορά.

Νιώθουμε το βάρος να συμβάλουμε από το δικό μας μετερίζι στην τιτάνια προσπάθεια που χρειάζεται να γίνει από εδώ και μπρος για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, ευρύτερα του λαϊκού κινήματος, την ισχυροποίηση της Κοινωνικής Συμμαχίας.

Για να δυναμώσει η γραμμή της αντεπίθεσης και της ρήξης, της συνολικής αμφισβήτησης και αντίθεσης με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, την ΕΕ και την πολιτική που στηρίζει αυτόν τον αδιέξοδο για το λαό δρόμο, ανεξάρτητα από το ποιος είναι κάθε φορά στο τιμόνι της διακυβέρνησης.


Και από αυτό το βήμα θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους 300.000 ψηφοφόρους που στήριξαν το Κόμμα μας στις πρόσφατες εκλογές, τους φίλους και συνεργαζόμενους που έδωσαν αυτή τη μάχη στο πλάι του ΚΚΕ, συμμετείχαν στα ψηφοδέλτιά του, αν και κάποιοι ανήκαν παλιότερα και σε άλλους πολιτικούς χώρους ή ήταν ανένταχτοι.

Αυτή η συμπόρευση έχει τη δική της δυναμική, η οποία δεν εξαντλείται στις υποψηφιότητες, ούτε μετριέται μόνο στην κάλπη. Εκφράζει διεργασίες που μπορούν να πολλαπλασιαστούν στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, στους αγώνες, που θα πρέπει να αναπτυχθούν, απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που θα συνεχίσει η νέα κυβέρνηση της ΝΔ.

Αλλωστε, η επόμενη μέρα πρέπει να βρει και νέες δυνάμεις στο δρόμο της ταξικής πολιτικής και μαζικής πάλης.

Το ΚΚΕ θα αξιοποιήσει τη δύναμη και το ποσοστό που του έδωσε ο ελληνικός λαός, με τους 15 εκλεγμένους βουλευτές του, για να υπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα αποτελεί το συνεπές και μαχητικό στήριγμα των εργαζομένων, τόσο ενάντια στην κυβερνητική πολιτική όσο και στην κάλπικη αντιπολίτευση των άλλων κομμάτων.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ θα πρωτοστατήσουν για να δυναμώσει η δουλειά του Κόμματος μέσα στα εργοστάσια, στα πολυκαταστήματα, στους δρόμους με τα μικρομάγαζα, στις λαϊκές συνοικίες, στα χωριά, στους χώρους Υγείας και Εκπαίδευσης, ιδιαίτερα σε χώρους όπου συγκεντρώνεται η νεολαία. Θα βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε χώρο ή πρόβλημα που ταλανίζει το λαό μας.


Eurokinissi

Οι ψήφοι του ΚΚΕ θα κατατεθούν από σήμερα για τη λαϊκή αντεπίθεση, την οργάνωση της πάλης για την ανακούφιση των εργαζομένων, των ανέργων, των λαϊκών νοικοκυριών, των συνταξιούχων, της νεολαίας, όλων όσοι δημιουργούν τον κοινωνικό πλούτο αλλά υποφέρουν λόγω της μη ικανοποίησης των σύγχρονων μεγάλων αναγκών τους.

Η εκλογική δύναμη του ΚΚΕ συνάρτηση της ταξικής πάλης

Είναι φανερό σε όλους και όλες ότι το ποσοστό του ΚΚΕ επιτεύχθηκε μέσα σε συνθήκες πόλωσης, εκβιαστικών διλημμάτων, απογοήτευσης, αποχής, αλλά και μειωμένων απαιτήσεων από το λαό μας, που καλλιεργούν όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, «δεξιές», «κεντρώες» και «αριστερές».

Ταυτόχρονα, πρέπει να επισημάνουμε ότι έντονη ήταν η παρέμβαση μεγάλων επιχειρηματικών, μονοπωλιακών ομίλων, η πίεση που άσκησαν για την ενίσχυση του νέου διπολισμού, άλλοι στηρίζοντας τη ΝΔ και άλλοι τον ΣΥΡΙΖΑ ή διάφορα επιμέρους συμπληρώματα αυτών.

Δεν παραβλέπουμε επίσης τα μεγάλα εμπόδια που μεταξύ άλλων τέθηκαν σε χιλιάδες εργαζόμενους που εργάζονταν μακριά από τον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, ανάμεσά τους μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, φίλοι και ψηφοφόροι του, που λόγω σεζόν βρίσκονταν σε τουριστικές περιοχές αλλού, δουλεύοντας σκληρά για να βγάλουν το μεροκάματο και δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να πάνε να ψηφίσουν, να ασκήσουν αυτό το στοιχειώδες δικαίωμά τους. Κι αυτό έγινε και με ευθύνη των κυβερνητικών κομμάτων, που δεν έχουν φροντίσει μέχρι σήμερα να επιλύσουν νομοθετικά αυτό το πρόβλημα.

Το ποσοστό του ΚΚΕ επιτεύχθηκε προβάλλοντας στον ελληνικό λαό το πραγματικό δίλημμα των εκλογών, δηλαδή το πόση δύναμη θα δώσει στο ΚΚΕ, που την επόμενη μέρα θα βρεθεί με τη μεριά της αντίστασης και της αντεπίθεσης για τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Γιατί η δύναμη του ΚΚΕ εκφράζει την ίδια τη δυνατότητα της εποχής μας για πραγματική, οριστική φιλολαϊκή διέξοδο, εκφράζει τον πάντα επίκαιρο και σύγχρονο αγώνα για να γίνει ο λαός ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει, για να κατακτήσει η εργατική τάξη την εξουσία της, να επιλύσει χρόνια προβλήματα που συσσωρεύει ο καπιταλισμός σε όλα τα λαϊκά στρώματα, όπως οι αυτοαπασχολούμενοι αγρότες, επαγγελματίες, έμποροι, βιοτέχνες, επιστήμονες, δηλαδή η πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Ξέρουμε ότι η εκλογική δύναμη του ΚΚΕ διαμορφώνεται πάντα σε συνάρτηση με την ταξική πάλη, την άνοδο ή και την κάμψη της.

Η ανάπτυξη της ταξικής συνείδησης δεν έρχεται αυτόματα, μέσα από μια σχετική ή απόλυτη φτωχοποίηση, μέσα από την επιδείνωση των άμεσων προβλημάτων του λαού, εάν η δράση για όλα αυτά τα προβλήματα δεν εντάσσεται στην ανάπτυξη της ιδεολογικής και πολιτικής διαπάλης, ενάντια όχι μόνο στη μία ή στην άλλη κυβέρνηση, στο ένα ή στο άλλο πολιτικό πρόσωπο, αλλά συνολικά ενάντια στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

Το ΚΚΕ από το 2012, όταν φούντωσε το ρεύμα των αυταπατών ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει φιλολαϊκές λύσεις μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, είχε επισημάνει τον κίνδυνο: Η διάψευση προσδοκιών να δώσει τη θέση της στη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια, που τελικά οδηγούν στην απομάκρυνση από τις γραμμές του κινήματος.

Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ επέτρεψε σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ να εμφανίζονται δικαιωμένοι

Οι συνθήκες των βουλευτικών εκλογών, όπως και των ευρωεκλογών πριν από ένα μήνα, αποτύπωσαν έναν νέο συσχετισμό, με κύριο χαρακτηριστικό την κυβερνητική εναλλαγή μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Αυτή η κυβερνητική εναλλαγή είναι στο πλαίσιο των γενικότερων επιδιώξεων της άρχουσας τάξης, με στόχο τη θωράκιση του συστήματος διακυβέρνησης με μεγαλύτερη σταθερότητα και αποτελεσματικότητα, μπροστά σε πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους που απορρέουν τόσο από την ασθενική οικονομική καπιταλιστική ανάκαμψη, όσο και από τους οξύτερους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που μαίνονται στην περιοχή μας αλλά και ευρύτερα.

Στα εκλογικά αποτελέσματα καταγράφηκε ως ένα βαθμό η δικαιολογημένη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που συνέχισε το αντιλαϊκό έργο των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, είναι αρνητικό το γεγονός ότι ένας κόσμος, εξαιτίας της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, στράφηκε σε παλιότερες, δοκιμασμένες αντιλαϊκές επιλογές.

Η ερμηνεία που δίνουν τα διάφορα παπαγαλάκια του ΣΥΡΙΖΑ, ο φιλικός του Τύπος, αυτά που διακινούν στο διαδίκτυο, όπως και με sms σε ψηφοφόρους τους, είναι ότι λίγο πολύ ευθύνεται για αυτό το ΚΚΕ, το οποίο - λένε - δεν εισέπραξε το ποσοστό που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας της πολιτικής στρατηγικής του. Αντί να δουν την αλήθεια και την πραγματικότητα κατάματα, περί άλλων τυρβάζουν και είναι και ικανοποιημένοι ότι υπηρετούν «την αριστερά και την πρόοδο», συνεχίζοντας την κοροϊδία ή κατ'' άλλους την αυταπάτη!

Κρύβουν από τις αναλύσεις τους, αποσιωπούν από τα λεγόμενά τους την πραγματικότητα των τελευταίων χρόνων: Δηλαδή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιώντας μια «δεξιά» αντιλαϊκή πολιτική με «αριστερά» λόγια, έφερε μεγαλύτερη σύγχυση στον εργαζόμενο και δοκιμαζόμενο σκληρά λαό μας, ακόμα και για το τι είναι «δεξιό - συντηρητικό» και τι είναι «αριστερό - προοδευτικό».

Πολιτική που σκόπιμα καλλιέργησε και η ΝΔ, βάζοντας - ανιστόρητα - στο ίδιο κάδρο τούς αγνούς και τίμιους αγωνιστές του ΚΚΕ με τους πολιτικούς γυρολόγους και καιροσκόπους οι οποίοι στελέχωσαν την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, είτε προερχόμενοι από τα μικρά οπορτουνιστικά κόμματα του παρελθόντος της «αριστεράς», είτε από το πιο διεφθαρμένο τμήμα του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ, είτε από τα απολειφάδια της νεοδημοκρατικής δεξιάς αλλά και της εθνικιστικής ακροδεξιάς που μάζεψαν στις γραμμές της κοινοβουλευτικής τους ομάδας.

Η πολιτική πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ επέτρεψε στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ να εμφανίζονται δικαιωμένοι, να προβάλλουν με κυνισμό το αντιλαϊκό τους πρόγραμμα, την ανάγκη πιο γρήγορης προώθησης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Δυσφήμησαν, τελικά, τις αξίες της πραγματικής προόδου, τροφοδοτώντας αντιδραστικά αντανακλαστικά, και με την ίδια την πολιτική τους αλλά και με τη διάψευση ελπίδων σημαντικών τμημάτων του λαού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρέτησε το καπιταλιστικό κατεστημένο, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, με τον καλύτερο για αυτούς τρόπο, με αποτέλεσμα έως ένα βαθμό να φθαρεί το αριστερό προσωπείο του.

Ταυτόχρονα, επιδιώκει να αναπληρώνει τις δυνάμεις του από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και της λεγόμενης κεντροαριστεράς, εμφανιζόμενος ως συνεχιστής αυτού του χώρου, με το γνωστό αμαρτωλό παρελθόν.

Αυτό είναι και το νόημα της «αναμόρφωσης του ΣΥΡΙΖΑ», που παρουσίασε στην ΚΕ του Κόμματός του προχτές ο κ. Τσίπρας, ανταγωνιζόμενος το χώρο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛΛ και πρόσφατα του ΜΕΡΑ25.

Η ΝΔ αξιοποίησε όλη αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική και τη διάψευση ελπίδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να επανέλθει αυτή δριμύτερη στην κυβερνητική διαχείριση.

Η εργατική τάξη θα διαψεύσει τις ελπίδες της άρχουσας τάξης και των κομμάτων της

Ωστόσο, είναι επίσης αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι επιλέγουν τα βασικά αυτά αστικά κόμματα με βαριά καρδιά, χωρίς ενθουσιασμό, και το κυριότερο, χωρίς προσδοκίες ότι κάτι μπορεί να αλλάξει θετικά στη ζωή τους, διατηρώντας μια ελάχιστη ελπίδα να μη γίνει χειρότερη.

Αυτοί οι εργαζόμενοι σήμερα στέκονται με πιο θετικό τρόπο απέναντι στο ΚΚΕ απ'' ό,τι παλιότερα, παρακολουθούν πιο προσεκτικά τις θέσεις του, προβληματίζονται, έστω κι αν ακόμη δεν έχουν πειστεί να κάνουν ένα πιο αποφασιστικό βήμα, και στην κάλπη και παντού.

Οι θέσεις του ΚΚΕ συγκέντρωσαν ενδιαφέρον και θετικό προβληματισμό, ανεξάρτητα αν δεν έφθασαν όλοι αυτοί στις 7 του Ιούλη στην επιλογή του ΚΚΕ στην κάλπη. Εκτιμάμε όμως ότι αποτελούν σοβαρή παρακαταθήκη. Εχουμε εμπιστοσύνη ότι η εργατική τάξη θα διαψεύσει τις ελπίδες της διεφθαρμένης άρχουσας τάξης και των κομμάτων της, που επιδιώκουν να παραμένει χειραγωγημένη και διστακτική για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εχουμε ακλόνητη πεποίθηση ότι τελικά θα γίνει ο εργαζόμενος και πολλαπλά εκμεταλλευόμενος ελληνικός λαός ο βασικός παράγοντας για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στο κίνημα και στο πολιτικό επίπεδο, με στόχο την εξουσία.

Η κυβερνητική εναλλαγή δεν σημαίνει αλλαγή πολιτικής

Το ΚΚΕ έλεγε προεκλογικά ότι η κυβερνητική εναλλαγή δεν θα σημάνει και ουσιαστική αλλαγή πολιτικής. Πλέον υπάρχουν πολλές περισσότερες, όχι μόνο ενδείξεις, αλλά και αποδείξεις, για την ορθότητα αυτής της εκτίμησης. Και στο άμεσο μέλλον μάλλον θα υπάρξουν ακόμη περισσότερες.

Η νέα κυβέρνηση είναι ήδη έτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του κεφαλαίου για νέα, πιο δραστικά μέτρα στήριξης της κερδοφορίας του.

Θα ακολουθήσει κατά συνέπεια την ίδια πολιτική στους βασικούς άξονες. Τόσο στα ζητήματα της εσωτερικής πολιτικής όσο και σε αυτά της εξωτερικής.

Παράλληλα, η ενεργή συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, με τις επικίνδυνες δεσμεύσεις στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ, καθώς και η λήψη νέων αντιλαϊκών οικονομικών μέτρων με βάση τα μεταμνημονιακά προαπαιτούμενα στα οποία έχουν συμφωνήσει στην ΕΕ, θα επιδεινώσουν την κατάσταση σε όλους τους τομείς της ζωής του λαού.

Ηδη η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών, υπενθύμισε την ανάγκη προώθησης όλων των αντιλαϊκών δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και που θα πρέπει να συνεχίσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ποιες είναι αυτές οι δεσμεύσεις; Ματωμένα πλεονάσματα, αναδιαρθρώσεις και νέα προνόμια υπέρ του κεφαλαίου, ιδιωτικοποιήσεις, ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων με ακόμη χειρότερο τρόπο σε βάρος των αδύναμων δανειοληπτών και πολλά άλλα.

Αλλωστε και οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης της ΝΔ είναι στην πλειοψηφία τους γνωστά και δοκιμασμένα στελέχη στην υλοποίηση αντιλαϊκών πολιτικών. Σήμερα επανέρχονται βρίσκοντας στρωμένο το έδαφος με αντιλαϊκούς νόμους και αποφάσεις από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ άλλοι διετέλεσαν στελέχη του ΣΕΒ και άλλων μεγάλων εργοδοτικών οργανώσεων.

Το νέο, πιο τεχνοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης που εξαγγέλλει ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά προωθεί την επιτάχυνση και τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο στο αντιλαϊκό έργο που παραδίδει η προηγούμενη κυβέρνηση του κ Τσίπρα.

Ακόμη και οι πρώτες παρεμβάσεις σηματοδοτούν την αντιστοίχιση του μοντέλου διακυβέρνησης, για να υπηρετηθεί αυτή ακριβώς η πολιτική.

Για παράδειγμα, η υπαγωγή του τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποδεικνύει ότι και η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει και θα εντείνει την αντιμετώπιση των προσφύγων και μεταναστών με όρους καταστολής. Το ίδιο φυσικά έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί τι άλλο πέρα από καταστολή είναι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης τύπου Μόριας, η απαγόρευση των προσφύγων να πάνε στις χώρες προορισμού τους, οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες χορήγησης ασύλου και άλλα που η προηγούμενη κυβέρνηση υλοποίησε, στο πλαίσιο της αντιδραστικής συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας;

Η η προώθηση της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, που πάει χέρι - χέρι με ένα «πανεπιστήμιο - επιχείρηση» που προώθησαν σταδιακά όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και τις οποίες συνδράμουν οι διάφορες δήθεν αντιεξουσιαστικές ομάδες, ως ενεργούμενα διαφόρων μηχανισμών, προκειμένου να παίρνονται νέα μέτρα καταστολής και περιορισμού των πραγματικών λαϊκών ελευθεριών.

Την ίδια στιγμή, όλοι αυτοί που έχουν στοχοποιήσει το άσυλο, ανάμεσά τους και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν λένε κουβέντα για ολόκληρες περιοχές της Αθήνας, της Αττικής, όλης της Ελλάδας, με έξαρση της εγκληματικότητας, στις οποίες περιοχές ούτε πανεπιστημιακά ιδρύματα υπάρχουν ούτε άσυλο.

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η υπαγωγή της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης στον πρωθυπουργό, προκειμένου η ΕΡΤ και τα άλλα κρατικά ΜΜΕ να συνεχίσουν πιο αποτελεσματικά να αποτελούν φερέφωνο της εκάστοτε κυβέρνησης. Φερέφωνο είχαν καταντήσει την ΕΡΤ και οι ΣΥΡΙΖΑίοι, φερέφωνο τη θέλουν και οι Νεοδημοκράτες. Ας μην κοροϊδευόμαστε...

Φυσικά, από τις πρώτες εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης δεν θα μπορούσε να λείψει η αναφορά στην περιβόητη «στρατηγική συμμαχία» Ελλάδας - ΗΠΑ, αν και στον τομέα αυτό, όπως και σε άλλους, η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη. Ηδη η πρώτη πράξη του ΥΠΕΞ ήταν να αναγνωρίσει τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ, αρχιπραξικοπηματία Γκουαϊδό, ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, πατώντας πάνω στην απαράδεκτη κοινή θέση της ΕΕ, που στήριξε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η καθαρή αυτή θέση του ΚΚΕ δεν σημαίνει βέβαια στήριξη όλων όσα συμβαίνουν στη Βενεζουέλα με τον Μαδούρο. Αλλά άλλο το ένα και άλλο το άλλο, δεν μπορείς να υποστηρίζεις έναν αχυράνθρωπο των Αμερικάνων ενάντια στον νόμιμα εκλεγμένο Πρόεδρο μιας χώρας. Η υπόθεση της επιλογής της κυβέρνησής του είναι υπόθεση μόνο του κάθε λαού, χωρίς επεμβάσεις και πραξικοπήματα τύπου Γκουαϊδό και ΣΙΑ.

Η ΝΔ θα χτίσει πάνω στο αντιλαϊκό έργο του ΣΥΡΙΖΑ

Συνολικά, το ότι δεν πρόκειται για αλλαγή πολιτικής αλλά για παράδοση σκυτάλης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ φάνηκε ξεκάθαρα και κατά τις τελετές παράδοσης - παραλαβής ανάμεσα σε πρώην και νυν υπουργούς, την προηγούμενη βδομάδα. Εκείνοι που μέχρι χτες υποτίθεται πως «σκοτώνονταν», αφού τάχα τους χώριζε «χάος», είδαμε αντάλλασσαν αβρότητες για το «σημαντικό έργο» που παραλαμβάνουν και παραδίδουν, για την ανάγκη «εθνικής» συνεννόησης στα «μεγάλα και κρίσιμα» που «δεν προσφέρονται για κομματικές αντιπαραθέσεις».

Η φράση που ακούστηκε περισσότερο από τους υπουργούς της ΝΔ, ότι «δεν ήρθαμε για να γκρεμίσουμε, αλλά για να χτίσουμε πάνω στα θετικά» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δίνει το στίγμα τους: Το «κοντέρ» όχι μόνο δεν μηδενίζει για τα λαϊκά στρώματα με την κυβερνητική εναλλαγή, αλλά η κάθε επόμενη κυβέρνηση έρχεται να «χτίσει» πάνω στο αντιλαϊκό έργο της προηγούμενης, να σηκώσει ακόμα ψηλότερα το αντιλαϊκό οικοδόμημα, με βάση το ίδιο «αρχιτεκτονικό» σχέδιο, των επιχειρηματικών ομίλων και της αστικής τάξης... στο όνομα της «συνέχειας του κράτους».

Την επόμενη μέρα, λοιπόν, είναι εδώ πρώτα από όλα ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός και η εκμετάλλευση, δηλαδή όλα αυτά από τα οποία απορρέουν και τα μνημόνια διαρκείας, οι ευρωενωσιακές αντιλαϊκές δεσμεύσεις που οδηγούν σε μεγαλύτερη χρεοκοπία το λαό.

Αυτήν τη στρατηγική έχουν και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, μαζί με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και το ΜΕΡΑ25.

Δύσκολο και σύνθετο το καθήκον της εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης

Ολα τα παραπάνω είναι ένα μικρό μόνο δείγμα όσων θα παλέψει το ΚΚΕ.

Σε πολλές συναντήσεις μας προεκλογικά και μετεκλογικά, με διάφορους μαζικούς φορείς του κινήματος, με εκπροσώπους εργαζομένων από όλα τα κοινωνικά στρώματα, από πολλούς κλάδους, έχουμε γίνει γνώστες των προβλημάτων και αιτημάτων τους.

Οι δεσμεύσεις μας ισχύουν στο ακέραιο, για συνεπή, καθημερινή πάλη και αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, για άσκηση της μέγιστης πίεσης, κάτι που γίνεται αποτελεσματικότερα μόνο με τη δική τους συμμετοχή, από το μετερίζι του αγώνα σε κάθε τόπο δουλειάς, στους δρόμους, στις κινητοποιήσεις, στην απεργία, παντού.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με γνώμονα μόνο το δίκαιο του αδύναμου, θα τιμήσει τις προσδοκίες των εργατών, των άνεργων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, των νέων και των γυναικών των λαϊκών οικογενειών.

Αυτή η συνεπής και δυναμική στάση του ΚΚΕ δεν είναι ούτε εύκολη ούτε «εκ του ασφαλούς», όπως λένε άλλα κόμματα.

Η κομμουνιστική εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση είναι πολύ δύσκολο και σύνθετο καθήκον, απαιτεί μεγάλες θυσίες και ευθύνες.

Αυτή είναι, όμως, η μόνη στάση που μπορεί να ασκήσει πίεση με θετικά μέτρα για το λαό, να βάλει εμπόδια στα μέτρα της κυβέρνησης, των μηχανισμών της καπιταλιστικής μεγαλοεργοδοσίας, που μπορεί να ανοίξει το δρόμο ριζικών αλλαγών και ανατροπών.

Τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ μέχρι την Ελληνική Λύση και το ΜΕΡΑ, όσο κι αν μιλάνε κι αυτοί για αντιπολίτευση βάζοντας διάφορους επιθετικούς προσδιορισμούς - «υπεύθυνη αντιπολίτευση», «προγραμματική αντιπολίτευση», «δομική αντιπολίτευση» κ.λπ. - ουσιαστικά θα σιγοντάρουν, θα δίνουν χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση, για να περνά χωρίς σκοπέλους το αντιλαϊκό της έργο.

Αλήθεια, τι αντιπολίτευση μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση της ΝΔ, όταν τα συμφωνηθέντα πλεονάσματα, μια σειρά αντιλαϊκοί νόμοι του 3ου μνημονίου, πάνω στους οποίους θα πατήσει η ΝΔ, έχουν τη δική του σφραγίδα;

Ποιος θα κάνει αντιπολίτευση στη ΝΔ για τις δεσμεύσεις που θα συνεχίσει να υλοποιεί απέναντι στο ΝΑΤΟ, για τη συμμετοχή στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, για τη συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, ή τα υπόλοιπα συμπληρώματα, κόμματα και πρόσωπα μιας χρήσης, που κινούνται όλα στην ίδια αντιλαϊκή ρότα;

Αυτοί το μόνο που θα κάνουν θα είναι να καλλιεργούν τις γνωστές αυταπάτες, ότι δήθεν για τα λαϊκά προβλήματα φταίει το «μείγμα» διαχείρισης, η «συνταγή».

Θα ακρωτηριάζουν τον όποιο ριζοσπαστισμό πάει να αναπτυχθεί σε σημαντικές εργατικές - λαϊκές δυνάμεις, υπερασπιζόμενοι τη λογική μιας φαινομενικά πιο «ανώδυνης καπιταλιστικής διαχείρισης», «διόρθωσης της ΕΕ», «αναγκαίας» συμμετοχής στο ΝΑΤΟ, όπως ονομάζουν όλα αυτά.

Θα προσπαθήσουν να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και οργή, είτε σε ακόμη πιο αντιδραστική - συντηρητική κατεύθυνση είτε σε μια ανώδυνη εκτόνωσή της.

Η δική μας αντιπολίτευση δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι ο δρόμος της ταξικής πάλης για την αντιμετώπιση οξυμένων προβλημάτων αλλά και της συγκέντρωσης δυνάμεων με λαϊκή επιλογή την ανατροπή της δικτατορίας των μονοπωλίων.

Το σχέδιο του ΚΚΕ συμφέρει το λαό

Το ΚΚΕ έχει επεξεργασμένο σχέδιο και για το σήμερα και για το αύριο. Η Ελλάδα έχει έμπειρο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό. Εχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες στον βιομηχανικό και αγροτικό τομέα, που μπορούν να εξασφαλίσουν τη λαϊκή ευημερία, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Αυτές, όμως, είτε υποτάσσονται στην κερδοφορία του κεφαλαίου, είτε παραμένουν αναξιοποίητες, γιατί δεν αποτελούν «συγκριτικά πλεονεκτήματα», δεν προσφέρονται δηλαδή για μεγάλο και γρήγορο κέρδος. Αυτές οι δυνατότητες υπονομεύονται και από τους ευρωενωσιακούς περιορισμούς και καταμερισμούς.

Αυτό είναι το πολιτικό πρόβλημα της χώρας και μπορεί να λυθεί με την κοινωνική ιδιοκτησία και τον κεντρικό σχεδιασμό, με την εργατική - λαϊκή συμμετοχή στα όργανα διεύθυνσης και εξουσίας, την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

Κι αυτό το σχέδιο του ΚΚΕ συμφέρει το λαό, γιατί μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες του.

Η ανταπόκριση και συμμετοχή των λαϊκών στρωμάτων στο προσκλητήριο του ΚΚΕ αποτελεί την καλύτερη και ουσιαστικότερη ψήφο εμπιστοσύνης στη δύναμή τους και προς όφελός τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ