Τετάρτη 17 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο για την «υπευθυνότητά» του και ως αντιπολίτευση

Διαβεβαιώσεις στην αστική τάξη ότι και από τη θέση της αντιπολίτευσης θα υπηρετήσει τους στόχους της, όπως και ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ενίσχυσής του ως στυλοβάτη του αστικού πολιτικού συστήματος, ανανεώνοντας την ικανότητά του χειραγώγησης λαϊκών δυνάμεων, περιελάμβανε η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην πρώτη συνεδρίαση χτες βράδυ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Με το βλέμμα ακριβώς στραμμένο στη χειραγώγηση των εργαζομένων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναλώθηκε σε μεγαλοστομίες περί της υποτιθέμενης βαριάς τους ευθύνης «να ανασυγκροτήσουμε τη δράση μας και να αποτελέσουμε το αγκωνάρι του κόσμου της εργασίας, του μόχθου και της δημιουργίας που πρέπει να σταθεί όρθιος, να παλέψει και να αντισταθεί στην ολομέτωπη επίθεση που θα δεχτεί από τη νέα κυβέρνηση». Ενώ δεν ξέχασε την ειδική αποστολή τους να κρατάνε ζωντανές αυταπάτες περί της δυνατότητας φιλολαϊκών μέτρων μέσα απ' τη διαχείριση αυτού του σάπιου συστήματος. «Να κρατήσουμε ζωντανό το όραμα, το σχέδιο για μια άλλη πολιτική, μια άλλη Ελλάδα, ένα καθεστώς δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης», όπως είπε.

Ο Αλ. Τσίπρας επιτέθηκε στον Κυρ. Μητσοτάκη ότι τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησής του «προμηνύουν μεγάλη ξηρασία για τα λαϊκά στρώματα, για τις κατακτήσεις των τελευταίων ετών, για το αύριο μιας κοινωνίας που τόσο δοκιμάστηκε τα χρόνια των μνημονίων», προσπερνώντας ότι η ΝΔ χτίζει στο έδαφος που ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση προετοίμασε, ακολουθώντας το ίδιο «αρχιτεκτονικό» σχέδιο του μεγάλου κεφαλαίου.

Γι' αυτό άλλωστε ο τέως πρωθυπουργός δεν μπόρεσε επί της ουσίας να αρθρώσει ούτε μισή λέξη κριτικής και αναλώθηκε σε ζητήματα ύφους, όπως ότι η κυβέρνηση «επιχειρεί να λανσάρει ένα πρωτότυπο μοντέλο κυβέρνησης Ανώνυμης Εταιρείας. Με δεκάδες τεχνοκράτες σε ρόλο ceo υπουργών. Με ελάχιστες γυναίκες (...) Με εκπροσώπους επιχειρηματικών ομίλων...». Ολα αυτά τα διάνθισε με προβλέψεις όπως ότι «εποφθαλμιούν τις συντάξεις (...) ακούγονται φωνές για μείωση του αφορολόγητου (...) πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για αυξήσεις στις τιμές στο ρεύμα και στα φάρμακα...» και άλλα ζητήματα που απορρέουν σε μεγάλο βαθμό απ' τη στρατηγική της ΕΕ και τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί σε βάθος πολλών δεκαετιών απ' την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Απέναντι σε όλα αυτά, που στην πραγματικότητα δεν αποτελούν παρά συνέχιση με συνέπεια μιας πολιτικής που με προσήλωση υπηρέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το κόμμα του θα οργανώσει «την αντίσταση της κοινωνίας», την οποία έσπρωξε στη μοιρολατρία, στην ηττοπάθεια, επιτρέποντας σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να εμφανίζονται δικαιωμένοι.

Ενώ στο «διά ταύτα», επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας ότι η αντιπολίτευσή τους στη ΝΔ θα είναι από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου, είπε πως θα ασκήσει «τεκμηριωμένη αντιπολίτευση», αφού «δεν πρόκειται να λέμε όχι σε όλα, μόνο και μόνο επειδή είμαστε αντιπολίτευση», υπογραμμίζοντας σε άλλο σημείο πως «καθήκον μας σήμερα είναι να τους ταράξουμε στην τεκμηριωμένη κριτική και στην προγραμματική αντιπολίτευση».

Μάλιστα, ως πρώτο δείγμα καλής θέλησης, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει για πρόεδρο της Βουλής τον προτεινόμενο από τη ΝΔ.

Σε σχέση με τον καταμερισμό που ανακοινώθηκε, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναλαμβάνει η Ολγα Γεροβασίλη, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι Ευ. Τσακαλώτος, Δ. Τζανακόπουλος και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Τη θέση του διευθυντή της ΚΟ καταλαμβάνει ο Θ. Θεοχαρόπουλος, με αναπληρωτή τον Κ. Βασιλάκη. Για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει τον Δ. Βίτσα. Επίσης, νέος εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο Αλ. Χαρίτσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ