Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερευνα για χάρη των επιχειρήσεων

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκη για την κοινοτική χρηματοδότηση της έρευνας

Στη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κοινοτική χρηματοδότηση της έρευνας μέσα από το 6ο Πρόγραμμα - Πλαίσιο, πήρε το λόγο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε τα εξής:

«Εχουμε μπροστά μας ένα πολύ σημαντικό κείμενο, το περιεχόμενο του οποίου δε θα προσδιορίσει μόνο τη χρηματοδότηση της έρευνας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά θα σηματοδοτήσει κατευθύνσεις και πρακτικές σε όλα τα κράτη - μέλη και ιδίως εκείνα που, όπως η Ελλάδα, πρακτικά δεν έχουν δικό τους εθνικό πρόγραμμα έρευνας.

Μια διαπιστωμένη αδυναμία της έρευνας στην ΕΕ είναι η χαμηλή χρηματοδότηση. Παρ' όλα αυτά, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το συνολικό προϋπολογισμό δεν απαντά στην ανάγκη για γενναία αύξηση της χρηματοδότησης και, δυστυχώς, η επιτροπή Βιομηχανίας, μολονότι πρόσθεσε δραστηριότητες, δεν αύξησε τον προϋπολογισμό.

Ενα δεύτερο σοβαρό θέμα είναι ο προσανατολισμός. Το σχέδιο που εξετάζουμε αφήνει λίγα περιθώρια για ελεύθερη έρευνα, η οποία δε θα δώσει μεν άμεσα εκμεταλλεύσιμα αποτελέσματα, θα συμβάλει όμως στην ανάπτυξη της γνώσης και θα προσφέρει τη βάση για εφαρμογές τις επόμενες δεκαετίες. Από αυτή την άποψη θεωρούμε ότι η πρόταση της επιτροπής Βιομηχανίας, για μείωση των δαπανών εκείνου του σκέλους του προγράμματος που δίνει κάποια περιθώρια ελευθερίας, δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θεωρούμε χωρίς σημασία τις προτεινόμενες προτεραιότητες.

Τρίτο μεγάλο θέμα είναι το ποιος θα καρπωθεί τις χρηματοδοτήσεις. Η δομή του προτεινόμενου προγράμματος είναι τέτοια που ευνοεί τις επιχειρήσεις άμεσα, αλλά και έμμεσα, αφού οι κατευθύνσεις είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους. Κατά την άποψή μας η έρευνα των επιχειρήσεων πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τα κέρδη τους και όχι από το δημόσιο προϋπολογισμό. Φοβόμαστε, παράλληλα, ότι μικρές ερευνητικές ομάδες θα έχουν δυσκολία να χρηματοδοτηθούν, αν και στο σημείο αυτό οι τροπολογίες της επιτροπής Βιομηχανίας θα διευκολύνουν.

Μια παρατήρηση για το πρόγραμμα Eyratom: Οσο επιφυλακτικός πρέπει να είναι κανείς για την ασφάλεια της πυρηνικής σχάσης, άλλο τόσο θα πρέπει να προσδοκά ότι η πυρηνική σύντηξη θα δώσει, μακροπρόθεσμα, λύση στον ενεργειακό εφοδιασμό. Από την πλευρά αυτή χαίρομαι γιατί η επιτροπή Βιομηχανίας προτείνει αύξηση της χρηματοδότησης για τον αντιδραστήρα ITER.

Τέλος, φοβάμαι ότι η συζήτηση για τα λεγόμενα «ηθικά θέματα» πήρε πολύ μεγαλύτερη έκταση από όσο θα έπρεπε και μάλλον αποπροσανατολιστικά έδρασε. Η δημόσια χρηματοδότηση της έρευνας δεν είναι το καταλληλότερο μέσο για να λύσει κανείς τέτοιου είδους προβλήματα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ