Τετάρτη 12 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Ενταση στη Βαλτική μεταξύ Ρωσίας - ΝΑΤΟ

ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ.--

Με εκατέρωθεν πιέσεις και καταγγελίες για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ συνεχίζεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας για την ανατολική Ουκρανία, ενώ ανεβαίνει η στρατιωτική ένταση στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στο διεθνές φόρουμ εξωτερικής πολιτικής «Primakov Readings», άφησε υπονοούμενα για τις συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, με τους ηγέτες και τους ΥΠΕΞ της Γερμανίας και της Γαλλίας λέγοντας πως η Μόσχα δεν έχει ενημερωθεί ακόμη για το περιεχόμενό τους. Ακόμη ο Λαβρόφ κάλεσε την Ευρώπη να στείλει μηνύματα στο Κίεβο σχετικά με την ανάγκη να τηρηθούν οι συμφωνίες του Μινσκ. Αντίστοιχα κάλεσε τη νέα ουκρανική κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές της 21ης Ιούλη, να σκιαγραφήσει την πολιτική της σε όλα τα διεθνή ζητήματα.

Στο μεταξύ, ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος («Su-27») αναπτύχθηκε τη Δευτέρα για να αναχαιτίσει αεροσκάφη αναγνώρισης των ΗΠΑ και της Σουηδίας που πλησίαζαν τα σύνορα της Ρωσίας στη Βαλτική Θάλασσα, όπου το ΝΑΤΟ διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις. Οι ΝΑΤΟικές ναυτικές ασκήσεις (Baltops - 2019) διεξάγονται από 9 έως 21 Ιούνη στο νότιο τμήμα της Βαλτικής Θάλασσας με τη συμμετοχή περίπου 40 πλοίων και υποβρυχίων και 40 αεροσκαφών από 18 χώρες.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org