Σάββατο 13 Ιούλη 2019 - Κυριακή 14 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
«Ακραίες» ελλείψεις για τις ανάγκες του λαού αποκαλύπτει η επόμενη μέρα
  • Στα «έντονα καιρικά φαινόμενα» και στην «ατομική ευθύνη» αποδίδει η κυβέρνηση της ΝΔ το μέγεθος των καταστροφών και των απωλειών, όπως έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανάλογες περιπτώσεις, κουκουλώνοντας τις ευθύνες τους
  • Κάτοικοι της περιοχής που επλήγησαν προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν

MotionTeam

Τις πληγές από τη φονική καταιγίδα, που έπληξε την περιοχή το βράδυ της Τετάρτης, προσπαθούν να κλείσουν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής.

Εχοντας την εμπειρία και από προηγούμενες καταστροφές, αυτό που επείγει τώρα είναι να οργανωθεί η διεκδίκηση για ουσιαστικά μέτρα αποζημίωσης και αποκατάστασης των ζημιών, αλλά και ενίσχυσης της πρόληψης, μαζί με τη θωράκιση της περιοχής από μελλοντικά καταστροφικά φαινόμενα.

Ο μέχρι τώρα απολογισμός της τραγωδίας σε ανθρώπινες ζωές είναι 7 νεκροί και δεκάδες τραυματίες, από τους οποίους μέχρι την Παρασκευή εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και του Πολυγύρου 13 ενήλικες, μεταξύ τους μία γυναίκα διασωληνωμένη στη ΜΕΘ και ένα ανήλικο παιδί.

Οπως στο Μάτι και στη Μάνδρα, έτσι και στη Χαλκιδική, ένα ισχυρό φαινόμενο, στην προκειμένη περίπτωση ένα δυνατό μπουρίνι, έφερε στην επιφάνεια τη γύμνια του κράτους, που εκθέτει σε μεγάλους κινδύνους την ασφάλεια, ακόμα και τη ζωή του λαού, εξαιτίας της «ακραίας» έλλειψης σχεδίου, μέσων, κονδυλίων και υποδομών πρόληψης τέτοιων έκτακτων περιστατικών, που γίνονται ολοένα και πιο συχνά.

Και η πραγματική αιτία δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι ο κρατικός μηχανισμός στο σύνολό του είναι προσανατολισμένος στην υπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, σε βάρος των εργατικών - λαϊκών αναγκών.


INTIME NEWS

Αυτήν την αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα, που ζει από πρώτο χέρι ο λαός κάθε φορά που συμβαίνει μια πυρκαγιά, μια πλημμύρα ή ένας σεισμός, προσπάθησε τις προηγούμενες μέρες να συγκαλύψει η κυβέρνηση της ΝΔ, επισείοντας τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή και παρουσιάζοντας την «ατομική ευθύνη» ως το κύριο μέσο «προστασίας» από τις φυσικές καταστροφές, για να βγάλει λάδι το κράτος και να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες του. Τα ίδια έλεγε άλλωστε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε ανάλογες μεγάλες καταστροφές, χρησιμοποιώντας την ίδια επιχειρηματολογία με προηγούμενες κυβερνήσεις.

Δικαιολογημένη ανησυχία των κατοίκων

Σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση, οι κάτοικοι προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν και να επισκευάσουν ό,τι επισκευάζεται, προκειμένου να κάνουν λειτουργικά τα σπίτια και τα καταστήματά τους, ελπίζοντας ταυτόχρονα να γίνει γρήγορα καταγραφή και αποζημίωση των ζημιών. Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς είδαν τη σοδειά τους να τσακίζεται και άλλη μια χρονιά να μετρούν χασούρα.

Κάτοικοι και μικροεπαγγελματίες της περιοχής, που το εισόδημά τους εξαρτάται από τον τουρισμό, σημείωναν ότι το πλήγμα που δέχθηκαν μέσα στο «φουλ» της τουριστικής περιόδου θα είναι ανεπανόρθωτο.

Συνολικά οι πληγέντες εκφράζουν δικαιολογημένα το φόβο τους ότι οι υποσχέσεις για αποζημιώσεις που μοιράζει η κυβέρνηση θα μείνουν λόγια. Η προηγούμενη πείρα από τις διαδικασίες καταγραφής και αποζημίωσης που ακολουθήθηκαν μετά από πλημμύρες ή φωτιές ενισχύει αυτές τις ανησυχίες.


MotionTeam

Ζητούν άμεση στήριξη του κράτους για την αποκατάσταση των ζημιών σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, ώστε γρήγορα να κλείσουν οι πληγές που άνοιξαν με την καταιγίδα. Ζητούν επίσης ενίσχυση των υποδομών σε Υγεία και Παιδεία, καθώς αποκαλύφθηκαν η τρωτότητα και η υποστελέχωσή τους.

Ειδικά στα Κέντρα Υγείας και στο Νοσοκομείο Πολυγύρου, που κάθε καλοκαίρι καλούνται να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες δεκαπλάσιου πληθυσμού από τους μόνιμους κατοίκους, απαιτείται ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, υλικοτεχνικό εξοπλισμό και ασθενοφόρα.

Το ΚΥ Μουδανιών, που παρουσιάζεται ως ένα από τα πιο στελεχωμένα της Περιφέρειας, καθημερινά αναγκάζεται να εξυπηρετεί 120 και 130 περιστατικά με δύο εφημερεύοντες γενικούς γιατρούς και μία νοσηλεύτρια, που δουλεύουν στα όρια των αντοχών τους.

Επανέρχεται σταδιακά το ρεύμα

Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής αναμενόταν σταδιακά να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, καθώς έγιναν παρεμβάσεις στους πέντε μεταλλικούς ιστούς του συστήματος, που είχαν υποστεί σημαντικές βλάβες. Ανοιξε επίσης ο δρόμος Μουδανιών - Κασσάνδρας στο ρεύμα προς Κασσάνδρα, που είχε κλείσει την Τετάρτη, από τις κολώνες που έπεσαν στο οδόστρωμα και εμπόδιζαν την κυκλοφορία των οχημάτων.

Ο νομός Χαλκιδικής εξακολουθεί να είναι σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης και τα συνεργεία μηχανικών και γεωπόνων ξεκίνησαν τις καταγραφές των ζημιών, ενώ παράλληλα οι πληγέντες καλούνται να καταθέσουν αιτήσεις για τις ζημιές που έχουν υποστεί.MotionTeam

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο πλευρό των πληγέντων για άμεσα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης(13/7/2019)
Νεκροί, δεκάδες τραυματίες και τεράστιες καταστροφές από τη φονική καταιγίδα(12/7/2019)
Να αποζημιωθούν οι πληγέντες στη Χαλκιδική(4/11/2014)
Παρέμβαση για τους βερικοκοπαραγωγούς(7/12/2010)
Οξύνονται τα προβλήματα από πυρκαγιές - πλημμύρες(27/7/2010)
Να αποζημιωθούν οι πλημμυροπαθείς Εύβοιας(14/11/2006)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org