Παρασκευή 5 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Νέα ένταση ανάμεσα σε Κοσοβάρους Αλβανούς και τη Σερβία

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Η κυβέρνηση του προτεκτοράτου του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, Κοσσυφοπεδίου, αποφάσισε να απαγορεύσει επ' αόριστον την είσοδο στο Κόσοβο για όλα τα στελέχη της σερβικής κυβέρνησης, κίνηση που προκαλεί αντιδράσεις. Την απόφαση ανακοίνωσε ο Γιετλίρ Ζουμπεράι, σύμβουλος του πρώτου αναπληρωτή πρωθυπουργού Μπεχτζέτ Πατσόλι, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Λόγω των υβριδικών απειλών που αντιμετωπίζει το Κόσοβο από τη Σερβία, της χρήσης συνεχών προπαγανδιστικών και ψευδών ειδήσεων για τη χώρα και τους πολίτες της, καθώς και πρόσφατων προσπαθειών πρόκλησης της αποκαλούμενης ανθρωπιστικής κρίσης στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου η οποία θέτει σε κίνδυνο τον σερβικό πληθυσμό που κατοικεί εκεί, αναγκάζοντάς τον να κλείσει τις επιχειρήσεις του για χάρη των πολιτικών στόχων του Βελιγραδίου, το υπουργείο Εξωτερικών δεν θα επιτρέψει σε κανέναν υπάλληλο από το Βελιγράδι να επισκεφθεί το Κόσοβο και όλα τα αιτήματα θα απαντώνται αρνητικά όσο συνεχίζει την ίδια συμπεριφορά».

Αντιδρώντας, ο Σέρβος ΥΠΕΞ Ιβιτσα Ντάστσιτς δήλωσε ότι «η διεθνής κοινότητα παραμένει επαίσχυντα σιωπηλή μπροστά στην παραβίαση όλων των πολιτισμικών κανόνων από τον Ράμους Χαραντινάι και τον Χασίμ Θάτσι». Μιλώντας δε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Novosti», τόνισε ακόμα ότι «καθώς εγκατέλειψαν τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο και στο Μετόχι χωρίς φάρμακα και τρόφιμα, υπερασπιζόμενοι τους γελοίους δασμούς τους με αυτήν την απαγόρευση, ουσιαστικά θέλουν να απομονώσουν τον κόσμο μας από οποιεσδήποτε επιπτώσεις προέρχονται από το Βελιγράδι». Επιπλέον, επισήμανε με νόημα ότι η κίνηση αυτή των Κοσοβάρων Αλβανών «σημειώνεται δύο μόλις μέρες μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του λεγόμενου Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας, με την οποία συμφωνία οι δύο πλευρές ουσιαστικά δεσμεύονται να κατευθυνθούν προς κοινή εξωτερική πολιτική. Η συμφωνία αυτή αποτελεί θεμέλιο για την ίδρυση της "Μεγάλης Αλβανίας", που χτίζεται στην καρδιά της Ευρώπης χωρίς παρεμπόδιση, ενώ ταυτόχρονα οι Σέρβοι αξιωματούχοι απαγορεύονται να μετακινούνται στο έδαφος του δικού τους κράτους».

Ο δε Μάρκο Τζούριτς, επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, εκτίμησε ότι «η απόφαση αυτή της Πρίστινας αποτελεί την ταφόπλακα στον διάλογο για την ανεύρεση οριστικής λύσης που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Από την πλευρά του, ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι, πρώην στέλεχος του περιβόητου UCK, εκτίμησε προκλητικά ότι ο διάλογος Πρίστινας - Βελιγραδίου δεν πήγε στη σωστή κατεύθυνση γιατί «η Σερβία δεν βρήκε το θάρρος να αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος» και υποσχέθηκε ότι αν αυτό γίνει «το Κόσοβο είναι έτοιμο να δημιουργήσει νέες σχέσεις με τη Σερβία και να ξεπεραστούν οι συγκρούσεις του παρελθόντος». Βέβαια, έστω και τυπικά, με βάση αποφάσεις του ΟΗΕ το Κοσσυφοπέδιο εξακολουθεί να αποτελεί τμήμα της σερβικής επικράτειας.

Σύνοδος για τα Δυτικά Βαλκάνια στην Πολωνία

Σε αυτό το τεταμένο κλίμα πραγματοποιείται αύριο στο Πόζναν της Πολωνίας Σύνοδος Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια, στο πλαίσιο της λεγόμενης Διαδικασίας του Βερολίνου, που ξεκίνησε από την Γερμανία το 2014, ως μέρος του σχεδίου της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» της ευρύτερης περιοχής, δηλαδή της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Δεν είναι τυχαίο ότι η αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών, που υπέγραψαν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Ζάεφ της ΠΓΔΜ (σήμερα Βόρειας Μακεδονίας) προβάλλεται ως «πρότυπο για επίλυση διαφορών».

Οπως δήλωνε προ ημερών η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ,«οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι γείτονές μας και έχουν προοπτική ένταξης στην ΕΕ, όταν υλοποιήσουν όλες τις προϋποθέσεις» και «υπάρχουν κάποιες εντάσεις που πρέπει να υπερβούμε και πρέπει να υλοποιηθεί ακόμη ένας αριθμός υποχρεώσεων προκειμένου όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ΕΕ».

Την Τετάρτη και την Πέμπτη, στο πλαίσιο της φετινής συνάντησης στην Πολωνία, έγιναν φόρουμ της λεγόμενης «κοινωνίας των πολιτών» και επιχειρηματιών. Στόχος της Συνόδου είναι να ελεγχθούν έργα υποδομής, δίκτυα μεταφορών, αγορές, σφαίρες επιρροής, για να περιοριστεί η επίδραση ανταγωνιστών όπως η Ρωσία και η Κίνα, προς όφελος ευρωενωσιακών μονοπωλίων. Αλλωστε το προ 20ετία αιματοκύλισμα της περιοχής, με τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, είχε ουσιαστικά τον ίδιο στόχο, μέσω της τακτικής της υπόθαλψης εθνικισμών, της καλλιέργειας μίσους ανάμεσα στους λαούς και τελικά του «διαίρει και βασίλευε», που οδηγεί και στη σημερινή νέα μοιρασιά.

Στη Σύνοδο θα παρευρεθεί εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση - που πρωτοστατεί στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς - ο ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλος, ενώ το απόγευμα της Παρασκευής η Μέρκελ θα παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τους πρωθυπουργούς της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, και της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ