Παρασκευή 5 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Διεκδικούν τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου

Από παλιότερη κινητοποίηση στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων
Από παλιότερη κινητοποίηση στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων
Κείμενο διαμαρτυρίας υπογράφουν πάνω από 70 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ), οι οποίοι απέναντι στο φάσμα της ανεργίας με την επικείμενη λύση των συμβάσεών τους αντιπαρατάσσουν ως αίτημα αιχμής τη μονιμοποίησή τους, με μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, με βάση και τις αυξημένες ανάγκες των ασθενών του νοσοκομείου.

Στο κείμενό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων:

«Πέντε μήνες πριν από τη λήξη της σύμβασής μας, η προοπτική είναι είτε η απόλυση όλων μετά τη λήξη της σύμβασης και η έλευση ιδιωτικού συνεργείου στο ΠΓΝΙ, είτε μια νέα προκήρυξη πανομοιότυπη με αυτή του 2017, όπως αποφάσισε ομόφωνα το ΔΣ του ΠΓΝΙ στις 6 Ιούνη. Και τα δύο ενδεχόμενα απορρίπτονται ως αρνητικά, τόσο για την κάλυψη των δικών μας αναγκών όσο και για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των ασθενών του ΠΓΝΙ σε καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη.

Μετά από 16 μήνες δύσκολων εργασιακών συνθηκών, που οξύνθηκαν με το άνοιγμα του 4ου κτιρίου και την αύξηση της προσέλευσης ασθενών στο ΠΓΝΙ, καλεσμάτων για υπομονή, υποσχέσεων για αυξημένη μοριοδότηση των ήδη εργαζόμενων, αλλά και δημιουργία ελπίδων για μετατροπή των συμβάσεών μας σε αορίστου χρόνου, η πραγματικότητα είναι ότι ήταν όλα ψέμα».

Οπως καταγγέλλουν οι συμβασιούχοι, το ΔΣ του νοσοκομείου στις 6 Ιούνη αποφάσισε να ζητήσει την προκήρυξη νέου διαγωνισμού με τον ίδιο αριθμό εργαζομένων χωρίς να εκτιμήσει την εμπειρία 16 μηνών και τις ανάγκες που έχουν προκύψει, χωρίς να θέτει το θέμα της αυξημένης μοριοδότησης για τους ήδη υπηρετούντες εργαζόμενους, δημιουργώντας τη δυνατότητα ακύρωσης της νέας προκήρυξης και ανοίγοντας το δρόμο στην έλευση ιδιωτικού συνεργείου. «Ακόμη όμως κι αν τελικά εκδοθεί νέα προκήρυξη, οι μισοί από εμάς θα μείνουμε άνεργοι λόγω ακριβώς της μη αυξημένης μοριοδότησης», επισημαίνουν.

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι ζητούν πρόβλεψη για αυξημένη μοριοδότηση όσων ήδη εργάζονται, εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το ζήτημα του απολυτηρίου όπως μπαίνει στην εισήγηση για τη νέα προκήρυξη και απαιτούν να μονιμοποιηθούν, με μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Αλληλεγγύη από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων

Τη «θαρραλέα συλλογική απόφαση των συμβασιούχων να ορθώσουν ανάστημα και να μιλήσουν δημόσια για όσα συμβαίνουν και όσα σχεδιάζονται για το μέλλον τους στο ΠΓΝΙ, από την παρούσα κυβέρνηση, τη διοίκηση του ΠΓΝΙ, αλλά και από την επερχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ» χαιρετίζει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων (ΕΚΙ).

«Αποδεικνύεται από τα γεγονότα ότι η λογική του χαμηλότερου κόστους με τη μέγιστη αποδοτικότητα, η λογική των επιχειρήσεων, που έχει γιγαντωθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα δημόσια νοσοκομεία, αποτελεί "κατάρα" για συμβασιούχους και μόνιμους υγειονομικούς, που βρίσκεται στον πυρήνα των θέσεων της ΝΔ για τη δημόσια Υγεία και είναι οδηγός των κατευθύνσεων της ΕΕ για αύξηση και επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, για χάρη της ανάπτυξης προς όφελος των λίγων», σημειώνει το ΕΚΙ και καλεί όλους τους συμβασιούχους του ΠΓΝΙ να ακολουθήσουν το παράδειγμα των 15 συμβασιούχων του ΟΑΕΔ ηλικίας 55 και άνω οι οποίοι, δύο μήνες πριν, με την ανυποχώρητη στάση τους και την εμπιστοσύνη που έδειξαν στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο ΠΓΝΙ, υποχρέωσαν την κυβέρνηση να τους επαναπροσλάβει όλους.

Κινητοποίηση σωματείων για το Νοσοκομείο Λήμνου

Μαχητική κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Λήμνου πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη με πρωτοβουλία των σωματείων του νησιού, ενάντια στις συνεχιζόμενες ελλείψεις σε προσωπικό.

Στη συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι του Νομαρχιακού Τμήματος Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, της Ενωσης Ιατρών του Νοσοκομείου, του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου.

Μετά τη συγκέντρωση, αντιπροσωπεία των σωματείων παρέδωσε ψήφισμα στον εκτελούντα χρέη διοικητή του νοσοκομείου, καταγγέλλοντας «τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, που ακολουθούν την πολιτική της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας (...) συναποφασίζουν και εφαρμόζουν την πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ, που οδηγεί σε μείωση των κρατικών δαπανών για την Υγεία, στη λειτουργία των νοσοκομείων με όρους επιχειρήσεων, στο σπρώξιμο των ασθενών στις ιδιωτικές υπηρεσίες Υγείας».

«Λαμβάνοντας υπόψη τις τραγικές ελλείψεις γιατρών στο νοσοκομείο του νησιού μας», επισημαίνουν, «μόνο ως ανέκδοτο μπορούν να εκληφθούν οι δηλώσεις υπουργών, κυβερνητικών παραγόντων και υποψήφιων βουλευτών ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο σήμερα είναι καλύτερη από πριν».

Τα σωματεία και οι φορείς του νησιού απαιτούν: Αμεση στελέχωση του νοσοκομείου με το μόνιμο ιατρικό και λοιπό προσωπικό που προβλέπει ο ισχύων οργανισμός λειτουργίας του. Νέο οργανισμό που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων ενός ακριτικού νησιού όπως είναι η Λήμνος. Κάλυψη του νοσοκομείου με τον απαραίτητο ιατρικό και τεχνολογικό εξοπλισμό. Λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org