Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προϋποθέσεις για τη νίκη

Γρηγοριάδης Κώστας

Οταν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βάζουν στο κέντρο της δικομματικής διελκυστίνδας τους αγώνες των αγροτών, τίποτα το καλό δεν προμηνύεται για τα καυτά προβλήματα των ξωμάχων της ελληνικής γης. Μόνον αφελείς δεν μπορούν να διακρίνουν, ότι η δικομματική κόντρα γίνεται για να σκορπίσουν σύγχυση, αποπροσανατολισμό, διάσπαση, απογοήτευση, ηττοπάθεια και τελικά να περάσουν τα σχέδια ξεκληρίσματος και βίαιης προλεταριοποίησης των περισσότερων αγροτών. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιχειρούν επιπλέον να συγκαλύψουν τις εγκληματικές ευθύνες τους για το ξερίζωμα του αγροτικού πληθυσμού, αφού αυτοί κυβερνούν εδώ και δεκαετίες και έχουν συνεργαστεί ανοιχτά και με τις Βρυξέλλες. Αυτοί αναντίρρητα ευθύνονται και πρέπει να πληρώσουν. Οι αγρότες δεν πρέπει να πέσουν στις δεκάδες παγίδες και τα «αντιμπλόκα» που τους στήνουν στο δρόμο του αγώνα που διάλεξαν. Να άρουν κάθε εμπιστοσύνη απέναντι στα δύο μεγάλα κόμματα και να γυρίσουν τις πλάτες τους στα ψέματα και τις απάτες τους. Ας μην περιμένουν «σωτήρες» και «προστάτες». Η μάχη επιβίωσης είναι δική τους υπόθεση και μόνον αν το πιστέψουν θα νικήσουν. Παλλαϊκή συμμετοχή, συντονισμός με τους άλλους παραγωγούς και τους αγρότες από όλη τη χώρα, συμπαράταξη με τους εργαζόμενους των πόλεων, είναι τα ακατανίκητα όπλα τους. Τώρα έχουν και την πείρα για τη «σώφρονα» και αποτελεσματική χρησιμοποίησή τους.

Η ΜΙ5 και το BBC

Από το 1930 και μέχρι το 1980 οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν στενά το BBC και κατέγραφαν τα φρονήματα των εργαζομένων σ' αυτό. Αυτό αποκαλύπτεται τώρα από τη δημοσιοποίηση των αρχείων της ΜΙ5, της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Βρετανίας. Το δημοσιογραφικό και διοικητικό προσωπικό του BBC παρακολουθούνταν στενά από τις μυστικές υπηρεσίες και, μάλιστα, με τη βοήθεια της διεύθυνσης του σταθμού. Οσοι έδειχναν συμπάθεια προς τον κομμουνισμό και την Αριστερά, το φιλειρηνικό και αντιπολεμικό κίνημα γενικότερα, απομονώνονταν και στην πορεία απομακρύνονταν.

Γράφουμε, ότι όλα αυτά γίνονταν μέχρι το 1980, γιατί μέχρι τότε φτάνουν τα δημοσιοποιηθέντα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών. Δε νομίζουμε, όμως, ότι και μετά άλλαξαν τα πράγματα...

Περί ποιοτικών προϊόντων

Αραγε, τι εννοούσε ο υφυπουργός Γεωργίας, όταν δήλωνε χτες ότι οι αγρότες πρέπει να στραφούν στην καλλιέργεια ποιοτικών προϊόντων; Ο ίδιος, πάντως, δεν έκανε καμιά επεξήγηση. Γι' αυτό και θεωρούμε σκόπιμο να του απευθύνουμε ορισμένα ερωτήματα: Πρώτον, το ελληνικό βαμβάκι και ο ελληνικός καπνός δεν είναι ποιοτικά προϊόντα και γιατί; Δεύτερον, αν τα ίδια προϊόντα προσφέρονταν στα μεγάλα μονοπώλια, είτε με τις εξευτελιστικές τιμές, που τα βρίσκουν στον λεγόμενο Τρίτο Κόσμο, είτε με τις τεράστιες επιδοτήσεις, που δίνει η αμερικανική κυβέρνηση, θα ήταν ποιοτικά; Τρίτον, ποια άλλα προϊόντα είναι ποιοτικά και γιατί; Τέταρτον, γιατί η κυβέρνηση δε λέει συγκεκριμένα στους αγρότες, τι και πώς να το καλλιεργήσουν; Πέμπτον, γιατί δεν παίρνει συγκεκριμένες ευθύνες για ό,τι συνεπάγονται οι όποιες, προτεινόμενες από την ίδια, αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών;

Δεν περιμένουμε, βέβαια, απαντήσεις. Γνωρίζουμε πολύ καλά, όπως το γνωρίζει και ο κ. Αργύρης, ότι δε φταίει η ποιότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων για τα τραγικά αδιέξοδα, στα οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες της χώρας μας. Η εντεινόμενη φιλομονοπωλιακή πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης είναι η αιτία. Το γεγονός, πως το μεγάλο κεφάλαιο τα θέλει όλα πλέον δικά του. Και τις πρώτες ύλες σε εξευτελιστικές τιμές, και το άπλωμα της δράσης του στον αγροτικό τομέα, και τα χρήματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής σε περισσότερο προσοδοφόρους γι' αυτό τομείς, κλπ., κλπ.

ΕΕ και καπνά

Και ακόμη μια ερώτηση για τον κ. Αργύρη: Ασφαλώς και θα γνωρίζει, ότι το σύνολο της κοινοτικής παραγωγής καπνών (μαζί και της Ελλάδας) καλύπτει μόλις το 20% των αντίστοιχων αναγκών (της Ελλάδας μόνο το 5%), ενώ το υπόλοιπο καλύπτεται με εισαγωγές από τις ΗΠΑ. Και είναι ολοφάνερο, ότι ο όποιος περιορισμός της καπνοκαλλιέργειας στις χώρες της ΕΕ θα συμπληρωθεί με αντίστοιχες εισαγωγές. Τι στο καλό έχουν, λοιπόν, τα αμερικανικά καπνά και δε συμπεριλαμβάνονται στην «αντικαπνιστική εκστρατεία» της ΕΕ; Μήπως, έχουν τέτοια... ποιοτικά χαρακτηριστικά, που δε βλάπτουν την υγεία;

Απλώς, ρωτάμε...

Τα... χρηματιστηριακά

Γρηγοριάδης Κώστας

ANTE KAI με κάποιο τρόπο, τέλος πάντων, εγκρίνεται η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη ΔΕΚΑ. Αντε και η επιτροπή βγάζει πόρισμα. Τι θα γίνει;

Απλούστατα (υποθετικά πάντα) θα μάθουμε ποιοι από την κυβέρνηση ωφελήθηκαν και πώς από το φιάσκο του Χρηματιστηρίου. Με τα λεφτά του κοσμάκη, όμως, που άκουγε τον Παπαντωνίου κι έβαζε τα χρήματά του στη Σοφοκλέους, τι θα γίνει;

Διότι, τα τελευταία, δε χρειαζόμαστε καμιά εξεταστική και καμιά επιτροπή για να μας πει τι έγιναν. Ξέρουμε και ποιοι τα πήραν και τι τα κάνουν. Το θέμα είναι, πως, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε φυσικά η Νέα Δημοκρατία έχουν θέληση να «αγγίξουν» τους μεγάλους αετονύχηδες της χρηματαγοράς.

Αυτή η ιστορία μπορεί μεν να «βολεύει» την αστυνομικής έμπνευσης αντιπολίτευση, που αναγκαστικά (ελλείψει ουσιαστικών πολιτικών διαφορών) ασκεί η Νέα Δημοκρατία, αλλά στην ουσία της «καίει» και κανείς δεν τη θέλει.

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΑ, τουλάχιστον, έχει δίκιο ο Σημίτης. «Δεν υπάρχει χώρος για προσωπικές στρατηγικές», δήλωσε αναφορικά με την Ολυμπιάδα του 2004! Μην ξεχνάτε, ότι είναι ανακατεμένος και ο Βενιζέλος στην υπόθεση, οπότε για χώρο, ούτε λόγος...

Βεβαίως, όλο και βρίσκει κάπου να χωθεί από εδώ κι από 'κει η Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη. Βλέπετε, μεταξύ άλλων, διατηρεί και τη σιλουέτα της, οπότε... χωράει.

Πάντως, να μην απορούν οι ιθύνοντες της Ολυμπιάδας, που μόλις το ένα τρίτο από τους (ούτως ή άλλως λίγους) που είχαν δηλώσει εθελοντές για την Ολυμπιάδα, ασχολείται με την όλη ιστορία.

Με τόσα που ακούν οι άνθρωποι, με τα δισεκατομμύρια και τους παχυλούς μισθούς να κάνουν «πάρτι» στον οργανισμό, δικαίως αισθάνονται (επιεικώς) χαζοί, που δουλεύουν τσάμπα.

Ακόμα και ο Χριστόδουλος να τους τάξει θέση στον Παράδεισο - μετά την επιστράτευσή του από τη Γιάννα Αγγελοπούλου - δε βλέπουμε να καλυτερεύουν τα πράγματα.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Κηρύγματα υποταγής

«Να λοιπόν που το Αφγανιστάν δεν έγινε το "νέο Βιετνάμ" της Αμερικής. Οπως προηγουμένως δεν είχε γίνει ούτε το Κοσσυφοπέδιο, ούτε το Ιράκ, παρά τα όσα είχαν προκαταβολικώς διακηρυχτεί από την παιδική χορωδία του αντιαμερικανισμού». Ετσι ακριβώς, σαν οπαδός ποδοσφαιρικής ομάδας, που μιλάει για κάποια νίκη της, ξεκινάει το άρθρο του στο κυριακάτικο «Βήμα» ο Ι. Πρετεντέρης. Πλημμυρισμένος από «γηπεδικό» ενθουσιασμό δείχνει να μη συγκρατείται σε όλο το άρθρο και ανάμεσα στα τόσα... οπαδικά, γράφει επίσης και πως το «περίφημο αντιπολεμικό κίνημα κινδυνεύει να μείνει χωρίς δουλειά προτού ακόμη δημιουργηθεί».

Και παρακάτω, πιστεύοντας πως ο διαιτητής σφύριξε τη λήξη, παίρνει φόρα και πλέον «μπαίνει στο γήπεδο» παραληρώντας... «Να λοιπόν που για άλλη μια φορά μετά το Ιράκ και το Κοσσυφοπέδιο, ο μέσος πολίτης μπορεί να ξεχωρίσει ποιοι τον ενημέρωναν πραγματικά, ποιοι μιλούσαν με γνώση, ακριβείς πληροφορίες, ψύχραιμες εκτιμήσεις, υπευθυνότητα και ποιοι τον τάιζαν κουτόχορτο, του πουλούσαν αρλούμπες γεμιστές». Καλή η ασπίδα του ύφους του υπερενθουσιώδη οπαδού μετά το γκολ, αλλά μάλλον καρφώνεται εύκολα τόσο ο Πρετεντέρης όσο και όλοι εκείνοι που θα ήθελαν να φτιάξουν στα γρήγορα τέτοια συλλογική συνείδηση στη χώρα. Εκείνοι που μπροστά τους οι λογής Πρετεντέρηδες βάζουν όλη τους την τέχνη της διαμόρφωσης της πραγματικότητας για να περάσουν πρώτοι στις εξετάσεις της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Αυτοί όλοι ξέρουν καλά πως «ο αγώνας δεν τελειώνει αν δεν τραγουδήσει η χοντρή κυρία...» ή με απλή εξωγηπεδική διάλεκτο πως κανένας πόλεμος δεν τέλειωσε όσο οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις σχεδιάζουν καινούρια εγκλήματα σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Αλλος είναι ο καημός τους και γι' αυτό βάζουν τόση τέχνη. Ο καημός τους είναι πως έχουν αποστολή να μας κάνουν να συνηθίσουμε. Να πιστέψουμε πως είναι δυνατόν να γίνεται πόλεμος και εμείς «να την κάνουμε...»! Πως είναι δυνατόν να συνηθίσουμε την ιδέα και να λέμε και να γράφουμε, όπως συγκεκριμένοι άθλιοι, ότι «δεν είναι δα και γενοκτονία» καμιά χιλιάδα σκοτωμένοι Αφγανοί, μερικές χιλιάδες Σέρβοι, άλλες τόσες και περισσότεροι Ιρακινοί! Πως είναι δυνατόν να αποφασίζουν οι ΗΠΑ πότε θα δολοφονήσουν μερικές χιλιάδες παιδιά όπως έκαναν στο Κοσσυφοπέδιο, όπως κάνουν στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και να μην «τρέχει τίποτα...»! Πως είναι δυνατόν να πιστέψουμε ότι μπορεί και να μη μας αφορούν τα εγκλήματα, ακόμα και όταν με τον έναν ή άλλον τρόπο η κυβέρνησή μας (περνώντας και αυτή τις δικές της ανάλογες εξετάσεις) φροντίζει για την εμπλοκή μας! Πως είναι δυνατόν να μη νιώθουμε απειλούμενοι οι ίδιοι κάθε φορά που οι ιμπεριαλιστές βάζουν στην κληρωτίδα των σχεδίων τους τις λεγόμενες «ύποπτες χώρες»! Πως είναι δυνατόν να μπολιαζόμαστε στο όνομα της ασφάλειας με μόνιμη ανασφάλεια!

Δεν είναι λοιπόν ότι βιάζονται να θριαμβολογήσουν πριν της ώρας τους οι διάφοροι Πρετεντέρηδες. Είναι ότι βιάζονται ακριβώς να επιβάλουν τη βολική πραγματικότητα του υποταγμένου. Στο χέρι των λαών είναι όχι μόνο η αποκάλυψη, αλλά και η οριστική ανατροπή τους.


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Τα τελευταία δέκα χρόνια...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το 1992 η λαϊκοδημοκρατική κυβέρνηση του Αφγανιστάν ανατρέπεται από τους -κατά τον Ρ. Ρίγκαν- «ιερούς πολεμιστές» και ο Μπ. Ραμπανί, αρχηγός τότε των μουτζαχεντίν, εισέρχεται τροπαιοφόρος στην Καμπούλ. Οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, το Πακιστάν, η Σαουδική Αραβία, κλπ., κλπ., σπεύδουν να χαιρετίσουν «τους νικητές της πίστης και της ελευθερίας». Δικαιολογημένα, βέβαια, αφού είχαν ξοδέψει τεράστια ποσά, τα προηγούμενα χρόνια, για την πολύμορφη ενίσχυση και τον εξοπλισμό τους.

Δεν πέρασε λίγος καιρός, όμως, και ξεσπά ένας άγριος εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στις διάφορες φατρίες και τους οπλαρχηγούς του συνονθυλεύματος των μουτζαχεντίν. Η κατάσταση δεν ευνοεί την προώθηση των αμερικανικών σχεδίων και επιδιώξεων και μπαίνει άλλο σχέδιο σε εφαρμογή. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες πακιστανικές και σαουδαραβικές, ρίχνουν το βάρος του υπέρ των Ταλιμπάν, ένα μικρό τότε φανατικό κίνημα ιεροσπουδαστών, που έδρευε στις «μαντράσες» (μουσουλμανικά σχολεία στα σύνορα Πακιστάν - Αφγανιστάν, που φτιάχτηκαν κατά εκατοντάδες με σαουδαραβική κύρια χρηματοδότηση, για να στρατολογούν «μαχητές» για τους μουτζαχεντίν). Αποκαμωμένος ο αφγανικός λαός από τον πολύχρονο εμφύλιο πόλεμο βλέπει τους Ταλιμπάν ως σωτήρες και χωρίς καμιά μάχη, οι τελευταίοι μπαίνουν στην Καμπούλ, το 1994. Μαζί τους είναι και ο μισθοφόρος της CIA Οσάμα μπιν Λάντεν, με αρκετούς άλλους Σαουδάραβες, Αιγύπτιους, Υεμενίτες, κλπ, κλπ. Ο Μπ. Ραμπανί αποσύρεται στο Βόρειο Αφγανιστάν με όσους του απέμειναν πιστοί. Αμέσως, το Πακιστάν, η Σαουδική Αραβία και το Εμιράτο του Κατάρ αναγνωρίζουν τη νέα κυβέρνηση.

... του Αφγανιστάν

Στην αρχή, τα πράγματα πήγαιναν καλά, για τις ΗΠΑ. Μεγάλες αμερικανικές και άλλες πετρελαϊκές εταιρίες κάνουν συμφωνίες με τους Ταλιμπάν, για την κατασκευή αγωγών μεταφοράς του πετρελαίου και φυσικού αερίου, που θα περάσουν από τη χώρα. Οι «μπούρκες» και τα υπόλοιπα δεν τους πείραζαν τότε. Τα πράγματα «στραβώνουν», όμως, όταν ο Σαουδάραβας φανατικός μουσουλμάνος και πρώην μισθοφόρος της CIA στρέφεται ενάντια στην παρουσία Αμερικανών στρατευμάτων στην «ιερή γη» της Σαουδικής Αραβίας και καταγγέλλει τη βασιλική οικογένεια της τελευταίας και προνομιακό σύμμαχο των ΗΠΑ, ως «διεφθαρμένη και ξεπουλημένη στους απίστους». Οι μικροϊμπεριαλιστικές επιδιώξεις και ανταγωνισμοί των κυρίαρχων δυνάμεων των μουσουλμανικών και άλλων χωρών της περιοχής (Πακιστάν, Σαουδική Αραβία, Ινδία, κλπ.) περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση και οι μεγάλες εταιρίες αποσύρονται. Το ρίσκο κρίνεται πολύ μεγάλο για τέτοιας έκτασης επενδύσεις. Αρχίζουν να ακούγονται επικριτικές φωνές, για το θεοκρατικό καθεστώς των Ταλιμπάν και ο μπιν Λάντεν κατονομάζεται τρομοκράτης.

Ολ' αυτά γίνονται μέχρι το 1998 - 99. Για να ξεκινήσει, μετά τις 11 Σεπτέμβρη 2001, η νέα, δραματική φάση της ιστορίας του πολύπαθου αφγανικού λαού και να ξαναδεί στην εξουσία της χώρας του, τον Μπ. Ραμπανί, πιθανώς μαζί και με τον πρώην βασιλιά, πάλι με την απλόχερη βοήθεια των Αμερικανών και άλλων ιμπεριαλιστών. Μια φάση, που τούτη τη φορά, βέβαια, είναι ενταγμένη σ' ένα πολύ ευρύτερο σχέδιο επιβολής των ιμπεριαλιστικών τρομοκρατικών επιδιώξεων, τόσο στην περιοχή της ευρασίας, όσο και σ' όλο τον πλανήτη.

Και ναρκωτικά

Και επειδή πολλά λέγονται και γράφονται για την αφγανική παραγωγή ναρκωτικών, παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από πρόσφατο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Δε Σάντεϊ Τέλεγκραφ»: Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, «η μεγαλύτερη ποσότητα ναρκωτικών παράγεται σε προπύργια της Βόρειας Συμμαχίας, όπως στην περιοχή Μπαντακσάν, η οποία είναι "υπεύθυνη" για το 83% της σοδειάς οπίου της περασμένης χρονιάς στη χώρα».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ματαιοπονούν

Με συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, επανέφερε τη συζήτηση που αφορά στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος, προαναγγέλλοντας την επίσημη «πρεμιέρα» της τον ερχόμενο Φλεβάρη. Τα όσα είπε καταδεικνύουν πως η ερχόμενη εαρινή «εφόρμηση» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στο εκλογικό σύστημα δε θα γίνει από θέση παραδοχής του καλπονοθευτικού χαρακτήρα του συστήματος που σήμερα ισχύει - με τη σύμφωνη γνώμη βεβαίως και της ΝΔ - και για τη διόρθωσή του. Αντιθέτως, ο Κ. Σκανδαλίδης μάς προϊδέασε για αλλαγές επί το αντιδραστικότερον, αλλαγές που θα αποβλέπουν στην ισχυροποίηση παραπέρα του δικομματικού πολιτικού συστήματος και θα συμβάλλουν στην προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Η καθιέρωση της απλής αναλογικής απορρίπτεται από την κυβέρνηση μετά βδελυγμίας. Κι ας είναι το μοναδικό εκλογικό σύστημα που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ισοτιμία της ψήφου όλων των Ελλήνων πολιτών, να αποτυπώσει και να εκφράσει σε επίπεδο Βουλής τη θέληση του ελληνικού λαού στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ανεξάρτητα από το πώς αυτή διαμορφώνεται στα πλαίσια της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, όπου αναντίρρητα κάποιοι δίνουν τη μάχη με ασύγκριτα καλύτερους όρους, με αποτελεσματικότερα όπλα, αφού έχουν την οικονομικοπολιτική εξουσία. Αλλωστε, είναι αυτό ακριβώς που απεύχονται, η αποτύπωση της λαϊκής βούλησης με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια. Το απέδειξαν κατά την πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος και άλλες φορές στο παρελθόν, όταν απέρριπταν με ζηλευτή σύμπνοια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τις προτάσεις του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων για καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Σήμερα, ο υπουργός Εσωτερικών υπεραμύνεται της καθιέρωσης ενός μεικτού, ως επί το πλείστον πλειοψηφικού, εκλογικού συστήματος και επικαλείται διάτρητα, σαθρά επιχειρήματα, που δεν αντέχουν καμία σύγκριση με τα επιχειρήματα που συνοδεύουν την πρόταση για την απλή αναλογική. Πέραν του ότι αυτή αποτελεί λαϊκό δικαίωμα και γι' αυτό πάγιο αίτημα του λαϊκού κινήματος επί χρόνια. Κι αυτό γιατί μόνο ένα τέτοιο σύστημα, κατά βάση πλειοψηφικό, ενδείκνυται για ακόμη μεγαλύτερη αλλοίωση της λαϊκής βούλησης. Για να καταφερθεί συντριπτικό πλήγμα στα μικρότερα κόμματα, οι ψηφοφόροι των οποίων θα γίνουν αποδέκτες πρωτόγνωρου εκβιασμού συνειδήσεως για την παραπέρα ενίσχυση του δικομματισμού. Για να κλείσει ο δρόμος προς τη Βουλή και άλλων ανθρώπων αγωνιστών, κομμουνιστών και μη.

Ευελπιστούν, οι πολιτικοί εκπρόσωποι της αστικής τάξης, και με τη βοήθεια του εκλογικού συστήματος, να μειώσουν την πολιτική επιρροή του ΚΚΕ, στοχεύοντας κυρίως - και με αυτό τον τρόπο - στην ανακοπή της ίδιας της ανοδικής πορείας του λαϊκού κινήματος. Ματαιοπονούν. Το ΚΚΕ, ο ίδιος ο λαός, θα απαντήσει στις αντιδημοκρατικές τους μεθοδεύσεις εντείνοντας την πάλη του για την ανατροπή της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και αυτό θα γίνει πράξη όσα καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα κι αν ανακαλύψουν κι εφαρμόσουν.

Αγρότες

Δούλευε

είλωτα της γης

σκάψε βαθιά

το χώμα

κι άσε τα λόγια

της οργής,

βουβό κράτα

το στόμα,

μη λες πως λιώνεις

στη δουλιά

κι αμείβεσαι

με λίγα,

ε, και που τρως

ψωμί κι ελιά

πολύ είναι

κολίγα!

* * *

Δούλευε

σκλάβε ολημερίς

με κρύο

ή λιοπύρι

και μη ζητάς

μην καρτερείς

να δεις ποτέ

χαΐρι,

σ' αυτό εδώ

το καθεστώς,

μάθε, αν δεν ξέρεις,

κάτι,

εσύ μοχθείς

κι ο προεστός,

τ' αφεντικό

εισπράττει!


Ο οίστρος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ