Τετάρτη 17 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Νέα επικεφαλής της Κομισιόν η Λάιεν

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Η νέα Κομισιόν θα συνεχίσει την αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ

Με τη στήριξη των Ευρωομάδων του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων, αν και με απώλειες, εγκρίθηκε χτες από το Ευρωκοινοβούλιο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντικαθιστώντας τον Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ. Η Λάιεν, για την εκλογή της οποίας απαιτούνταν το 50%+1 των 747 ευρωβουλευτών, στους 733 παρόντες πήρε 383 υπέρ και 327 κατά. 22 απείχαν, ενώ βρέθηκε και μία άκυρη ψήφος.

Οι δύο ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψήφισαν (βλ. και παρακάτω την τοποθέτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας).

Νωρίτερα η Λάιεν είχε απευθυνθεί στους ευρωβουλευτές, ζητώντας στήριξη και παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της Κομισιόν και τις «προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η ΕΕ στον παγκόσμιο ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

«Σήμερα, ακόμη και οι τελευταίοι συνειδητοποιούν ότι πρέπει να αγωνιστούμε και πάλι, ότι πρέπει να αφυπνιστούμε για την Ευρώπη μας», σημείωσε, ξεχωρίζοντας ως προκλήσεις το δημογραφικό, την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, την ψηφιοποίηση της εργασίας και την κλιματική αλλαγή, ενώ σε έγγραφο που μοίρασε στους ευρωβουλευτές έδινε έμφαση στον «ηγετικό ρόλο στον κόσμο» που «πρέπει να αναλάβει η ΕΕ».

Αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, που σχετίζεται ιδιαίτερα με τον παγκόσμιο ανταγωνισμό για «πράσινες επενδύσεις» και νέες τεχνολογίες, ισχυρίστηκε ότι χρειάζεται παγκόσμια διαπραγμάτευση και ότι θα προτείνει μια «πράσινη συμφωνία για την Ευρώπη», στο πλαίσιο δε του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού είπε πως θα προχωρήσει στη φορολόγηση των τεχνολογικών ομίλων του διαδικτύου («Google», «Apple», «Facebook», «Amazon» κ.λπ.), θέμα για το οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σχετικά με μια ακόμη παράταση στο Brexit εμφανίστηκε θετική «εφόσον συντρέχουν σημαντικοί λόγοι», ενώ σε κάθε περίπτωση, είπε, η Μεγάλη Βρετανία θα παραμείνει «σύμμαχος και εταίρος» της ΕΕ.

Σκληρό παζάρι, ίδια αντιλαϊκή στρατηγική

Στη χτεσινή συζήτηση παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος. Στην ομιλία του ανέφερε τα παρακάτω:

«Η ανάδειξη προέδρου στην Κομισιόν είναι αποτέλεσμα ενός σκληρού παζαριού στο πλαίσιο των ανταγωνισμών που οξύνονται στην ΕΕ, λόγω της "χαμηλής απόδοσης" που καταγράφει η ευρωπαϊκή οικονομία.

Ανεξάρτητα από αντιπαραθέσεις, όποιος κι αν εκλεγεί πρόεδρος, η νέα Κομισιόν θα συνεχίσει στη βασική στρατηγική της ΕΕ: Ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, περιορισμός λαϊκών ελευθεριών, φακέλωμα, αντικομμουνισμός, τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των προσφύγων και των μεταναστών σε όλα τα κράτη - μέλη, στρατιωτικοποίηση, ιμπεριαλιστική επιθετικότητα που ενισχύει επικίνδυνους σχεδιασμούς και αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από την αστική τάξη της Τουρκίας στο Αιγαίο, στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μετά την ανάδειξη της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση, το Γιούρογκρουπ συζήτησε την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο την 4η "αξιολόγηση" και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2020 - 2023.

Κομισιόν και Γιούρογκρουπ εντοπίζουν σειρά "δημοσιονομικών κενών". Απαιτούν απαρέγκλιτη τήρηση του 3,5% των πρωτογενών πλεονασμάτων, των δεσμεύσεων στο πλαίσιο της "μεταμνημονιακής" ενισχυμένης εποπτείας. Νέα βαριά μέτρα στις πλάτες του ελληνικού λαού, κόστους 4,5 - 6 δισ.

Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν βάση για την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Προβλέπουν γενίκευση πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας, αύξηση φοροεισπρακτικών μέτρων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, νέες περικοπές στο συνταξιοδοτικό και σε επιδόματα, ιδιωτικοποιήσεις, μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση Υγείας - Πρόνοιας και Εκπαίδευσης.

Οι εργαζόμενοι σε Ελλάδα και Ευρώπη πρέπει να βγάλουν σημαντικά συμπεράσματα, να οργανωθούν, να διεκδικήσουν τα σύγχρονα δικαιώματά τους στη δουλειά, στη ζωή, στη μόρφωση των παιδιών τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ