Σάββατο 15 Ιούνη 2019 - Κυριακή 16 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Διαμαρτυρία ενάντια στην αντικομμουνιστική εκστρατεία

Από τη διαμαρτυρία έξω από την πολωνική Βουλή
Από τη διαμαρτυρία έξω από την πολωνική Βουλή
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη νέα προσπάθεια που εξελίσσεται στην Πολωνία να ποινικοποιηθεί η κομμουνιστική δράση, μέσω αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα, πραγματοποίησαν την Τετάρτη έξω από την πολωνική Βουλή το ΚΚ Πολωνίας και η Καμπάνια «Κόκκινη Ιστορία», που στόχο έχει τη διατήρηση της μνήμης του εργατικού κινήματος.

Οπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της «Κόκκινης Ιστορίας», το χαρακτηριστικό άρθρο του ΠΚ 256 με την τροποποίησή του «θα αξιοποιηθεί για να ποινικοποιηθεί συνολικά η κοινωνική διαμαρτυρία και να σέρνονται αγωνιστές στα δικαστήρια για τις πολιτικές τους ιδέες, γιατί φοράνε μπλούζες με κομμουνιστικά σύμβολα, γιατί οργανώνουν επιστημονικά συνέδρια. Για τις αρχές η καταδίκη του φασισμού είναι ένα πρόσχημα για να αυστηροποιήσουν τις ποινές εναντίον όσων αντιπαλεύουν το σύστημα». Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν αρκετά νομικά μέτρα για να καταπολεμηθούν οι φασιστικές ομάδες, και πρώτα απ' όλα το κράτος να σταματήσει να τις υποστηρίζει, σπονσοράροντας πορείες και συναντήσεις που δοξάζουν τους εγκληματίες πολέμου, να σταματήσει όσους προωθούν λογικές εθνοκάθαρσης, να σταματήσει να χρηματοδοτεί υποτιθέμενες "πατριωτικές οργανώσεις" που στην πραγματικότητα είναι νεοφασιστικές».

Οι εκπρόσωποι του ΚΚ Πολωνίας υπενθύμισαν ότι με το άρθρο 256, πριν από 10 χρόνια, επιχειρήθηκε η απαγόρευση του Κόμματος, κάτι που τότε μπλοκαρίστηκε στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο. Τόνισαν ακόμα ότι «με τις τωρινές αλλαγές σε διάφορα επίπεδα, με την κατάταξη του κομμουνισμού στα "ολοκληρωτικά συστήματα", αυστηροποιούν τη δίωξη της κομμουνιστικής ιδεολογίας, της κατοχής συμβόλων και εικόνων και οποιουδήποτε άλλου υλικού, και αυξάνουν τις ποινές στα 3 χρόνια». Επίσης υπενθύμισαν ότι τα τελευταία χρόνια το συγκεκριμένο άρθρο χρησιμοποιήθηκε ενάντια στην πάλη του ΚΚ Πολωνίας και των μελών της Συντακτικής Επιτροπής της εφημερίδας του, «Brzask», σε δίκη που κράτησε τριάμισι χρόνια. Ακόμα, σημειώθηκε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί και ενάντια στο ζήτημα της λεγόμενης «αποκομμουνιστικοποίησης» των ονομασιών δρόμων και τοποθεσιών, που έχει σε ένα βαθμό αποτραπεί μέχρι τώρα και έχει υπάρξει αντίδραση στην παραχάραξη της Ιστορίας.

Οι διοργανωτές της συγκέντρωσης δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν Κομμουνιστικά Κόμματα και Οργανώσεις Νεολαίας τους, για τις διαμαρτυρίες που οργάνωσαν σε πολωνικές πρεσβείες σε πολλές χώρες και την έκδοση δηλώσεων αλληλεγγύης που έστειλαν. Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ πρωτοστάτησε στην καταγγελία της αντικομμουνιστικής εκστρατείας στην Πολωνία και στην αλληλεγγύη στους διωκόμενους κομμουνιστές κατά τη διάρκεια της δίκης, ενώ τη Δευτέρα αντιπροσωπεία του Κόμματος με επικεφαλής τον Κ. Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτή, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στην πολωνική πρεσβεία στην Αθήνα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org