Τρίτη 16 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Σύνθετο παζάρι ΗΠΑ - Τουρκίας

«Λάδι στη φωτιά» των αμερικανοτουρκικών αντιθέσεων ρίχνει η παράδοση των ρωσικών συστημάτων «S-400» που η Αγκυρα αγόρασε από τη Μόσχα. Χτες προσγειώθηκαν στην τουρκική βάση Μουρτέντ η 8η και 9η κατά σειρά παρτίδα πυραύλων, παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις και τις έντονες ενστάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε ότι «αγοράζοντας τους "S-400" δεν προετοιμαζόμαστε για πόλεμο. Προσπαθούμε να εγγυηθούμε την ειρήνη και την εθνική ασφάλειά μας» αλλά και ότι το ΝΑΤΟ «θα πρέπει να είναι ευχαριστημένο» με την αγορά των «S-400». «Εάν το ΝΑΤΟ έχει 3-5 ισχυρότερα κράτη - μέλη, τότε το ένα από αυτά είναι η Τουρκία. Και στην περιοχή μας, η Τουρκία είναι η ισχυρότερη στήριξη του ΝΑΤΟ... Και εάν μια τόσο υπεύθυνη χώρα όπως η Τουρκία γίνει ισχυρότερη στον τομέα της ασφάλειάς της αφού παραλάβει τους "S-400", ποιος θα είναι επίσης ισχυρότερος; Αυτό θα ενδυναμώσει την ίδια τη Συμμαχία».

Επέμεινε επίσης ότι οι κυρώσεις που εξετάζει εδώ και καιρό η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συναντήσουν εμπόδια στην προώθησή τους, πρώτα απ' όλα από τον ίδιο τον Ντ. Τραμπ, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα πρέπει να βρει «κάποιο συμβιβασμό» για το ζήτημα.

Σημειωτέον, την περασμένη Παρασκευή, όταν άρχισαν να φτάνουν οι πρώτες συστοιχίες στην Αγκυρα, ο εκτελών χρέη υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Εσπερ συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Χ. Ακάρ, επαναλαμβάνοντάς του ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να πιστεύει πως η Τουρκία δεν μπορεί να έχει και τα μαχητικά «F-35» και τους «S-400». Από τη δική του μεριά ο Ακάρ υποστήριξε ξανά ότι η Αγκυρα δεν αλλάζει στρατηγικό προσανατολισμό στις συμμαχίες της. Μετά τη συνομιλία Εσπερ - Ακάρ αναβλήθηκε η συνέντευξη Τύπου που είχε ανακοινώσει το Πεντάγωνο και μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρχε ακόμα επίσημη τοποθέτηση εκ μέρους της κυβέρνησης Τραμπ. Μεταξύ άλλων αναζωπυρώθηκαν σενάρια για συμβιβασμούς που εξετάζουν Αγκυρα - Ουάσιγκτον. Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η αμερικανική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην Τουρκία σε λίγες μέρες για να συζητηθεί το θέμα.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης Τραμπ απέφυγε να διαψεύσει δημοσίευμα του «Μπλούμπεργκ» ότι μια σειρά από κυρώσεις είναι ήδη έτοιμες, ενώ ενδεικτική είναι και η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι γερουσιαστές και επικεφαλής των Επιτροπών Ενόπλων Δυνάμεων και Εξωτερικών Υποθέσεων, Τζιμ Αϊνχοφ, Τζακ Ριντ, Τζιμ Ρις και Μπομπ Μενέντεζ. Επικρίνουν έντονα την Αγκυρα και μιλούν για «ανησυχητική ένδειξη στρατηγικής ευθυγράμμισης με τη Ρωσία», ωστόσο δεν ξεχνούν να τονίσουν ότι «η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και ελπίζουμε πως η στρατηγική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας θα ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συντηρείται η συζήτηση για το Ιντσιρλίκ(2020-10-23 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν «ευελιξία» στα παζάρια με την Τουρκία(2019-07-26 00:00:00.0)
Τελεσίγραφα, παζάρια και ένταση των κινδύνων(2019-06-15 00:00:00.0)
«Εποικοδομητικές» απόψεις και για τους «S-400»(2019-04-17 00:00:00.0)
Συνέχεια «τριβών» για «S-400» και «F-35»(2019-03-15 00:00:00.0)
Καταθέσεις για τις σχέσεις Φλιν - Ρωσίας(2017-05-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ