Τρίτη 16 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Κλιμακώνει την αντιμεταναστευτική πολιτική ο Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αντιδράσεις προκαλεί ο νέος κανονισμός της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με στόχο τη δραστική ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών που εισέρχονται στις ΗΠΑ από τα νότια σύνορα της χώρας με το Μεξικό.

Ο νέος κανονισμός, που ενεργοποιείται από σήμερα Τρίτη, ακυρώνει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα σε νέους μετανάστες (συμπεριλαμβανομένων και των ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων) που φτάνουν στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό να κάνουν αυτόματα αίτηση για χορήγηση ασύλου, με μερικές - ελάχιστες - εξαιρέσεις που σχετίζονται με τα θύματα διακίνησης δουλεμπόρων, κυκλωμάτων του οργανωμένου εγκλήματος κ.λπ. Το πρόσχημα που προβάλλεται από την κυβέρνηση Τραμπ είναι ότι οι μετανάστες, προτού φτάσουν στις ΗΠΑ, πέρασαν προηγουμένως από άλλη «ασφαλή χώρα», υπονοώντας τη Γουατεμάλα, μολονότι και αυτή η χώρα αποτελεί μία βασική «πηγή» τροφοδότησης της στρατιάς των εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών.

Την Κυριακή, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γουατεμάλας ανέστειλε προσωρινά την υπογραφή συμφωνίας με τις ΗΠΑ που θα χαρακτήριζε τη χώρα «ασφαλή τρίτη χώρα» προκειμένου αφενός να υποβάλλουν εκεί αίτηση χορήγησης ασύλου όσοι μετανάστες από τη Λατινική Αμερική επιθυμούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ, αφετέρου να απελαύνονται εκεί από τις αμερικανικές χώρες όσοι μετανάστες συλληφθούν σε αμερικανικό έδαφος δίχως επίσημη άδεια παραμονής και εργασίας στις ΗΠΑ.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γουατεμάλας έκρινε ότι απαιτείται πρότερη έγκριση τέτοιας συμφωνίας από το Κοινοβούλιο. Οι εξελίξεις αυτές, πάντως, ανέβαλαν προγραμματισμένη επίσκεψη του Προέδρου της Γουατεμάλας Τζίμι Μοράλες στις ΗΠΑ.

Εντονες αντιδράσεις προκαλεί στις ΗΠΑ η νέα, εμμέσως πλην σαφώς ρατσιστική αναφορά του Τραμπ σε βάρος τεσσάρων γυναικών - μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων με το Δημοκρατικό Κόμμα με καταγωγή από το Πουέρτο Ρίκο (Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτές), την Παλαιστίνη (Ρασίντα Τλάιμπ) και τη Σομαλία (Ιλχάν Ομάρ), καλώντας τες να επιστρέψουν «πίσω» για να «βοηθήσουν» αντί να ασκούν κριτική στη δική του κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ