Παρασκευή 21 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οργανωμένες ξεναγήσεις στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών

litsameli@gmail.com" target="_blank">class="imageCopyright">litsameli@gmail.com

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανοίγει και πάλι τις πύλες του στο ευρύ κοινό και δίνει τη δυνατότητα σε όλους να το γνωρίσουν μέσα από την Ιστορία και την Τέχνη, με οργανωμένες ξεναγήσεις στο χώρο των Προπυλαίων από μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ιδρύματος, υπό την επιστημονική εποπτεία του αναπληρωτή καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης Δημήτρη Παυλόπουλου.

Τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, εμβληματικός τόπος μνήμης της πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους, λειτούργησε όχι μόνο ως χώρος της Ανώτατης Εκπαίδευσης αλλά και ως αγαπητό σημείο συνάντησης, με τον περίβολό του να προσφέρεται ανά εποχές ως σημείο πολιτικών και άλλων κινητοποιήσεων. Γνώρισε στιγμές τελετουργικές (ανιδρύσεις ανδριάντων και στηλών, επετειακές εκδηλώσεις), χωρίς να το αφήσουν ανέπαφο οι ιστορικές συνθήκες.

Φέτος το Πανεπιστήμιο Αθηνών γιορτάζει τρεις επετείους: Τα 180 χρόνια από τη θεμελίωση του νεοκλασικού μεγάρου του, σε σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Κρίστιαν Χάνσεν (1803 - 1883), 160 χρόνια από την εκτέλεση της συμβολικής ζωφόρου των Προπυλαίων του σε σχέδια του Βιεννέζου ζωγράφου Καρλ Ραλ (1812 - 1865) και 130 χρόνια από την ολοκλήρωσή της, η οποία οφείλεται στον Γερμανό ζωγράφο Εντουαρντ Λεμπιέτσκι (1862 - 1915). Συμπληρωματικός της αρχιτεκτονικής και της ζωγραφικής του, ο εξωτερικός γλυπτός διάκοσμός του περιλαμβάνει την ηρωική μορφή του Ρήγα Φεραίου, τον πατριάρχη Γρηγόριο Ε', τον Αδαμάντιο Κοραή, τον Βρετανό Γλάδστωνα, τον Ιωάννη Καποδίστρια και τις στήλες των πεσόντων φοιτητών κατά τον πόλεμο του 1897 και κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, μαζί με έργα σημαντικών Ελλήνων γλυπτών του 19ου αιώνα.

Για τη συμμετοχή στις ξεναγήσεις απαραίτητη είναι η ονομαστική δήλωση στην ανοιχτή ψηφιακή πλατφόρμα http://visit.uoa.gr.


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org