Τρίτη 20 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Υπαρκτή η ανασφάλεια στα παιδικά παιχνίδια

Η ένδειξη CE στα παιχνίδια διασφαλίζει μόνο θεωρητικά τον αγοραστή για την ποιότητα

Ο συντελεστής του υπερβολικού κέρδους για το λιανεμπόριο οδηγεί πολλά καταστήματα σε αγορές παιδικών παιχνιδιών με κύριο κριτήριο και κίνητρο αυτόν τον παράγοντα και πολύ λιγότερο τις ανάγκες, επιθυμίες και συμφέροντα του τελικού αγοραστή και κυρίως του τελικού καταναλωτή - χρήστη που είναι το παιδί. Ταυτόχρονα, η προώθηση των παιχνιδιών αμφίβολης ποιότητας και προδιαγραφών έχει κλιμακωθεί με τη μέθοδο των μεγάλων εκπτώσεων στη χονδρική. Τα παραπάνω αναφέρει το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), τονίζοντας ότι το σήμα CE στα παιχνίδια διασφαλίζει θεωρητικά τον αγοραστή στο βαθμό που ο έλεγχος για την απόλυτη τήρηση των προδιαγραφών που είναι προϋπόθεση του σήματος είναι και σε αυτόν τον τομέα ανύπαρκτος.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, άγνοια επικρατεί τόσο μεταξύ των τελικών αγοραστών, αλλά και των εμπόρων ή κατασκευαστών σχετικά με την οδηγία για την ασφάλεια των παιχνιδιών σε ποσοστό που αγγίζει το 80%. Ετσι, ένα ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% εκείνων που επιλέγουν παιχνίδια, στο βαθμό που φυσιολογικά τα παιδιά δεν έχουν σχετική πληροφόρηση, διαλέγει χωρίς καμία γνώση της σχετικής οδηγίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση την οδηγία της ΕΕ για την απόκτηση του σήματος CE που υποτίθεται ότι διασφαλίζει την ασφάλεια του παιχνιδιού για το παιδί, είναι θέμα του ίδιου του κατασκευαστή να απευθυνθεί σε έναν από τους αρμόδιους αναγνωρισμένους οργανισμούς που θα του προμηθεύσει τη σχετική βεβαίωση υποβάλλοντας ένα δείγμα ή μπορεί να δηλώσει ότι το παιχνίδι είναι σύμφωνο με τα εναρμονισμένα πρότυπα για την ασφάλεια των παιχνιδιών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το σήμα δεν το παίρνει ο κατασκευαστής για κάθε μεμονωμένο παιχνίδι, αλλά συνολικά για τα παραγόμενα προϊόντα. Από εκεί και πέρα είναι θέμα των αρμοδίων αρχών κάθε χώρας να ελέγχει με τακτικούς και επαρκείς δειγματοληπτικούς ελέγχους προκειμένου να διασφαλίζει την απόσυρση των ακατάλληλων προϊόντων, αλλά και για την αποτροπή ασυνείδητων από το να αναγράφουν την ένδειξη CE χωρίς αυτή να ανταποκρίνεται στους απαραίτητους όρους, πράγμα το οποίο σύμφωνα με το ΙΝΚΑ δε συμβαίνει.

Τέλος, το ΙΝΚΑ υπογραμμίζει ότι τα παιχνίδια έχουν σημαντική συμμετοχή στα ατυχήματα που συμβαίνουν σε παιδιά, γι' αυτό εφιστά την προσοχή των γονιών, ενώ κάνει λόγο και για διαφορές τιμών μέχρι και 76% ανάμεσα στα παιχνίδια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τι μπορούμε να μάθουμε από αυτοδίδακτα ρομπότ(2018-04-21 00:00:00.0)
«Κολλημένοι» με την ...ετικέτα!(2005-04-19 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για την «travelcard»(2003-03-07 00:00:00.0)
Ακατάλληλα τρόφιμα «ταλαιπωρούν» τους καταναλωτές(2001-11-21 00:00:00.0)
Ετοιμη η υπουργική απόφαση για το "ουφόσημο"(1996-05-04 00:00:00.0)
Συστάσεις του υπουργείου προς τους καταναλωτές(1995-04-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ