Παρασκευή 5 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Το 90% απορρίπτει το σχέδιο των ΗΠΑ

Το Ισραήλ με τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ εντείνει την επιθετικότητα για να κατοχυρώσει την κλοπή της Παλαιστινιακής γης

Copyright 2017 The Associated

Το Ισραήλ με τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ εντείνει την επιθετικότητα για να κατοχυρώσει την κλοπή της Παλαιστινιακής γης
ΡΑΜΑΛΑ.--

Εννέα στους δέκα Παλαιστίνιους, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Παλαιστινιακό Κέντρο για την Πολιτική και την Ερευνα, από 27 έως τις 30 Ιούνη, δεν εμπιστεύονται το λεγόμενο οικονομικό σχέδιο των ΗΠΑ υποτίθεται για βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στα Παλαιστινιακά εδάφη.

Η αμερικανική κυβέρνηση του Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, παρουσίασε σε διεθνή διάσκεψη, που διοργάνωσε στις 25 και 26 Ιούνη στο Μπαχρέιν, την οικονομική πτυχή του λεγόμενου ειρηνευτικού σχεδίου που είχε εξαγγείλει με τίτλο «Από την ειρήνη στην ευημερία». Αυτό έκανε λόγο για επενδύσεις ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη των Παλαιστινιακών εδαφών, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και του Λιβάνου.

Αραβικά κράτη συμμετείχαν στη διάσκεψη, αλλά οι Παλαιστίνιοι αρνήθηκαν να παραστούν, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες για προκατάληψη υπέρ των Ισραηλινών, ενώ και στη Σύνοδο δεν έγινε η παραμικρή αναφορά στην ισραηλινή κατοχή.

Η έρευνα είναι η πρώτη που δημοσιεύεται από τότε που παρουσιάστηκε το αμερικανικό σχέδιο και το 90% των 1.200 ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν πιστεύει, ούτε εμπιστεύεται τις δηλώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης ότι η διάσκεψη του Μπαχρέιν είχε ως στόχο τη βελτίωση των οικονομικών τους συνθηκών. Σύμφωνα με την έρευνα, το 79% των Παλαιστινίων τάχθηκε υπέρ του μποϊκοτάζ της διάσκεψης, ενώ μόνο το 15% εξέφρασε την αντίθεσή του σε αυτό. Περισσότεροι από τα 3/4 των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι το σχέδιο των ΗΠΑ δεν θα φέρει ευημερία στην παλαιστινιακή οικονομία.

Ο Τζάρεντ Κούσνερ, σύμβουλος και γαμπρός του Αμερικανού Προέδρου, επαναλαμβάνει τακτικά ότι προσπαθεί να προσεγγίσει τους απλούς Παλαιστινίους και όχι τους πολιτικούς ηγέτες τους.

Η δημοσκόπηση, ωστόσο, αποκάλυψε ότι τα 3/4 των Παλαιστινίων επιθυμούν οι ηγέτες τους να απορρίψουν το αμερικανικό σχέδιο. Μόλις το 15% δήλωσε ότι πρέπει να γίνει δεκτό το σχέδιο με επιφυλάξεις, ενώ μόνο το 4% ζήτησε την άνευ όρων αποδοχή του.

Η λεγόμενη πολιτική πτυχή του σχεδίου των ΗΠΑ, που δεν αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ τον Σεπτέμβρη, υπάρχει η βάσιμη εκτίμηση ότι αμφισβητεί το αίτημα για τη δημιουργία ανεξάρτητου κυρίαρχου και βιώσιμου κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και παγιοποιεί τα τετελεσμένα της ισραηλινής κατοχής, που κάνει το βίο αβίωτο σε εκατομμύρια Παλαιστινίους σε Γάζα και Δυτική Οχθη, συχνά δολοφονεί και φυλακίζει εφήβους και νέους. Πρόκειται για το ίδιο βάρβαρο καθεστώς που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και τα άλλα αστικά κόμματα στη χώρα μας, έχουν αναγάγει σε «στρατηγικό εταίρο» μέσα από τα διάφορα σχήματα που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων στην Ενέργεια και άλλους τομείς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ