Τετάρτη 12 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσπάθειες για τη «σταθερότητα» του κεφαλαίου

ΡΩΜΗ.--

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζιοβάνι Τρία ξεκαθάρισε χτες ότι πίσω από τις διαφωνίες που παραμένουν μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για το παζάρι με την ΕΕ είναι η υπεράσπιση των αναγκών του ιταλικού κεφαλαίου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να έχει μια σαφή στρατηγική για τη μείωση του δημόσιου χρέους, ώστε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη (των μεγαλοεπενδυτών). «Σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη», εξήγησε μιλώντας σε συνάντηση με επιχειρηματίες, «πρέπει να επιμείνουμε στο στόχο της οικονομικής σταθερότητας και άρα να σχεδιάσουμε την πορεία για τον έλεγχο και τον περιορισμό του δημόσιου χρέους, στην οποία η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη παρά την οικονομική επιβράδυνση... Σε αυτήν την πορεία, πρέπει να είμαστε σαφείς με τους πολίτες, τις αγορές, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους Ευρωπαίους εταίρους».

Οι δηλώσεις Τρία έγιναν μετά από νέα σύσκεψη που είχαν προχτές, μέχρι τα μεσάνυχτα, οι δύο αντιπρόεδροι Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι ντι Μάγιο (επικεφαλής της «Λέγκας» και του «Κινήματος 5 Αστέρων») με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, όπου - σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση τουλάχιστον - συμφώνησαν να συνεργαστούν για την αποτροπή της επιβολής πειθαρχικών μέτρων από την Κομισιόν.

Ο Σαλβίνι δήλωσε ότι «όλα είναι καλά, ήταν μία καλή συνάντηση. Κοινός στόχος μας είναι να αποφύγουμε την πειθαρχική διαδικασία, διασφαλίζοντας παράλληλα την οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση καθώς και τις φορολογικές μειώσεις», αφού η «Λέγκα» προτάσσει αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές που θα προσφέρουν μεγάλη ανακούφιση στο ιταλικό μεγάλο κεφάλαιο. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «δεν θα υπάρξει καμία διόρθωση του προϋπολογισμού ή φορολογικές αυξήσεις».

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του «Κινήματος» Ντι Μάγιο ισχυρίστηκε ότι «το κλίμα ήταν θετικό μεταξύ αυτών που θέλουν να εργαστούν στο έπακρο για το καλό της Ιταλίας».

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες να καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι υπάρχει πνεύμα «καλής συνεργασίας» στην κυβέρνηση, σημαντικές διαφωνίες παραμένουν. Πηγή προσκείμενη στον Ντι Μάγιο φαινόταν να δηλώνει ανώνυμα ότι ο Κόντε (που εμφανίζεται να επιμένει στη στενότερη συνεργασία με την Κομισιόν) «ήδη είναι το φερέφωνο των Βρυξελλών», ενώ ο ίδιος ο Ντι Μάγιο σχολίασε πως «είμαστε μία κοινοβουλευτική δημοκρατία και αποφασίζουν το Κοινοβούλιο και τα κόμματα της πλειοψηφίας». Αλλά και ο Σαλβίνι ειρωνεύτηκε τις προειδοποιήσεις Κόντε για τις επιπτώσεις από παράβαση των κανόνων της ΕΕ, λέγοντας ότι «είναι καλό να τις μαθαίνουμε (σ.σ. τις προειδοποιήσεις Κόντε) από τις εφημερίδες».

Πάντως, ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε χτες: «Ξεκαθαρίσαμε πως η Ιταλία κινείται προς επισφαλή κατεύθυνση, γι' αυτό πρέπει να λάβουμε τις ανάλογες αποφάσεις, όμως πιστεύω ότι η Ιταλία διατρέχει τον κίνδυνο να βρεθεί τα επόμενα χρόνια στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org