Παρασκευή 5 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κινητοποιήσεις για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων

Νέα απεργία στις 11/7 προγραμματίζουν οι εργαζόμενοι στην «PD Solutions» (PDS, θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς), όπως αποφάσισαν στη Γενική Συνέλευσή τους, στη διάρκεια της προηγούμενης απεργίας τους που είχε καθολική συμμετοχή, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει να ζητήσουν να γίνει νέα συνάντηση με την εργοδοσία μέχρι τότε και τη μέρα της συνάντησης να γίνουν στάση εργασίας και νέα Γενική Συνέλευση, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω δράση τους. Σε περίπτωση που η εργοδοσία αρνηθεί, τότε θα πραγματοποιήσουν την απεργία. Το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής και η Σωματειακή Επιτροπή του στην PDS μεταξύ άλλων διεκδικούν: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Εξω τα «δουλεμπορικά» από την PDS. Αμεση πρόσληψη όλων των εργαζομένων απευθείας από την PDS. Να δοθούν αυξήσεις σε όλους τους συναδέλφους. Κανείς κάτω από 751 βασικό μισθό. Να αυξηθεί ο χρόνος του διαλείμματος σε 15 λεπτά για κάθε δύο ώρες εργασίας κ.ά.

Στη «Mellon Contact Services» οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν και χτες στάση εργασίας, συνέχεια των κινητοποιήσεών τους των τελευταίων τριών βδομάδων, με αίτημα την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους. Η σημερινή σύμβαση (που έχει λήξει και πλέον ισχύει το καθεστώς μετενέργειας) καλύπτει λιγότερους από τους μισούς. Από την επόμενη βδομάδα, το Σωματείο αναμένεται να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες για την οργάνωση της δράσης των εργαζομένων.

Να υπογραφεί άμεσα η επιχειρησιακή ΣΣΕ στη ΛΑΡΚΟ

Σε κλιμάκωση του αγώνα προσανατολίζεται το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα εάν μέχρι τις 10 Ιούλη δεν υπογραφεί η επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ), όπως έχει ήδη συμφωνηθεί με το ΔΣ της επιχείρησης. Σε μια τέτοια περίπτωση, το Σωματείο θα προχωρήσει σε Γενική Συνέλευση στις 11 Ιούλη, όπου θα αποφασιστεί η περαιτέρω αγωνιστική δράση.

Οπως ενημερώνει το Σωματείο, οι διαπραγματεύσεις για την ΕΣΣΕ «έκλεισαν και η Διοίκηση δεσμεύτηκε ότι θα κάνει θετική εισήγηση στο ΔΣ της ΛΑΡΚΟ, (...)», κάτι που έγινε στις 27 Ιούνη, με την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ να τοποθετούνται υπέρ της υπογραφής της. Ωστόσο, δύο μέλη του ΔΣ «ζήτησαν διευκρινιστικές απαντήσεις για ορισμένα θέματα της σύμβασης» και ορίστηκε νέο ΔΣ για χτες, προκειμένου να προχωρήσει στην τελική έγκριση και ψήφιση. Η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ ωστόσο ανέστειλε τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ.

Στο μεσοδιάστημα, μεσολάβησαν στοχευμένα δημοσιεύματα του αστικού Τύπου ενάντια στην υπογραφή της ΕΣΣΕ, καθώς και η παρέμβαση του ΤΑΙΠΕΔ, που ενώ μέχρι τώρα «δεν έχει παρέμβει για τη βιωσιμότητα της ΛΑΡΚΟ (...), τώρα με επιστολή ζητά εξηγήσεις για την ΕΣΣΕ, με εντολές και αυτό με τη σειρά του από το ίδιο το κεφάλαιο».

  • Στο μεταξύ, καθολική ήταν η συμμετοχή και στις χτεσινές στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες, των εργαζομένων στην εργολαβική εταιρεία «ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ ΕΠΕ», που δραστηριοποιείται στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Οι εργαζόμενοι μαζί με το Συνδικάτο Μέταλλου Φθιώτιδας έχουν ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Σήμερα θα κάνουν Γενική Συνέλευση για να αποφασίσουν την παραπέρα δράση τους.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org