Τετάρτη 12 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
«Αμερικανικό» ενδιαφέρον για την «επόμενη μέρα»

Η χούντα στο Σουδάν συνεχίζει την καταστολή και το παζάρι
Η χούντα στο Σουδάν συνεχίζει την καταστολή και το παζάρι
ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Την προώθηση των αμερικανικών γεωπολιτικών συμφερόντων στο Σουδάν και την ευρύτερη περιοχή με αφορμή την εντεινόμενη αντιπαράθεση δυνάμεων της αντιπολίτευσης με το «Μεταβατικό Συμβούλιο Στρατιωτικών» του Σουδανού στρατηγού Α. Φ. Μπουρχάν στο Χαρτούμ θα επιδιώξει τις επόμενες μέρες ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Αφρική, Τάμπορ Νάγκι.

Ο Νάγκι ξεκινά αφρικανική περιοδεία από σήμερα έως τις 23 Ιούνη, προκειμένου να συναντήσει στελέχη της χούντας του στρατηγού Μπουρχάν και ηγέτες της αντιπολίτευσης που συγκροτούν τις λεγόμενες «Δυνάμεις για την Ελευθερία και την Αλλαγή», σε μία περίοδο κατά την οποία η αναθέρμανση της μεταξύ τους διαπραγμάτευσης φαίνεται πως βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Με φόντο τη γενική απεργία που πραγματοποιούν με επιτυχία από την Κυριακή συνδικάτα και επαγγελματικές ενώσεις στο Σουδάν, στρατιωτικοί και στελέχη της αντιπολίτευσης συνεχίζουν τη διαπραγμάτευση μετά από τη μεσολάβηση του Αμπίγ Αχμεντ, Αιθίοπα πρωθυπουργού και προεδρεύοντος της «Διακυβερνητικής Αρχής για την Ανάπτυξη» (IGAD, εμπορικό μπλοκ οκτώ χωρών της ανατολικής Αφρικής). Βασικός κορμός της πρότασης του Αιθίοπα πρωθυπουργού, που πήγε στο Σουδάν στο τέλος της περασμένης βδομάδας, είναι η συγκρότηση ενός μεικτού πολιτικο-στρατιωτικού Συμβουλίου Κυβέρνησης, που θα απαρτίζεται από οκτώ πολιτικούς και επτά στρατιωτικούς.

Σουδανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης θα παραδώσουν τις επόμενες μέρες λίστα με τα ονόματα των οκτώ προσώπων που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο Συμβούλιο Κυβέρνησης. Σε αυτό το σημείο εμφανίζεται ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, πιθανώς για να «προλάβει» εξελίξεις που αφορούν την «επόμενη μέρα» στη χώρα μετά την ανατροπή του προηγούμενου Προέδρου της χώρας επί 30 χρόνια, Ομάρ Μπασίρ, στις αρχές του περασμένου Απρίλη... Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η αφρικανική περιοδεία του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών σε Σουδάν, Αιθιοπία, Μοζαμβίκη και Νότια Αφρική πραγματοποιείται μετά από τις έντονες πιέσεις που άσκησαν στην κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πάνω από 70 βουλευτές και γερουσιαστές του Κογκρέσου, που την «κατηγορούν» ότι δεν προωθεί, έναντι του ανταγωνισμού, τα «αμερικανικά συμφέροντα» στο Σουδάν. Μετά τις πιέσεις του Κογκρέσου, η κυβέρνηση Τραμπ επαναφέρει τον πρώην ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ σε Σουδάν και Νότιο Σουδάν, Ντόναλντ Μπουθ, που διορίζεται τώρα «σύμβουλος» του αρμόδιου υφυπουργού Εξωτερικών για την Αφρική, Τ. Νάγκι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ