Τρίτη 20 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - 28 ΧΡΟΝΙΑ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Διαδηλώσεις παντού

Από τη συμμετοχή της ΕΕΔΥΕ στην αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στην Αθήνα
Από τη συμμετοχή της ΕΕΔΥΕ στην αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στην Αθήνα
Με μια εντυπωσιακά μεγάλη διαδήλωση σε όγκο και παλμό, ολοκληρώθηκε ο τριήμερος γιορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην Πάτρα το περασμένο Σάββατο, με σημείο αναφοράς το ιστορικό Παράρτημα του Πανεπιστημίου της πόλης.

Πλήθος κόσμου, απ' όλες τις ηλικίες, συμμετείχε στο γιορτασμό του Πολυτεχνείου, που διοργανώθηκε φέτος από την Αντιπολεμική Επιτροπή Αχαΐας, θυμίζοντας σε όλους πως τα οράματα του Νοέμβρη του '73 παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα.

Στην πλατεία Γεωργίου, όπου έγινε η κεντρική συγκέντρωση, η Φιλαρέττη Ζαφειροπούλου, εκ μέρους της Αντιπολεμικής Επιτροπής, τόνισε ανάμεσα στα άλλα: «Τότε είχαμε τη δικτατορία του Παπαδόπουλου, τώρα έχουμε να αντιπαλέψουμε μια πλανητική δικτατορία, που για την εδραίωση της κυριαρχίας της δε διστάζει να αιματοκυλήσει λαούς» και κατέληξε, λέγοντας πως «ο μόνος δρόμος για τους λαούς είναι η συνέχιση της πάλης».

Χαιρέτισαν επίσης, εκπρόσωποι από το Φοιτητικό Σύλλογο της Ιατρικής, το Εργατικό Κέντρο της πόλης και την Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας.

Η πορεία που ακολούθησε ήταν συγκλονιστική. Με μπροστάρηδες τη νεολαία και προμετωπίδα το πανό της Αντιπολεμικής Επιτροπής που έγραφε «ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ φέρνουν πόλεμο και δυστυχία στους λαούς. Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Οι λαοί θα νικήσουν», οι διαδηλωτές βροντοφώναξαν αντιιμπεριαλιστικά και αντιπολεμικά συνθήματα. Τις εντυπώσεις έκλεψαν οι λιλιπούτειοι διαδηλωτές, που, πιασμένοι χέρι - χέρι και στη σειρά, εισέπραξαν το θαυμασμό και τα χειροκροτήματα των υπολοίπων.

Στην Καλαμάτα

«Το μήνυμα δε σβήνει είναι ζωντανό, το δρόμο του Νοέμβρη κρατάμε ανοιχτό», «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές», ήταν τα κεντρικά συνθήματα των διαδηλωτών, που τίμησαν την 28η επέτειο του Πολυτεχνείου, στη μαχητική διαδήλωση που έγινε στην Καλαμάτα, το περασμένο Σάββατο.

Ο λαός της Μεσσηνίας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων του νομού, με τη νεολαία να αναλαμβάνει τα ηνία της πορείας, η οποία ξεκίνησε από το Αναψυκτήριο και κατέληξε στην κεντρική πλατεία, όπου ακολούθησαν ομιλίες.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο εκπρόσωπος της Αντιπολεμικής Επιτροπής Βαγγέλης Λαμπρόπουλος, ο οποίος κατήγγειλε τη συντονισμένη προσπάθεια κυβέρνησης και νομαρχίας στη Μεσσηνία, αναφορικά με την πρωτοβουλία που πήραν να στρατολογήσουν νέα παιδιά και να τα κάνουν πληρωμένους «ράμπο» ενός στρατού ευέλικτου και πανταχού παρόντος στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστών και για την αντιμετώπιση του «εσωτερικού εχθρού - λαού», όπως ο μισθοφορικός στρατός. Επίσης χαιρέτισαν εκπρόσωποι από την Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό, το Εργατικό Κέντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ.

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι ανάλογες εκδηλώσεις στην Πελοπόννησο έγιναν στον Πύργο, στην Κόρινθο, στο Λουτράκι, στο Ναύπλιο και την Τρίπολη.

Στα Γιάννενα

Δυναμική διαδήλωση, με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, έγινε το Σάββατο στους κεντρικούς δρόμους των Ιωαννίνων, από μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενους, που ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα της Επιτροπής για το γιορτασμό του Πολυτεχνείου.

Η πορεία ξεκίνησε από το Ηρώο Πεσόντων του Πολυτεχνείου και με συνθήματα, όπως «Το Πολυτεχνείο ζει, έξω οι Αμερικανοί», «Δώστε λεφτά για την Παιδεία, πουλήστε κάνα πύραυλο να φτιάξουμε σχολεία» να κυριαρχούν, κατέληξε στη Νομαρχία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ