Τρίτη 20 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Σχέδια εισαγωγής του πλειοψηφικού

Την ισχυροποίηση επί το συντηρητικότερον του δικομματικού πολιτικού συστήματος και των νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων που προωθούνται επιδιώκει η κυβέρνηση και μέσα από την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η σχετική συζήτηση ανοίγει επισήμως το Φλεβάρη, όπως προανήγγειλε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης. Ολα δείχνουν πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην καθιέρωση ενός μεικτού, ως επί το πλείστον πλειοψηφικού, εκλογικού συστήματος, με την αύξηση των μονοεδρικών περιφερειών, μέσω των οποίων θα κατανέμεται η πλειονότητα των βουλευτικών εδρών. Μια μικρή αλλά σαφή γεύση των κυβερνητικών σχεδιασμών έδωσε ο υπουργός, λέγοντας: «Η εκλογή του βουλευτή σε μονοεδρική περιφέρεια αναδεικνύει το ρόλο του κόμματος και όχι των εσωκομματικών και προσωπικών ανταγωνισμών, πάνω στους οποίους στηρίζεται το μεγαλύτερο μέρος των εκλογικών δαπανών των υποψηφίων».

Ο υπουργός αιτιολόγησε τις προαναφερόμενες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα επικαλούμενος «ευρύτερες αλλαγές και ανακατατάξεις στα ζητήματα πολιτικής και δημοκρατίας», πράγμα που σημαίνει την προσαρμογή των πολιτικών ηθών της χώρας στις συνθήκες που επικρατούν τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και ευρύτερα στον κόσμο μετά τις εξελίξεις της 11ης του Σεπτέμβρη. «Τίθενται εξαρχής θέματα - είπε ο υπουργός - που έχουν σχέση με το όριο ανάμεσα στην ισότητα και την ελευθερία, στη σύμφυση και διαπλοκή των εξουσιών, στην επιβολή της κυριαρχίας της οικονομίας απέναντι στην πολιτική»...!

Σ' αυτό ακριβώς το πλαίσιο, η κυβέρνηση προωθεί την υιοθέτηση ενός κατά βάση πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος, όπου οι βουλευτές θα αναδεικνύονται στην πλειοψηφία τους σε μονοεδρικές περιφέρειες. Αυτό σημαίνει πως ένα κόμμα σε μία συγκεκριμένη περιφέρεια μπορεί να κερδίσει την έδρα με τη διαφορά μίας και μόνο ψήφου, εξαφανίζοντας σχεδόν το μισό του εκλογικού Σώματος στην περιφέρεια αυτή. Ακόμη χειρότερα, η εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος σημαίνει την εκλογική εξαφάνιση των κομμάτων που μειοψηφούν του πρώτου. Στην πράξη, όμως, σημαίνει εξαφάνιση των μικρότερων κομμάτων, τα οποία καθίστανται όμηροι των δύο μεγαλυτέρων, ενώ οι ψηφοφόροι τους θα υπόκεινται σε πρωτόγνωρους εκβιασμούς συνειδήσεων με τελικό αποτέλεσμα την κραυγαλέα ενίσχυση του δικομματικού συστήματος.

Ο Κ. Σκανδαλίδης αναφέρθηκε επίσης στις εκλογικές συνεργασίες μεταξύ των κομμάτων, κάνοντας λόγο για «επιθυμητή, αλλά και αναγκαία κατεύθυνση». Ενόψει δε, δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι «θα επιδιώξουμε τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και σ' αυτήν την πολιτική συμπεριλαμβάνεται και το κόμμα του κ. Αβραμόπουλου». Στη συντριπτική πλειοψηφία των δήμων, επανέλαβε ότι από το κυβερνητικό κόμμα δε θα δοθεί χρίσμα, ενώ για τους τρεις μεγάλους δήμους είπε ότι «θα εξετάσουμε τις δυνατότητες προσώπων καταξιωμένων και όχι στενά κομματικών».

«Συμβατή και ενσωματωμένη στην ευρύτερη μεταρρύθμιση που απαιτείται», θα είναι η όποια διοικητική δομή επιλεγεί, σημείωσε ο Κ. Σκανδαλίδης. Ο υπουργός, για άλλη μια φορά σημείωσε, ότι θα αξιολογηθούν τα μέχρι τώρα βήματα όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ), συμπληρώνοντας πως ο διοικητικός χάρτης δε θα αλλάξει πριν τις δημοτικές εκλογές. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προωθηθεί πριν τον Οκτώβρη του 2002 το μοντέλο του Μητροπολιτικού Συνδέσμου, ο οποίος θα αναλάβει την άσκηση μητροπολιτικών αρμοδιοτήτων.

Τέλος, στη συνέντευξη επαναβεβαίωσε τη βούλησή του να αποκτήσει η ΤΑ φορολογική αρμοδιότητα, δηλαδή οι πόροι των δήμων να προέρχονται από την επιβολή φόρων στους δημότες. Η επιλογή αυτή συνδυάζεται με τη συρρίκνωση της κρατικής επιχορήγησης που εισπράττουν σήμερα οι ΟΤΑ. Αναλυτικότερα οι φόροι που αναφέρει ο υπουργός ότι θα μπορούσε να εισπράττει η Αυτοδιοίκηση είναι ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, το τέλος επιτηδεύματος για την επιχειρηματική δραστηριότητα και τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για την ενίσχυση του αστικού πολιτικού συστήματος(2003-05-11 00:00:00.0)
«Φουντώνει» η συζήτηση για νέο εκλογικό νόμο(2003-05-06 00:00:00.0)
Αλλαγές σε 13 εκλογικές περιφέρειες(2002-04-30 00:00:00.0)
Απαίτηση η απλή αναλογική(2002-04-21 00:00:00.0)
Σε πιο καλπονοθευτική κατεύθυνση(2000-06-21 00:00:00.0)
Συναινετική για εκλογικό νόμο και Σύνταγμα(2000-04-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ