Τρίτη 16 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Καλεί τη Ρωσία να «συμμορφωθεί» με τη Συνθήκη INF

Λίγες μέρες πριν λήξει το τελεσίγραφο των ΗΠΑ για πλήρη αναστολή της

ΜΟΣΧΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η ΕΕ εντείνει τις πιέσεις προς τη Ρωσία να συμμορφωθεί με τις συνθήκες για τον «πυρηνικό αφοπλισμό», λίγες μέρες πριν από τις 2 Αυγούστου, όταν λήγει το τελεσίγραφο των ΗΠΑ για τήρηση των όρων της Συνθήκης INF, για την απαγόρευση των πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (500 - 5.500 χλμ.).

Χτες η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, τόνισε απευθυνόμενη στη ρωσική κυβέρνηση πως «οι επόμενες μέρες αποτελούν την τελευταία ευκαιρία για διάλογο» και «για ουσιαστικές και διαφανείς ενέργειες για να εξασφαλιστεί η πλήρης και επαληθεύσιμη συμμόρφωση προς τις διατάξεις της Συνθήκης INF».

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον Φλεβάρη ότι αποχωρούν από τη Συνθήκη INF και έδωσαν διορία στη Ρωσία έως τον Αύγουστο να «συμμορφωθεί». Η ρωσική κυβέρνηση ενέκρινε πρόσφατα και τυπικά την αναστολή της εφαρμογής της INF, κατηγορώντας από την πλευρά της την αμερικανική κυβέρνηση για αθέτηση των όρων της.

«Προτρέπουμε σθεναρά τη Ρωσική Ομοσπονδία να δώσει αποτελεσματικά απάντηση στις σοβαρές ανησυχίες που έχουν εκφραστεί επανειλημμένα για την εξέλιξη, τις πτητικές δοκιμές και την ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος επιφανείας 9M729», ανέφερε η Μογκερίνι. Αντίστοιχες «εκκλήσεις» προς τη Ρωσία είχε απευθύνει πρόσφατα και ο γγ του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ενα σημείο στο οποίο συμφωνούν οι δυο πλευρές είναι ότι οι συνθήκες «αφοπλισμού» θα πρέπει να περιλαμβάνουν και άλλες χώρες - ιδιαίτερα την Κίνα.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Τζον Σάλιβαν, και η υφυπουργός για τον Ελεγχο των Οπλων και τη Διεθνή Ασφάλεια, Αντρεα Τόμσον, θα έχουν συνομιλίες με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ, στη Γενεύη στις 17 - 18 Ιούλη, στο πλαίσιο του διαλόγου για τη στρατηγική ασφαλείας ΗΠΑ - Ρωσίας, όπως είχε συμφωνηθεί και στην επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, στο Σότσι τον Μάη.

Ο Ριάμπκοφ εξέφρασε την προσδοκία η συνάντηση στη Γενεύη να συμβάλει στον διάλογο για τον έλεγχο των εξοπλισμών, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης για τη Στρατηγική Μείωσης των Οπλων (New START), η οποία λήγει το 2020. Η τελευταία αντίστοιχη συνάντηση μεταξύ Ριάμπκοφ και Τόμσον είχε γίνει στις 12 Ιούνη στην Πράγα. Αμέσως μετά τη Γενεύη οι Αμερικανοί αξιωματούχοι του ΥΠΕΞ θα μεταβούν στις Βρυξέλλες, για να ενημερώσουν τους «συμμάχους» τους στην έδρα του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ