Παρασκευή 5 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Φορολογία - σφήνα στον ανταγωνισμό με αμερικανικά και κινεζικά μονοπώλια

Γαλλία, Γερμανία και Πολωνία συντονίζονται για να περιορίσουν την κυριαρχία των αμερικανικών και κινεζικών ομίλων

ΠΑΡΙΣΙ.--

Την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να επιβληθεί φόρος 3% σε τεχνολογικούς επιχειρηματικούς κολοσσούς του διαδικτύου ενέκρινε χτες το γαλλικό Κοινοβούλιο, σε μια κίνηση που οξύνει τον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ, αλλά και την Κίνα, ενώ «προσπερνά» τη θέση της Γερμανίας, που επιδίωκε διεθνή συμβιβασμό στη φορολόγηση εταιρειών του διαδικτύου ανησυχώντας για αντίποινα απέναντι στις γερμανικές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο. Το νομοσχέδιο θα περάσει από τη Γερουσία την επόμενη βδομάδα, όπου αναμένεται να εγκριθεί.

Επί του παρόντος, εταιρείες με τεράστια κέρδη, όπως οι «Google», «Amazon», «Facebook», «Airbnb», «Uber» κ.ά., δεν πληρώνουν σχεδόν κανένα φόρο σε ευρωπαϊκές χώρες, ένα ζήτημα που συζητιέται συχνά στην ΕΕ αναζητώντας έναν παγκόσμιο καθορισμό της φορολογίας τους, ενώ συχνά επιβάλλονται και πρόστιμα από την ΕΕ σε αυτές τις εταιρείες. Το νομοσχέδιο αποσκοπεί να εμποδίσει τις πολυεθνικές να αποφύγουν τους φόρους με τη δημιουργία κεντρικών γραφείων σε χώρες της ΕΕ με χαμηλό φόρο.

Συγκεκριμένα, προβλέπει «συμβολικό» φόρο 3% επί των γαλλικών εσόδων σε ψηφιακές εταιρείες με συνολικά κέρδη άνω των 750 εκατ. ευρώ και σε εταιρείες με κέρδη στη Γαλλία πάνω από 25 εκατ. ευρώ. Ο φόρος επηρεάζει αμερικανικές, κινεζικές και ευρωπαϊκές εταιρείες που χρησιμοποιούν τα δεδομένα των χρηστών για πώληση διαδικτυακής διαφήμισης, και οι τεχνολογικές εταιρείες ήδη προειδοποιούν ότι θα οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος για τους καταναλωτές.

Το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών έχει εκτιμήσει ότι ο φόρος θα φέρει περίπου 500 εκατ. ευρώ ετησίως, αλλά θα πρέπει να αυξηθεί «γρήγορα». Επίσης η γαλλική κυβέρνηση πιέζει για μια διεθνή συμφωνία με τις 34 χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για τη φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών.

Συντονισμός απέναντι σε αμερικανικές και κινεζικές εταιρείες

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομίας της Γερμανίας, Πέτερ Αλτμάιερ, της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ, και της Πολωνίας, Γιάντβιγκα Εμίλιεβιτς, συντονίζονται για τη μεταρρύθμιση των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ, ώστε να επιτρέπονται οι μεγάλες συγχωνεύσεις ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων έναντι και των κινεζικών και ταυτόχρονα να μπαίνουν εμπόδια στην οικονομική κυριαρχία αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών. Οι προτάσεις τους αποσκοπούν στην ενίσχυση των ευρωπαϊκών εταιρειών στον παγκόσμιο ανταγωνισμό έναντι των ΗΠΑ και κυρίως της Κίνας, αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

Μετά την απόρριψη της συγχώνευσης των σιδηροδρόμων «Siemens» - «Alstom», που υποστήριζαν Γαλλία και Γερμανία, οι υπουργοί καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να λαμβάνει περισσότερο υπόψη τον ανταγωνισμό σε παγκόσμιο επίπεδο και να προστατεύσει τα στρατηγικά ευρωπαϊκά συμφέροντα». Ενδεικτικά, η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, επέκρινε την Κομισιόν ότι δεν εξέτασε τους Κινέζους ανταγωνιστές στην περίπτωση «Siemens - Alstom».

Μια άλλη κεντρική πρόταση στο έγγραφο των τριών υπουργών στοχεύει την αμερικανική κυριαρχία στην ψηφιακή οικονομία. Σε αυτή την περίπτωση ζητούν αυστηροποίηση των κανόνων συγχώνευσης, προκειμένου να περιορίσουν την ισχύ που έχουν οι αμερικανικοί κολοσσοί, όπως π.χ. η «Facebook», στην αγορά. «Μεγάλες εταιρείες της ψηφιακής οικονομίας προχωρούν σε "αρπαχτικές" εξαγορές μικρότερων εταιρειών με στόχο να εξαλείψουν δυνητικούς ανταγωνιστές και να προστατεύσουν την κυριαρχία τους», αναφέρεται στο έγγραφο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδρούν στη φορολόγηση κολοσσών του διαδικτύου στη Γαλλία(2019-07-12 00:00:00.0)
Επιχείρηση ισορροπιών για ένα «νέο παγκόσμιο ρόλο»(2017-09-30 00:00:00.0)
Χιλιάδες απολύσεις στο βωμό του κέρδους(2013-10-09 00:00:00.0)
«Γάμοι» και ανταγωνισμοί στους αιθέρες(2010-05-09 00:00:00.0)
Προς συγχώνευση μεγαθηρίων(2009-09-09 00:00:00.0)
Πρώτη τραπεζική συγχώνευση(1999-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ