Τρίτη 16 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Φορτωμένη» η ατζέντα της επίσκεψης Μακρόν στο Βελιγράδι

Ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ολοκληρώνει σήμερα διήμερη επίσκεψη στα Σκόπια

Από τη χτεσινή επίσκεψη Μακρόν στο Βελιγράδι
Από τη χτεσινή επίσκεψη Μακρόν στο Βελιγράδι
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΣΚΟΠΙΑ.--

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σερβία ξεκίνησε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με επίκεντρο την προώθηση του ευρωατλαντικού σχεδιασμού (και των επιδιώξεων της γαλλικής αστικής τάξης σε αυτόν) στα Δυτικά Βαλκάνια, μεταξύ άλλων και μέσω ενεργοποίησης του διαλόγου για τη λεγόμενη «ομαλοποίηση» των σχέσεων Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου στο φόντο των ευρύτερων ανταγωνισμών με Ρωσία και Κίνα.

Οι Πρόεδροι Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έχουν προγραμματίσει δημόσια κοινή εμφάνιση σε κεντρικό πάρκο του Βελιγραδίου και την υπογραφή τουλάχιστον 20 σημαντικών συμφωνιών οικονομικής συνεργασίας. Ο Μακρόν αναμένεται να εξηγήσει ότι δεν είναι αντίθετος με ένταξη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, αλλά ότι επιδιώκει την ένταξή τους μετά την ικανοποίηση προϋποθέσεων και «μεταρρυθμίσεων».

Ο Χούπερ για το ρόλο της Γερμανίας στο Κοσσυφοπέδιο

Με αφορμή την επίσκεψη του Εμ. Μακρόν στη Σερβία, οκτώ μήνες μετά την τελευταία αναβολή της, ο Τζέιμς Χούπερ, Αμερικανός διπλωμάτης, πρώην στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, νυν διευθυντής του «Συμβουλίου Βαλκανικής Δράσης», μιλώντας στη «Φωνή της Αμερικής», επανέφερε στο προσκήνιο τους ανταγωνισμούς μεταξύ δυτικών ιμπεριαλιστικών χωρών.

Υποστήριξε ότι οι Πρόεδροι Σερβίας Αλ. Βούτσιτς και Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι είχαν φτάσει πέρσι σε συμφωνία για την οριοθέτηση των συνόρων «μέσω μίας μικρής ανταλλαγής εδαφών», αλλά αντιτάχθηκε σε αυτή η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, χωρίς να προτείνει εναλλακτική λύση. Ο Χούπερ κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς τη Γερμανία πως «συντονίζει» τις πολιτικές της σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό των Κοσοβάρων Αλβανών Ράμους Χαραντινάι, που επέβαλε τον περασμένο Νοέμβρη μονομερώς δασμούς 100% σε Σερβία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη, τινάζοντας στον αέρα τις έως τότε προσπάθειες για παζάρι που θα οδηγούσε σε συμφωνία. Πρόσθεσε ακόμη πως η Μέρκελ πρότεινε στον Μακρόν να βρει μία εναλλακτική διαδικασία για επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, υπαινισσόμενος πως η σημερινή παρουσία του Μακρόν στο Βελιγράδι εξυπηρετεί και τον σκοπό επανέναρξης των επίσημων παζαριών για συμφωνία μεταξύ Βελιγραδίου - Πρίστινας. Αξίζει άλλωστε να σημειωθεί πως μετά την (προ μηνών) γαλλογερμανική Σύνοδο στο Βερολίνο για τα Δυτικά Βαλκάνια, είχε προγραμματιστεί μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Ιούλη συνέχιση των διαβουλεύσεων στο Παρίσι. Ωστόσο, η άρνηση του Ρ. Χαραντινάι να άρει τους δασμούς σε βάρος της Σερβίας, ώστε να ξεκινήσει διάλογος, προκάλεσε ματαίωση της δεύτερης γαλλογερμανικής Συνόδου.

Γαλλικά μέσα όπως το δίκτυο «France 24» μετέδωσαν χτες πως η γαλλική κυβέρνηση (σε αντίθεση με τη γερμανική) εμφανίζεται «ανοικτή» σε συμφωνία για «ανταλλαγή εδαφών» μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου.

Επίσκεψη Τσαβούσογλου στα Σκόπια

Τη μέρα έναρξης της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου στο Βελιγράδι, εμφανίστηκε στα Σκόπια και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανταποκρινόμενος σε επίσημη πρόσκληση του ομολόγου του στη Βόρεια Μακεδονία, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Σε ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης αναφέρεται πως ο Τσαβούσογλου, στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης που ολοκληρώνεται σήμερα στα Σκόπια, θα συζητήσει διμερή ζητήματα με στόχο την περαιτέρω αύξηση της ήδη στενής συνεργασίας, περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων και περιφερειακά ζητήματα.

Νωρίτερα, στα Σκόπια ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες των μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης σε συνάντηση την Παρασκευή, προκειμένου να εξετάσουν πιθανή σύγκλιση σε ζητήματα όπως ο εκλογικός νόμος, ο ρόλος του Γενικού Εισαγγελέα και η νέα απογραφή πληθυσμού. Τέλος, ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι, από τη Σλοβενία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, δήλωσε πως η χώρα του θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ μέχρι τα τέλη του έτους. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα πως τα Σκόπια θα πάρουν ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ τον Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ