Τρίτη 20 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΑΠΝΑ
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος κυβερνητικού εγκλήματος

Οσο μεγαλύτερες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης για τον ορατό πια κίνδυνο να καταργηθούν οι επιδοτήσεις στα καπνά, τόσο μεγαλύτερες είναι οι προσπάθειές της να αποπροσανατολίσει τους καπνοπαραγωγούς και να συγκαλύψει τις ευθύνες της.

Μάλιστα η κυβέρνηση μαζί με τις υποτακτικές της οργανώσεις -ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και ΠΑΣΕΓΕΣ- έφθασε στο σημείο να συνδιοργανώνει αγροτικό συλλαλητήριο για να εκτονώσει την αγανάκτηση των αγροτών και να χρησιμοποιήσει αυτό το συλλαλητήριο σαν «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για να εξαγνίσει την καταστρεπτική για τους καπνοπαραγωγούς και τη χώρα μας πρότασή της να αναβληθεί η πρόταση της ΕΕ για την κατάργηση των επιδοτήσεων στα καπνά μέχρι το 2004.

Η αρνητική όμως κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα στα καπνά δεν είναι κεραυνός σε ξάστερο ουρανό. Είναι αποτέλεσμα τουλάχιστον μιας πενταετίας στην οποία η ελληνική κυβέρνηση και οι ηγεσίες των ΓΕΣΑΣΕ, ΣΕΔΑΣΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, όχι μόνο δεν έκαναν καμία ενέργεια για να αποτρέψουν το μεθοδευμένο σχέδιο της ΕΕ να καταργήσει τις επιδοτήσεις στα καπνά, αλλά -παριστάνοντας τους αφελείς- χειροκροτούσαν κάθε μέτρο της ΕΕ που υλοποιούσε αυτό το σχέδιο και το εμφάνιζαν σαν επιτυχία της κυβέρνησης και της Ελλάδας.

Για να συγκαλύψει τους πραγματικούς λόγους κατάργησης των επιδοτήσεων στα καπνά η ΕΕ τη συνέδεσε με την αντικαπνιστική εκστρατεία και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Την απαράδεκτη αυτή συσχέτιση κατήγγειλε ο αείμνηστος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης με το γνωστό επιμύθιο άλλο αντικαπνιστική και άλλο αντικαπνική εκστρατεία. Δεν έκανε όμως το ίδιο και ο τότε υπ. Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Κ. Γείτονας, στο αντίστοιχο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ, ο οποίος υπερψήφισε τη σχετική έκθεση.

Η απαράδεκτη συσχέτιση της αντικαπνιστικής και αντικαπνικής εκστρατείας δεν έμεινε στα ψηφίσματα, αλλά βρήκε συγκεκριμένη έκφραση για πρώτη φορά στο άρθρο 14 του κανονισμού 1636/98 για τον καπνό, όπου αναφέρεται ότι: «Προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταστροφή προς άλλες δραστηριότητες των παραγωγών καπνού οι οποίοι αποφασίζουν μεμονωμένα και εκουσίως να εγκαταλείψουν τον τομέα, εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα εξαγοράς των ποσοστώσεων με αντίστοιχη μείωση των εθνικών κατωφλίων εγγύησης». Δηλαδή με το άρθρο αυτό θεσπίστηκαν κίνητρα εθελοντικής κατάργησης της καπνοκαλλιέργειας και μεταστροφής των καπνοκαλλιεργητών σε άλλες δραστηριότητες, επειδή η καλλιέργεια καπνού, όπως αναφέρεται στο αιτιολογικό του κανονισμού, αντιστρατεύεται τις επιταγές της δημόσιας υγείας και της διατήρησης του περιβάλλοντος.

Τον κανονισμό και το άρθρο αυτό το υπερψήφισε η ελληνική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μαζί με τις ηγεσίες των ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, τον εμφάνισαν σαν επιτυχία, επειδή η επιδιωκόμενη κατάργηση της καπνοκαλλιέργειας ήταν εθελοντική και όχι υποχρεωτική.

Η εθελοντική όμως κατάργηση προετοίμασε το έδαφος για το επόμενο βήμα της υποχρεωτικής κατάργησης.

Στην «Ατζέντα 2000» θεσμοθετήθηκε «η στρατηγική για την αειφόρο ανάπτυξη της Γεωργίας» που στην καθομιλουμένη για όσους ξέρουν και θέλουν να διαβάζουν σημαίνει δραστική περικοπή των επιδοτήσεων με προσχήματα την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Οι πραγματικοί όμως λόγοι της περικοπής των επιδοτήσεων ήταν η προσαρμογή της κοινοτικής αγροτικής παραγωγής στα δεδομένα της αγοράς, επειδή -σύμφωνα με έκθεση της επιτροπής του 1999- η αγροτική παραγωγή αυξανόταν με ετήσιο ρυθμό 2%, ενώ η κατανάλωση με 0,5% παραβλέποντας ότι 1 δισ. άνθρωποι λιμοκτονούν ή υποσιτίζονται.

Την «Ατζέντα του 2000» για την «αειφόρο ανάπτυξη της Γεωργίας» την υπερψήφισε ο Ελληνας πρωθυπουργός το 1999, με αποτέλεσμα να παρθεί ομόφωνα κατ' αρχήν απόφαση στην ΕΕ να περικοπούν οι επιδοτήσεις, με προσχήματα την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Την εγκληματική αυτή ενέργεια η κυβέρνηση και οι ηγεσίες των ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ προσπάθησαν να τη συγκαλύψουν με το επιχείρημα ότι στόχος της κοινοτικής και της ελληνικής γεωργίας είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα. Διαψεύδονταν όμως από την πραγματικότητα επειδή την ίδια περίοδο οργίαζαν οι διοξίνες στα κοτόπουλα, η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια στα βοοειδή, ενώ η ΕΕ ομόφωνα ψήφιζε την οδηγία για την απελευθέρωση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών που προκαλούν απρόβλεπτες αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία.

Τη γενική κατεύθυνση της «Ατζέντας 2000» για την αειφόρο ανάπτυξη της γεωργίας εξειδίκευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο πρόεδρός της Ρ. Πρόντι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 15-5-2001 στα πλαίσια της παρουσίασης της στρατηγικής για την αειφόρο ανάπτυξη της γεωργίας ανακοίνωσε τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων στον καπνό, που αποδέχτηκε με σχετική πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Νοέμβρη του 2001.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ρ. Πρόντι στη σύνοδο κορυφής στο Γκέτεμποργκ, τον Ιούνη του 2001, εισηγήθηκε στα πλαίσια της «αντιμετώπισης απειλών που στρέφονται κατά της δημόσιας υγείας» τον «αναπροσανατολισμό της στήριξης που προέρχεται από την κοινή γεωργική πολιτική με στόχο αντί της ποσότητας να επιβραβεύεται συνεχώς περισσότερο η ποιότητα στις μεθόδους παραγωγής και απόδοσης, περιλαμβανομένης της σταδιακής εξάλειψης των ενισχύσεων στον καπνό με ταυτόχρονη θέσπιση μέτρων για την ανάπτυξη εναλλακτικών εισοδηματικών πόρων και οικονομικών δραστηριοτήτων για τους καπνεργάτες και τους καπνοκαλλιεργητές».

Δηλαδή ο κ. Πρόντι πρότεινε να καταργηθεί η καπνοκαλλιέργεια και να δοθούν κάποια ανταλλάγματα στους καπνεργάτες και καπνοκαλλιεργητές.

Στην πρόταση αυτή ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν έφερε καμία αντίρρηση, με αποτέλεσμα να εγκριθεί ομόφωνα. Μάλιστα, η κυβέρνηση με τη βοήθεια των διοικήσεων των ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ προσπάθησαν να παραπλανήσουν και να εφησυχάσουν τους καπνοπαραγωγούς και την κοινή γνώμη, ισχυριζόμενοι ότι αφού δε συζητήθηκε η πρόταση του Πρόντι δεν πάρθηκε και απόφαση. Γνώριζαν όμως όλοι αυτοί ότι όλες οι εισηγήσεις του προέδρου της Επιτροπής γίνονται αποφάσεις εκτός από εκείνες που θα απορρίψει η σύνοδος κορυφής μετά από αντίρρηση ορισμένων αρχηγών κρατών. Τέτοια αντίρρηση όμως δε διατυπώθηκε συνειδητά από τον Ελληνα πρωθυπουργό, με αποτέλεσμα να δημοσιευτεί σαν απόφαση στα πρακτικά της συνόδου κορυφής η εισήγηση για την κατάργηση των επιδοτήσεων στα καπνά και να αποκαλυφθεί η υποκρισία κυβέρνησης, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΕΔΑΣΕ και ΠΑΣΕΓΕΣ και ο εμπαιγμός των καπνοπαραγωγών.

Τώρα που το μεθοδευμένο σχέδιο έφθασε στο τελευταίο στάδιο υλοποίησής του η κυβέρνηση, η ΓΕΣΑΣΕ, Η ΣΕΔΑΣΕ και η ΠΑΣΕΓΕΣ που όλα αυτά τα χρόνια υπερψήφιζαν και χειροκροτούσαν τα μέτρα της αντικαπνικής εκστρατείας προσποιούνται τους ανήξερους και τους αγωνιστές και διοργανώνουν συσκέψεις και συλλαλητήρια για να εκφυλίσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των καπνοπαραγωγών και να συγκαλύψουν τον υπονομευτικό τους ρόλο.

Και αυτό γιατί έστω και τώρα δε ζητούν να αποσυρθούν άμεσα οριστικά και αμετάκλητα οι προτάσεις της Επιτροπής για περικοπή των επιδοτήσεων στα καπνά. Αλλά ζητούν να αναβληθεί η περικοπή μέχρι το 2004 και να συζητηθεί μαζί με τα άλλα αγροτικά προϊόντα, για να εξασφαλιστούν ικανοποιητικά ανταλλάγματα για τους καπνεργάτες και καπνοπαραγωγούς.

Αποδέχονται δηλαδή τη λογική και την πρόταση της Επιτροπής και διαφωνούν στο χρόνο και στο ύψος των ανταλλαγμάτων.

Με αυτή την πρόταση της κυβέρνησης, των ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και ΠΑΣΕΓΕΣ που δεν υπάρχει λόγος να μη γίνει αποδεκτή από την ΕΕ δε συμφωνούν οι καπνοπαραγωγοί και οι καπνεργάτες επειδή δεν υπάρχει κανένας λόγος να καταργηθεί η καπνοκαλλιέργεια στη χώρα μας και στην ΕΕ.

Η ΕΕ των 370 εκατ. κατοίκων παράγει μόνο 347 χιλ. τόνους καπνά και καταναλώνει 705 χιλ. τόνους, ενώ οι ΗΠΑ των 263 εκατ. κατοίκων με την αντικαπνιστική υστερία παράγουν 586 χιλ. τόνους καπνού και θα αυξήσουν την παραγωγή τους.

Η κατάργηση της κοινοτικής καπνοκαλλιέργειας δε θα μειώσει το κάπνισμα, αλλά θα αυξήσει κατακόρυφα τις εισαγωγές καπνού, κύρια από τις ΗΠΑ.

Οι καπνοπαραγωγοί και οι καπνεργάτες δε θα πρέπει να παρασυρθούν από τα αγωνιστικά προσωπεία της κυβέρνησης και των ηγεσιών των ΓΕΣΑΣΕ, ΣΕΔΑΣΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ. Αντίθετα θα πρέπει να αποκαλύψουν το ρόλο τους και να συντονίσουν την πάλη τους με όλους τους αγρότες επειδή παρόμοια μέτρα με τα ίδια προσχήματα παίρνονται ή ετοιμάζονται να παρθούν και για άλλα βασικά προϊόντα, όπως το βαμβάκι με πρόσχημα την νιτρορύπανση και τη λειψυδρία. Το λάδι με πρόσχημα την ερημοποίηση της γης κ.ο.κ.

Για να είναι όμως αποτελεσματική αυτή η πάλη δε θα πρέπει να περιορίζεται στα στενά κλαδικά αιτήματα, αλλά να βοηθάει να βγαίνουν και πολιτικά συμπεράσματα. Να βοηθάει να καταλαβαίνουν οι αγρότες ότι δε μπορούν να περιμένουν τίποτα καλό από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και όσα κόμματα θεωρούν μονόδρομο την ΚΑΠ και τον ΠΟΕ. Να καταλαβαίνουν όλοι οι αγρότες, μαζί με τους εργάτες και τους επαγγελματοβιοτέχνες πρέπει από την άμυνα να περάσουν στην επίθεση. Να ανατρέψουν στο σύνολό τους αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές και να συμβάλλουν στη διαμόρφωση των πολιτικών προϋποθέσεων για να εφαρμοστεί μια φιλοαγροτική πολιτική στα πλαίσια μιας γενικότερης φιλολαϊκής οικονομίας.


Του
Γιάννη ΣΦΥΡΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να ξεσηκωθούν οι καπνοπαραγωγοί(2009-11-20 00:00:00.0)
Εμπαίζουν τους καπνοπαραγωγούς(2008-11-06 00:00:00.0)
Κοροϊδία με ουρά...(2008-05-25 00:00:00.0)
Τι καπνό φουμάρει η κυβέρνηση;(2003-12-24 00:00:00.0)
Αγώνας χωρίς «δολώματα»...(2001-11-07 00:00:00.0)
Συλλαλητήριο καπνοπαραγωγών στις 31 Οκτώβρη(2001-10-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ