Η ηγεσία της ΝΔ αποφάσισε να προχωρήσει τελικά στην κατάθεση της πρότασης για Εξεταστική Επιτροπή, ώστε να έχει ένα «αντιπολιτευτικό όπλο» στα χέρια της που να το χρησιμοποιεί όποτε και όπως βολεύει τις κομματικές ανάγκες της. Ταυτόχρονα, η κίνηση αυτή, την παραμονή της κατάθεσης του προϋπολογισμού του 2002, διευκολύνει και τον αποπροσανατολισμό των λαϊκών μαζών.
Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου ήταν φανερή η απεγνωσμένη προσπάθεια των στελεχών του κόμματος να αποσυνδέσουν την κίνηση αυτή με το σημερινό κλίμα και την πορεία της Σοφοκλέους, ακριβώς για να προλάβει κατηγορίες ότι «υπονομεύει την ανοδική πορεία» του Χρηματιστηρίου... «Οποιοι προσπαθήσουν να συνδέσουν τη στάση της ΝΔ με την πορεία του, είναι εκείνοι που στο παρελθόν επιδίωξαν να το χειραγωγήσουν προς ίδιον πολιτικόν -και όχι μόνον- όφελος», είπε ο Πρ. Παυλόπουλος. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι η ΝΔ ήταν περίπου υποχρεωμένη να το κάνει εξαιτίας του εισαγγελικού αιτήματος για διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ επισήμανε ότι κατατίθεται πρόταση για Εξεταστική και όχι Προανακριτική Επιτροπή, προκειμένου να διερευνηθεί το τι έχει συμβεί και μόνο αν προκύψουν στοιχεία θα κινηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας δεν έχασε βέβαια την ευκαιρία και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «στέκεται μικρόψυχα και μίζερα απέναντι στις θετικές εξελίξεις της οικονομίας και επιλέγει την περίοδο που κατατίθεται ένας θετικός προϋπολογισμός -ο πρώτος σε ευρώ- για να επιχειρήσει και πάλι να δημιουργήσει όρους υπονόμευσης της θετικής πορείας στην οικονομία»!.
H πρόταση για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής βασίζεται σε έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από μήνυση που είχε καταθέσει ο Μ. Εβερτ για τη δράση της ΔΕΚΑ (Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών) στο Χρηματιστήριο την περίοδο πριν τις εκλογές.
Σύμφωνα με την πρόταση των βουλευτών της ΝΔ από τη σχετική δικογραφία που σχηματίστηκε προκύπτουν στοιχεία που σχετίζονται «με μέλος της κυβέρνησης και υφυπουργούς για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους». Οι βουλευτές της ΝΔ «φωτογραφίζουν» τον νυν υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη που τότε ήταν αρμόδιος για τη ΔΕΚΑ και αναφέρουν ότι «στις συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου σε διάστημα 20 ημερών προ των βουλευτικών εκλογών του 2000 η ΔΕΚΑ προέβη σε αγορές μετοχών ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΕΛΠΕ και Εμπορικής Τράπεζας αξίας 246 δισ. δρχ. περίπου». Υπογραμμίζουν ότι οι παραπάνω μετοχές συμμετέχουν στη διαμόρφωση του γενικού δείκτη κατά 35, 96% και «χειραγωγώντας έτσι προς τα πάνω τις τιμές των μετοχών αυτών, επηρέαζαν σημαντικά το γενικό δείκτη τιμών του Χρηματιστηρίου». Οι βουλευτές της ΝΔ καταγγέλλουν ότι τις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις προ των εκλογών η ΔΕΚΑ πραγματοποίησε αγορές μετοχών αξίας 147 δισ. δρχ. περίπου, αγορές που δε συνέχισε μετά τις εκλογές.
Η εκτίμηση των βουλευτών είναι ότι με τα παραπάνω έγινε «χρηματιστηριακή απάτη μέσω της χειραγώγησης των τιμών συγκεκριμένων μετοχών για τη δημιουργία διόγκωσης της χρηματιστηριακής αγοράς», προκειμένου να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ καλή εικόνα του Χρηματιστηρίου προεκλογικά και να αποκομίσει τα ανάλογα εκλογικά οφέλη.
Η πρόταση θα εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και για να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή απαιτείται απόφαση της πλειοψηφίας των παρόντων βουλευτών, πλειοψηφίας που δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 120 βουλευτών.