Τετάρτη 12 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Προς ψευδεπίγραφη «προοδευτική» κυβέρνηση

Οι Σοσιαλιστές και η νέα σοσιαλδημοκρατία των «Ουνίδας Ποδέμος» (των «Ποδέμος» και της Ενωμένης Αριστεράς - όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας) κατέληξαν σε μια πρώτη συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης, που θα προκύψει μετά από σειρά συναντήσεων που θα ακολουθήσουν. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, συναντήθηκε χτες με τον επικεφαλής των «Ποδέμος», Πάμπλο Ιγκλέσιας, και κατέληξαν σε αυτήν την πρώτη δέσμευση, ενώ και το ΚΚ Ισπανίας κάνει εκκλήσεις για μια «προγραμματική προοδευτική συμφωνία», όταν είναι δεδομένο ότι αυτό που πρόκειται να γίνει είναι η συνέχιση της φιλομονοπωλιακής πολιτικής, της υλοποίησης όλων των δεσμεύσεων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, γιατί αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ισπανικού κεφαλαίου.

Μετά τη συνάντηση ο Ιγκλέσιας δήλωσε αισιόδοξος και ότι ο ίδιος ελπίζει πως η συνάντηση μπορεί «να μεταφρασθεί σε μια πιο συγκεκριμένη, προοδευτική συμφωνία» για σχηματισμό κυβέρνησης.

Με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών του Απρίλη, το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει 123 έδρες, σε σύνολο 350, οι «Ουνίδας Ποδέμος» μαζί με το σύμμαχο «Εν Κομούν Ποδέμος» Καταλονίας 42, που δεν αρκούν για την πλειοψηφία των 176 εδρών στην πρώτη ψηφοφορία. Θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει και δεύτερη ψηφοφορία για σχετική πλειοψηφία, ωστόσο το ενδοαστικό παζάρι περιλαμβάνει και τα διάφορα περιφερειακά εθνικιστικά κόμματα.

Το νεοφιλελεύθερο συνονθύλευμα των «Πολιτών» του Αλμπερτ Ριβέρα, που επίσης είχε προγραμματίσει συνάντηση με τον Σάντσεθ, έχει δηλώσει ότι δεν θα στηρίξει μια κυβέρνηση Σοσιαλιστών - «Ποδέμος». Επίσης, δήλωσε ότι μπορεί να συνεργαστεί με το Λαϊκό Κόμμα στο δήμο της Μαδρίτης και αλλού (στις 26 Μάη έγιναν οι τοπικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές) αλλά όχι με το ακροδεξιό VOX, που όμως φαίνεται να έχει συμφωνήσει με το πρώτο.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org